Γυρίζουν όλη τη Γη μαζί με τα δύο παιδιά τους, ανακαλύπτοντας άγνωστες γωνιές και μέρη εξωτικά. Κι όλα αυτά τα ανεβάζουν στο κανάλι τους στο YouTube. Μια ελληνική οικογένεια κατάφερε αυτό που πολλοί ονειρεύονται. Κυρίες και κύριοι, γνωρίστε τον Θοδωρή, τη Μαρία, τον Αλέξανδρο και τη Μαριάννα. Παρότι τα πρώτα βίντεο της σειράς «TravelingwithKids» εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ιδέα να μοιραστούν τα ταξίδια τους με τον κόσμο ήταν στο μυαλό του Θοδωρή Αναγνωστόπουλου και της Μαρίας Βρανοπούλου εδώ και πολύ καιρό.

Στόχος τους είναι να δείξουν την εμπειρία τού να εγκαταλείψουν την άνεσή τους και να εξερευνήσουν εξωτικούς προορισμούς που δεν είναι πολύ δημοφιλείς για οικογενειακά ταξίδια, προσφέροντας στο γιο και στην κόρη τους μοναδικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, σε ηλικία οκτώμηνών ο γιος τους Αλέξανδρος διέσχιζε τη Δυτική Ακτή της Βόρειας Αμερικής, από την Αλάσκα έως το Σαν Ντιέγκο. Λίγα χρόνια αργότερα, η αδελφή του. Χάρη στους γονείς τους, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την αγάπη τους για τα ταξίδια, τα δύο παιδιά, τώρα ηλικίας 9 και 3 ετών, έχουν ήδη ταξιδέψει σε 32 και 16 χώρες αντίστοιχα.

«Ταξιδεύουμε στον κόσμο με τα παιδιά από τότε που γεννήθηκαν και πολύ συχνά οι φίλοι μας μας ρωτούσαν: “Είστε τρελοί; Πηγαίνετε σε αυτά τα μέρη με τα παιδιά σας; Όλο αυτό το ταξίδι,πώς τα καταφέρνετε;”» λέει η Μαρία, δασκάλα στην Αθήνα, στο GreekReporter.
Μεταξύ των πιο δελεαστικών εμπειριών που παρουσιάζουν είναι όταν ο μικρός Αλέξανδρος κολύμπησε δίπλα σε έναν φαλαινοκαρχαρία στον ωκεανό και η Μαριάννα έδωσε σε μια θαλάσσια αγελάδα βάρους 600 κιλών να φάει μαρούλι.

«Θα μπορούσα να μιλήσω στην τάξη για το Βόρνεο και το πώς καταστρέφεται η ζούγκλα εκεί υπέρ των φυτειών φοινίκων ή να τους πω ιστορίες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν όταν μιλάμε για τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βλέπω πως αυτές οι ιστορίες τραβάνε το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά και το πώς, ενώ μπορεί να βαριούνται, μόλις ακούνε γι’ αυτές, ξαφνικά γυρίζουν τα μάτια τους και παραμένουν εστιασμένοι.

Το ζευγάρι είχε ήδη επισκεφθεί κάποια από τα πιο μακρινά μέρη του πλανήτη πριν δημιουργήσει οικογένεια, όπως την εποχή που οι δυο τους παραλίγο να πνιγούν σε ένα ποτάμι στην Ουγκάντα. «Όταν ταξιδεύουμε με τα παιδιά, είμαστε επιλεκτικοί στις δραστηριότητες. Δεν κάνουμε τίποτα πολύ επικίνδυνο –αυτά ήταν πριν τα αποκτήσουμε» λέει η Μαρία. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να θυμηθεί κάποιες αγχωτικές στιγμές που βίωσε με το σύζυγό της Θοδωρή, ο οποίος είναι επιστήμονας και κοινωνικός επιχειρηματίας, και τα παιδιά τους.

«Σίγουρα φοβόμουν όταν μείναμε στην Αντίγκουα της Γουατεμάλας, αφού υπήρχαν τριάντα ενεργά ηφαίστεια γύρω μας. Καθώς σημειώνονται πολλοί σεισμοί όλη την ημέρα, προσπαθούσα να έχω πάντα το νου μου στους τρόπους εξόδου σε περίπτωση που η γη άρχιζε να τρέμει πολύ έντονα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πεταγόμουν από το κρεβάτι μου με το παραμικρό κούνημα, σκεπτόμενη να πιάσω τα παιδιά και να αρχίσω να τρέχω» παραδέχεται η Μαρία.

Μια άλλη δύσκολη στιγμή ήταν κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι με βάρκα σε ποταμό στο Βόρνεο, όταν ο καιρός άλλαξε απότομα: «Είχε πολλά κύματα που χτυπούσαν το μικρό μας σκάφος και είδαμε κροκόδειλους στο νερό. Η Μαριάννα ήταν κάτω από δύο ετών και δεν μπορούσε να κολυμπήσει. Είχαμε σωσίβια, αλλά σκεφτόμασταν “αν πέσουμε στο νερό, θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα στην ακτή για να γλιτώσουμε από τους κροκόδειλους;”. Και πάλι, όμως, τι άλλα άγρια ζώα θα μπορούσαμε να συναντήσουμε εκεί;».

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, το ζευγάρι επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι για να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό εάν το θέλει, π.χ. με αυτοκίνητο ή τροχόσπιτο για να αποφύγει τα αεροπορικά ταξίδια αλλά και να έχει το δικό του χώρο, όπου μπορεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της καλής υγιεινής.

Ωστόσο βλέπουν αυτήν την περίοδο ως μια ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά την Ελλάδα, για την οποία πιστεύουν ότι είναι «μια πολύ όμορφη χώρα, πολύ ασφαλής, με εξαιρετικά πλούσια Ιστορία».