Από την πανδημία των fake news δεν γλίτωσε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επινόησε μία συζήτηση που δεν έγινε ποτέ, με ένα πρόσωπο που δεν ήταν στο ίδιο χώρο, τον Πέτρο Μολυβιατη, πρώτο υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004.

Και όλο αυτό για να βασίσει απλά και μόνο την επιχειρηματολογία του.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη και το περίφημο άρθρο του που έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις «Ο κ. Καραμανλής ήρθε στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του κ. Μολυβιάτη. Αφού αναφέρθηκα στα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, θέλησα να θίξω το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Ο κ. Καραμανλής με διέκοψε αμέσως αναφέροντας ότι στα θέματα αυτά έχει διαφορετικές απόψεις και δεν χρειάζεται πληροφόρηση. Προσέθεσε ότι ο κ. Μολυβιάτης είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την αντιμετώπισή τους. Ο κ. Μολυβιάτης πήρε αμέσως μετά τον λόγο και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική, που είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησής μου. Μετά την παρατήρηση αυτή, η συζήτηση στράφηκε σε άλλα θέματα, άσχετα προς την εξωτερική πολιτική».

Ο Κώστας Καραμανλής στην απάντησή του δεν θέλησε να εκθέσει τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, απαντώντας επί της ουσίας. Ο πρώην πρωθυπουργός αφιέρωσε αποκλειστικά μία αράδα αναφέροντας: «Και αφού παραβλέψω την αναφορά σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο».

Η ιστορική μνήμη και η ίδια η πραγματικότητα, όπως προκύπτει από φωτογραφικά στιγμιότυπα της εποχής, τον διέψευσε. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημερινός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος μίλησε στο Action24 αποκαλύπτοντας το ψέμα. «Ο Κώστας Καραμανλής ως μόλις ορκισθείς πρωθυπουργός και η ταπεινότητά μου, ορκισθείσα αμέσως μετά στο Προεδρικό Μέγαρο» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος «μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη περάσαμε τον δρόμο απέναντι και πήγαμε από το Προεδρικό Μέγαρο στο πρωθυπουργικό γραφείο, στον κύριο Σημίτη».

641269__1_
Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Μαρτίου 2004.

Η σύνθεση της συνάντησης εκείνης που έγινε στις 10 Μαρτίου 2004 είχε σχολιαστεί και στη στήλη Μικροπολιτικός της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στην οποία αναφερόταν χαρακτηριστικά:

«Δεν προσήλθε μόνος στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής. Τον συνόδευαν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι οποίοι τον ακολούθησαν - προς γενική έκπληξη - μέσα στο γραφείο του Κώστα Σημίτη. Είθισται ο πρώην και ο νυν Πρωθυπουργός να έχουν μία κατ' ιδίαν συνομιλία. H μαζική είσοδος των Ρηγιλλάριων δημιούργησε μια αίσθηση «θεσμικού ατοπήματος», όπως μού λέει συνομιλητής μου που έχει αίσθηση τάξης. Τι ακριβώς συνέβη; Πληροφορούμαι ότι η Ρηγίλλης δέχθηκε τηλεφώνημα από το Μαξίμου με ερώτημα ποιος θα συνοδεύει τον Καραμανλή. Παρών, άλλωστε, στη συνάντηση θα ήταν και ο διευθυντής γραφείου του Σημίτη, Νίκος Θέμελης.  Εξ όλων αυτών συνάγω ότι ο Σημίτης δεν ήθελε να μείνει μόνος με τον Καραμανλή».

Ξεπερνώντας τα fake news του Κώστα Σημίτη, τα οποία καταδεικνύονται και από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της συνάντησης, μία λεπτομερής εξέταση του ψέματος δείχνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Κώστας Σημίτης στηρίζει ολόκληρη της επιχειρηματολογία του περί διπλωματικής αδράνειας της κυβέρνησης Καραμανλή ξεκινώντας από έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ. Βάζει μάλιστα λόγια στο στόμα του εμβληματικού Έλληνα διπλωμάτη, ο οποίος έχει άριστη γνώση των μεγάλων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τις ελληνικές κυβερνήσεις από την Μεταπολίτευση και μετά.

Θα περίμενε κανείς από έναν πρώην πρωθυπουργό που διατυπώνει δημόσιο λόγο να μην χρησιμοποιεί fake news ως επιχειρήματα.