Είναι παράδοση σχεδόν με κάθε εκλογή νέου προέδρου των ΗΠΑ, και δεδομένων των στενών σχέσεων της Ελλάδας και της Αμερικής μετά τον πόλεμο, να επικρατεί είτε ενθουσιασμός είτε αισιοδοξία για την πολιτική που ο νεοεκλεγείς θα ακολουθήσει στο μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημά μας: τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την αμερικανική στάση έναντι καθεμίας από τις δύο πλευρές. Μετά την απογοήτευση από το σφιχταγκάλιασμα του Τραμπ με τον Ερντογάν, η εκλογή Μπάιντεν αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μια πιο αποφασιστική παρέμβαση της μεγάλης δύναμης στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. Είναι δικαιολογημένη η ελπίδα και η αισιοδοξία αυτή λόγω Μπάιντεν; Υπάρχει ένα περιστατικό, από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο επιβεβαιώνει τα πολύ θερμά αισθήματα του νέου προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας. Είχε συμβεί σε ένα καφέ του Οχάιο.

Την προεκλογική περίοδο του 2012 είχε μπει στο «Μόκα καφέ», όπως κάνουν συνήθως οι υποψήφιοι θέλοντας να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους. Ακουσε μια παρέα Ελληνοαμερικανών που μιλούσαν ελληνικά και τους είπε: «Γεια σας. Είμαι ο Τζο… Μπαϊντενόπουλος...»! Και επειδή κάποιος από την παρέα ήταν λίγο δύσπιστος, έδειξε τον Ελληνα ιδιοκτήτη του μαγαζιού και είπε: «Ρωτήστε τον Γιώργο και θα σας πει ποιος είναι ο πιο φιλέλληνας ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός», εννοώντας φυσικά τον εαυτό του. Τις διαθέσεις του απέναντι στην Ελλάδα ο Μπάιντεν τις έδειξε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που μίλησε, και μάλιστα για ένα μισάωρο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μάλιστα το περιεχόμενο των λεγομένων του Αμερικανού προέδρου ερμηνευόταν και ως δεσμευτικό για στήριξη της Ελλάδας σε κρίσιμες εκκρεμότητες της εξωτερικής μας πολιτικής.

χυξ_2
Ο Τζο Μπάιντεν με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο
Το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Μπάιντεν το επιβεβαίωσε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 επίλεκτα μέλη της ελληνικής Ομογένειας.

Στην εκδήλωση αυτή αποκάλυψε ότι έχει προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί επισήμως την Ουάσινγκτον τον προσεχή Οκτώβριο, δίνοντας μάλιστα υπόσχεση στην Ομογένεια ότι «υπό την κυβέρνησή μου θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Εχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα».




ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Υπάρχουν βάσιμα τεκμήρια ώστε να μη θεωρούνται πολιτικά λόγια αυτές οι διαβεβαιώσεις του Τζο Μπάιντεν. Εχει να παρουσιάσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας. Ειδικότερα:

  • Κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του, την εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση και τα συνεπεία αυτής μνημόνια, είχε αναλάβει πρωτοβουλία στήριξης της χώρας μας από την αμερικανική κυβέρνηση.
  • Υπήρξε ένας από τους Αμερικανούς πολιτικούς που από την αρχή είχαν αντιταχθεί στην κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Είναι ταγμένος υπέρ της επανένωσης του νησιού στη μορφή της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Κύπρο, ενώ έχει εισηγηθεί τη διπλωματική εμπλοκή του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.
  • Είναι θερμός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο είχε επισκεφτεί το 2011. Και βεβαίως έχει σφοδρά επικρίνει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.
  • Σε αναγνώριση των φιλελληνικών αισθημάτων του, ο Μπάιντεν τιμήθηκε από το «Οxi Day Foundation», ενώ έχει λάβει και το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημειώνεται επίσης ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία το εκλογικό επιτελείο του είχε εκδόσει ειδική ανακοίνωση για την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ:
  • Θεωρώντας στενό σύμμαχο την Ελλάδα, δεσμευόταν να συνεργαστεί μαζί της για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Δεσμευόταν να καταγγείλει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε την άποψη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αντι Μανάτος, σύμφωνα με τον οποίο «δεν έχει υπάρξει αντιπρόεδρος που να είχε το ένα δέκατο της γνώσης των λεπτομερειών των θεμάτων για την Ελλάδα όπως έχει ο Τζο Μπάιντεν».
  • Δεσμευόταν να εργαστεί προκειμένου να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα του Κυπριακού.
  • Δεσμευόταν να υποστηρίξει σθεναρά τα δικαιώματα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για όποια σημασία έχει, η διοίκηση Μπάιντεν στελεχώνεται και από σημαντικό αριθμό Ελληνοαμερικανών σε καίριες θέσεις, όπως η Ελένη Κουναλάκη, η οποία είναι άριστη γνώστης των ελληνικών και των κυπριακών θεμάτων, ο Τζον Σαρμπάνης, γιος του παλαιού γερουσιαστή, και ο Φίλιπ Κρίστοφερ, που συνεργάζεται με τον Μπάιντεν από το 1976.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»