Οι έρωτες του Φρανσουά Μιτεράν προκαλούσαν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως επειδή παρέμεναν κρυφοί. Ένα νέο βιβλίο έρχεται να αποκαλύψει το «Τελευταίο Μυστικό» του εκλιπόντος προέδρου της Γαλλίας από το 1981 έως το 1995.

Το βιβλίο με τίτλο «Le Dernier Segret», που θα εκδοθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Γαλλία, μιλά για τον έρωτα του «γυναικά» Μιτεράν με την Κλερ, μια 22χρονη φοιτήτρια κατά πενήντα χρόνια νεότερή του, ένα βιβλίο που «συνδυάζει πορτρέτα, διαλόγους, αναμνήσεις, γεύματα στο Ελιζέ, δείπνα, αναγνώσεις, περιπάτους στις όχθες του Σηκουάνα και αλληλογραφίες».

Συγγραφέας του η δημοσιογράφος της «Le Monde», Σολέν ντε Ρουαγιέ, που υπόσχεται να ανατρέψει τις προσπάθειες του εμβληματικού Γάλλου σοσιαλιστή πολιτικού να κρατά την πολιτική μακριά από το κρεβάτι. «Το 1988 η Κλερ συναντά τον Μιτεράν. Εκείνη είναι μια φοιτήτρια Νομικής, εκείνος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τους χωρίζουν πενήντα χρόνια. Θα αγαπιούνται κρυφά έως το τέλος, το 1996».

Τα πρόσωπα - κλειδιά της ερωτικής ιστορίας 

Στις σελίδες του νέου βιβλίου αποκαλύπτονται τα πρόσωπα-κλειδιά της ερωτικής αυτής ιστορίας, οι κλειστές πόρτες, σφραγισμένες από τη σιωπή που επέβαλλαν επί χρόνια οι μηχανισμοί υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα του ύψιστου θεσμού της Γαλλίας.

Το 2016 ο εκδοτικός οίκος Gallimard είχε δημοσιεύσει τα «Lettres à Anne» («Γράμματα στην Αν»), 1.218 επιστολές του Μιτεράν προς τη γνωστότερη ερωμένη του, που γνώρισε το 1962 όταν εκείνος ήταν ένας 47χρονος γερουσιαστής, παντρεμένος και με παιδιά, κι εκείνη μόλις 19 ετών. Ήταν η Αν Πενζό, η παράνομη σύντροφός του επί 33 χρόνια και μητέρα της Μαζαρέν, της κρυφής κόρης του Μιτεράν, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε το «Paris Match» το 1994.

Το «Τελευταίο Μυστικό» από την άλλη ρίχνει νέες σκιές στην ταραχώδη ερωτική ζωή του Μιτεράν, «μια ιστορία ενός έρωτα και ταυτόχρονα η ιστορία ενός βασιλείου», αναφέρει στην παρουσίασή του ο εκδοτικός οίκος Grasset. Ο Μιτεράν -σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ που οι φωτογράφοι «συνέλαβαν» με την Ζιλί Γκαγιέ πάνω σ’ ένα σκούτερ- τηρούσε πάντα απόλυτη μυστικότητα όσον αφορά στα εξωσυζυγικά του παραστρατήματα, με μια δεύτερη οικογένεια στις σκιές και την επίσημη λουσμένη στους προβολείς της δημοσιότητας για να καθησυχάζει τη συντηρητική κοινή γνώμη της Γαλλίας.

Τροφοδοτούν τα κουτσομπολιά στη Γαλλία

Ο δεσμός του με την Κλερ είναι άλλη μια παράλληλη σχέση, που κράτησε από το 1988 μέχρι που έκλεισε τα μάτια. Εδώ και μισό αιώνα οι έρωτες του Μιτεράν, όπως η φερόμενη σχέση του με τη Δαλιδά, τροφοδοτούν τα κουτσομπολιά στη Γαλλία, χωρίς όμως ποτέ να βλάψουν το κύρος του στα μάτια της γαλλικής Αριστεράς. Αυτήμ τη φορά, ωστόσο, το «κάστρο» κλονίζεται ανάμεσα σε φήμες και πραγματικότητα, φλερτ ενός αθεράπευτου Δον Ζουάν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time