Μήπως ανήκετε σε εκείνους που αναρωτιούνται γιατί τελικά θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του «Τόκιο 2020» εν μέσω πανδημίας; Η απάντηση κρύβεται κατά βάση στους αριθμούς. Για την ακρίβεια, στα δισεκατομμύρια δολάρια που διακυβεύονται, στα χρόνια προετοιμασίας και στους χιλιάδες αθλητές που αδημονούν να αγωνιστούν, έστω και υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για την ακρίβεια, είχαν πάντα να κάνουν με τους αριθμούς, γράφουν οι «New York Times», επιχειρώντας να εξηγήσουν ποσοτικά, χρηματοοικονομικά και επενδυτικά τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και το σύνθημα «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», που ακούστηκε για πρώτη φορά στο Στάδιο Κολόμπ του Παρισιού, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. Συμπυκνώνει όλες τις αξίες του Ολυμπισμού και, σε τελική ανάλυση, δεν λέει και πολλά χωρίς να εξηγήσει κανείς πόσο πιο γρήγορα, πόσο πιο ψηλά και πόσο πιο δυνατά… Μιλώντας πάντα για αριθμούς, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο οι μοναδικοί αριθμοί που «συνοδεύουν» τις συζητήσεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι τα κρούσματα του κοροναϊού, οι παράγοντες κινδύνου, τα ποσοστά εμβολιασμών, οι αριθμοί των μεταλλάξεων… Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας θα διεξαχθούν φέτος το καλοκαίρι από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοί.

1

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο

Για πολλούς μήνες, όλες οι πλευρές ενεπλάκησαν σε ένα πρωτοφανές «μπρα-ντεφερ» για το αν οι Αγώνες θα έπρεπε ή όχι να προχωρήσουν κανονικά. Το διακύβευμα, άλλωστε, είναι πολύ μεγάλο - το ίδιο και το οικονομικό κόστος της όποιας απόφασης.
Η Ιαπωνία ξόδεψε για τη συνολική διοργάνωση των Αγώνων τουλάχιστον 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και αναλυτές μιλούν για διπλάσιο κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο. Το τελικό κόστος των Ολυμπιακών θα μπορούσε να φτάσει τα 25 δισ. δολάρια, καθιστώντας τους Αγώνες του Τόκιο τους πιο ακριβούς στην Ιστορία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η περσινή αναβολή υπολογίζεται ότι κόστισε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.. Αν οι Αγώνες δεν διεξάγονταν, θα χάνονταν επίσης χορηγίες που σχετίζονται με τα παιχνίδια και αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πέρα από το οικονομικό κόστος, το πλήγμα στο γόητρο της Ιαπωνίας θα ήταν τεράστιο. Το πολιτικό μέλλον του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοχισίντε Σούγκα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών. «Αν τραβήξει το βύσμα, πολιτικά είναι νεκρός», λέει ο Τζεφ Κίνγκστον, διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Temple του Τόκιο.

2_2

Οι εθνικές εκλογές διεξάγονται τον Σεπτέμβριο και ο Σούγκα βλέπει τους Ολυμπιακούς ως μια πιθανή «παράταση» της πολιτικής του ζωής. Για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, η διοργάνωση επιτυχημένων -και ασφαλών- Ολυμπιακών Αγώνων θα αποτελούσε τεράστιο «μπόνους». Το μειονέκτημα, φυσικά, είναι ο κίνδυνος μιας ακόμα μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης, που θα κοστίσει ζωές και θα πλήξει την οικονομία της Ιαπωνίας. Αυτό θα προκαλούσε ζημιά πολύ πιο σοβαρή από το πλήγμα στην υστεροφημία του πρωθυπουργού. Προς το παρόν, η δημοτικότητά του αγγίζει το 37%. Η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία, άλλωστε, τάχθηκε εναντίον της διεξαγωγής των Αγώνων, με το «όχι» να φτάνει στις δημοσκοπήσεις μέχρι και το 70%, ποσοστό που υποχωρεί το τελευταίο διάστημα, καθώς μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

3_2

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, 10.000 Ιάπωνες θεατές επιτρέπεται να εισέλθουν στα ολυμπιακά στάδια του «Τό κιο 2020», παρά τις προειδοποιήσεις από τους ειδικούς και τις ενστάσεις. Η είσοδος έχει απαγορευτεί ήδη σε επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά οι διοργανωτές λένε πως οι ντόπιοι θα µπορούσαν να µπουν, αρκεί τα πλήθη να µην υπερβαίνουν το 50% της χωρητικότητας µιας ολυµπιακής εγκατάστασης, «µε µέγιστο όριο τα 10.000 άτοµα». ∆εν θα επιτρέπεται να φωνάζουν ή να µιλάνε δυνατά και θα πρέπει να φοράνε διαρκώς µάσκες προσώπου.

4

Τα πρώτα κρούσματα

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός ότι στην Ιαπωνία έχουν ήδη φθάσει οι πρώτοι αθλητές από χώρες όπου «θερίζει» η µετάλλαξη «∆έλτα», ενώ αναφέρθηκαν και τα πρώτα κρούσµατα σε ξένες αποστολές. Αν η κατάσταση δυσκολέψει κι άλλο, «θα πρέπει να διοργανώσουµε τους Ολυµπιακούς χωρίς θεατές», είπε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιµότο.

5

Όπως και να έχει, η ανησυχία παραµένει. Πρόσφατα, κορυφαίος επιστήµονας της χώρας προειδοποίησε ότι η διοργάνωση µπορεί να οδηγήσει στην εµφάνιση µιας νέας «ολυµπιακής» παραλλαγής του κοροναϊού, καθώς χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσµο θα καταφθάσουν στη χώρα. «Όλες οι διαφορετικές µεταλλάξεις του ιού που υπάρχουν σε διάφορα µέρη θα συγκεντρωθούν εδώ, στο Τόκιο. ∆εν µπορούµε να αρνηθούµε την πιθανότητα ακόµα µίας νέας µετάλλαξης, που πιθανόν να εµφανιστεί µετά τους Ολυµπιακούς», είπε ο Ναότο Ουεγιάµα, επικεφαλής της Ένωσης Ιαπώνων Γιατρών.

Από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου θα διεξαχθεί η λαμπρή διοργάνωση στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου


Η Ιαπωνία έχει επανειληµµένως δεσµευτεί ότι θα διενεργήσει «ασφαλείς» Ολυµπιακούς Αγώνες έπειτα από έναν χρόνο καθυστέρησης, στο µεταξύ όµως δίνει µάχη για να περιορίσει την πανδηµία. Και όλα µοιάζουν διφορούµενα και περίεργα, καθώς πλησιάζει η µεγάλη ηµέρα της τελετής έναρξης.

Μπροστά από τους κόκκινους τοίχους του Σταθµού του Τόκιο, ένα ψηφιακό ρολόι µετράει τις ηµέρες που αποµένουν µέχρι τους Ολυµπιακούς και τους Παραολυµπιακούς Αγώνες. Πανό µε τους πέντε Ολυµπιακούς ∆ακτυλίους κρέµονται από λαµπτήρες, ενώ τα καταστήµατα στην περιοχή είναι γεµάτα µε πουκάµισα, αφίσες και µπρελόκ µε το ίδιο θέµα. Σε όλη την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, τα «σηµάδια» των Αγώνων είναι αδύνατο να αγνοηθούν, αλλά ο ενθουσιασµός που προέρχεται συνήθως από ένα αθλητικό γεγονός αυτής της κλίµακας φαίνεται να απουσιάζει σε µεγάλο βαθµό. Η διοργάνωση, λένε οι Ιάπωνες αρµόδιοι, θα στείλει µήνυµα για την ανθεκτικότητα της ανθρωπότητας και του -υποτιθέµενου- θριάµβου της απέναντι στην πανδηµία. Οσα βήµατα και αν κάνουν, ωστόσο, για να υλοποιήσουν αυτές τις υποσχέσεις, τα ερωτήµατα παραµένουν περισσότερα από τις απαντήσεις.