Στον ομιχλώδη κόσμο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λένε συχνά τη φράση «Μία φορά στη CIA, για πάντα στη CIA», αναφερόμενοι στους πράκτορες που συνταξιοδοτούνται, αλλά εξακολουθούν να δουλεύουν για την Υπηρεσία, όπως ο περίφημος και πασίγνωστος William G. Basil.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ήταν πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και εμπνεύστηκε το σχέδιο «Πυθία», με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στα 64 χρόνια του πλέον, ο Bill, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι και συγγενείς του στην Κάρπαθο, είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εκπαιδευτής της CIA, στην περίφημη «Φάρμα» της.

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας (ένα είδος μυστικού στρατοπέδου) όπου εκπαιδεύονται οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες για αρκετές εβδομάδες. Αυτό γίνεται από ενεργά ή πρώην επιτελικά στελέχη που θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα τους και οι οποίοι ωθούν τους νέους κατασκόπους στο να ξεπεράσουν τα όρια αντοχής τους. Αρκετοί κόβονται σε διάφορα στάδια της εκπαίδευσης και οι επιτυχόντες εισέρχονται αμέσως στον κόσμο των απόρρητων και μυστικών επιχειρήσεων, σε διάφορους σταθμούς της CIA ανά τον κόσμο.

Η περίφημη «Φάρμα» βρίσκεται, σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ, μέσα στο αχανές Camp Peary στη Βιρτζίνια, παρόλο που επίσημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν το έχει επιβεβαιώσει ποτέ.

Ο Ελληνοαμερικανός William G. Basil ή William B.B. ή Βασίλης Βασιλειάδης θεωρείται αυθεντία στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και ξένων αξιωματούχων, στις μεθόδους αντιπερισπασμού-διαφυγής και, φυσικά, στην παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία. Αυτά διδάσκει στους νέους κατασκόπους τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του, ήταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που έδρασε στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2012. Η τεράστια πείρα του, αλλά και το γεγονός ότι, εκτός από την Ελλάδα, υπηρέτησε σε «καυτά» για τη CIA μέτωπα, όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τον καθιστούν ειδήμονα της κατασκοπείας και των μεθόδων της. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως ένας από τους εκπαιδευτές των νέων πρακτόρων της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στη «Φάρμα».

Με δεκάδες απόρρητες αποστολές στο ενεργητικό του, ο συνταξιούχος πράκτορας, που μένει μόνιμα στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης, σε μια λιτή μονοκατοικία, θεωρείται σκληρός, αλλά δίκαιος στη νέα του δουλειά. Ομως, με ένα ένταλμα σύλληψης εναντίον του για το θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών και την εμπλοκή του στο σχέδιο «Πυθία», το μόνο που δεν μπορεί πλέον να κάνει είναι να έρθει στην Ελλάδα.

Η τελευταία εμφάνιση του William Basil στην Κάρπαθο


Η τελευταία εμφάνιση του Ελληνοαμερικανού ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2014 στην Ολυμπο Καρπάθου, όπου βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του.

«Τρόμαξα να τον γνωρίσω», είχε πει ένας από τους πολλούς φίλους του, που επιθυμούσε να μιλήσει ανώνυμα. «Είχε μακριά μούσια και δεν θύμιζε σε τίποτε τον Bill που γνώριζα. Είναι απίστευτο πώς αυτός ο άνθρωπος μεταμορφωνόταν, για να μην τον αναγνωρίζουμε καλά-καλά ακόμη κι εμείς που τον ξέρουμε χρόνια».

Αυτή η πλούσια γενειάδα μαζί με το χαμογελαστό πρόσωπο του Basil αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο αποκλειστικά και τον γράφοντα, μετά από μήνες ερευνών. Ηταν η περίφημη φωτογραφία -μία και μοναδική- που είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook. Μια σελίδα που «κατέβηκε» πριν από μερικές εβδομάδες, μετά τη δημοσίευση της μεγάλης έρευνας του εξειδικευμένου σε θέματα μυστικών υπηρεσιών site «The Intercept».

Το αληθινό πρόσωπο του William Basil πίσω από τη… γενειάδα


Πώς ήταν ο Basil χωρίς την περίφημη γενειάδα του, με την οποία κυκλοφορούσε στη Μέση Ανατολή, περνώντας άνετα ως σκληροπυρηνικός Ταλιμπάν;

William-Basil-4
O William Basil στον γάμο της κόρης του


Οι φωτογραφίες από τον γάμο της κόρης του το καλοκαίρι του 2013 στην Αθήνα δείχνουν έναν γοητευτικό άνδρα, ο οποίος, παρά τη σημαντικότητα της ημέρας, βαδίζει δίπλα στη νύφη αγέλαστος. Είναι ξυρισμένος και φοράει κουστούμι με γραβάτα, μη θυμίζοντας καθόλου τον γενειοφόρο πράκτορα που χαμογελά ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα, τον Μάιο του 2009, στον Λυκαβηττό.

william-basil-2
Ο William Basil στον Λυκαβηττό το 2009


Τότε που πίστευε ότι θα έμενε για πάντα στο απυρόβλητο σε ό,τι αφορά το περίφημο σκάνδαλο των υποκλοπών που έστησε το καλοκαίρι του 2004 με τα καρτοκινητά-σκιές και το κακόβουλο λογισμικό που τοποθέτησε κλιμάκιο της NSA στο νόμιμο σύστημα συνακροάσεων της Vodafone.


Τότε που κατέβαινε κάθε καλοκαίρι στην αγαπημένη του Κάρπαθο, εκεί όπου ήθελε να μείνει μόνιμα, όταν θα τελείωνε οριστικά με τη CIA και την κατά πολλούς μυθική καριέρα του. Μόνο που και εκεί ο Bill ελάχιστα μιλούσε για τη δουλειά του, προτιμώντας να συστήνεται ως β΄ γραμματέας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ξάδερφός του που τον είχε δει στο Διαφάνι το 2013 με τα μούσια και τα μακριά μαλλιά -εκεί όπου έχει χτίσει ένα μικρό εξοχικό σπίτι- τον ρώτησε πού δουλεύει και εισέπραξε τη γενική απάντηση: «Κάπου στη Μέση Ανατολή». Ούτως ή άλλως, όλοι όσοι τον ξέρουν συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι ο πάλαι ποτέ γοητευτικός άνδρας με τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια ερχόταν και έφευγε σαν σκιά. «Αν ήθελε να σε δει, θα τον έβλεπες».