Καζανόβα. Εκτός από μεγάλος καρδιοκατακτητής ήταν και… γιατρός ο Τζάκομο Καζανόβα ή έπαιζε το γιατρό για να γοητεύει τις γυναίκες; Τι συνέβαινε τελικά με τον περίφημο εραστή με τις περισσότερες από 130 ερωμένες;

Νέα μελέτη, που βασίζεται στα απομνημονεύματά του, δείχνει ότι ο Βενετσιάνος γόης βοηθούσε τις γυναίκες με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν, όπως σπυράκια ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, δίνοντάς τους οδηγίες για αντισύλληψη και έκτρωση, ενώ χρησιμοποίησε αυτήν την έφεσή του για να ρίχνει γυναίκες στο κρεβάτι του, όπως την Τζουστινιάνα Γουάιν, μια ανύπαντρη έγκυο που την έπεισε να κοιμηθεί μαζί του για να διακοπεί η κύηση, γεγονός που τελικά δεν συνέβη.

Ο Τζάκομο Καζανόβα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1725, από γονείς ηθοποιούς, με το όνειρο να γίνει γιατρός. Η γιαγιά του χρηματοδότησε τις σπουδές του στη Νομική και τη Θεολογία, ωστόσο, σύμφωνα με τη Λιζέτα Λόβετ, ιστορικό Ιατρικής και ψυχίατρο, στη μελέτη της οποίας αναφέρονται οι «Times» του Λονδίνου, τα απομνημονεύματά του υπό τον τίτλο «Casanova’s Story of My Life» που γράφτηκαν τη δεκαετία του 1790 αποκαλύπτουν πως ο Καζανόβα διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον του για την Ιατρική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και πως «ρούφαγε» ιατρικά εγχειρίδια και μετέδιδε τις ιατρικές γνώσεις του στις αγαπημένες του. Μάλιστα, οι παρατηρήσεις του παρέχουν μοναδικές γνώσεις για την υγειονομική περίθαλψη του 18ου αιώνα, περιγραφές ασθενειών, τραυματισμών και θεραπειών που αντιμετώπισε σε ταξίδια του στην Ευρώπη, από την ευλογιά έως την πανώλη.

Η Λόβετ πιστεύει ότι ο Καζανόβα ήταν ένας πανίσχυρος και έξυπνος άνθρωπος που υπερέβη τα σεξουαλικά στερεότυπα της εποχής του και υπέφερε από κλινική κατάθλιψη, και για να βγει από τη «μελαγχολία» αφιέρωνε τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα γράφοντας τα απομνημονεύματά του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time