Είναι σαφές ότι η Eλληνική Eπανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, έπειτα από 400 χρόνια, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε τις επόμενες γενεές των Ελλήνων για διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και τους εμψύχωσε σε καιρούς δοκιμασίας.

Υπήρξε, όμως, και κορυφαίο γεγονός για τη Σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης, αφού έφερε αλλαγές που έχουν αντίκτυπο έως τις ημέρες μας. Τόση ήταν η δυναμική της ώστε παρέσυρε τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων να ενδιαφερθούν για την τύχη της Ελλάδας, να συνεργαστούν και να υπογράψουν πρωτόκολλα και συνθήκες για την αίσια έκβαση του Αγώνα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε πολιτική τους.

 Η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία).

Ενας εορτασμός κάπως διαφορετικός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που δεν επέτρεψε στους Ελληνες να χαρούν, μεταξύ άλλων, και τη μεγαλειώδη παρέλαση.

Δέκα διάσημοι Ελληνες, από διαφορετικά μετερίζια, μιλούν στο «S» για τη μεγάλη επέτειο.

«Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές»

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

∆ιακόσια χρόνια από την Eπανάσταση του 1821, η Ελλάδα είναι ενωµένη, σύγχρονη, δυνατή. Είναι η Ελλάδα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισµού. Η Eπανάσταση του 1821 σηµατοδότησε αυτήν τη νέα αρχή για τον Ελληνισµό. Η ελευθερία, το δικαίωµα της αυτοδιάθεσης, το όραµα ενός ανεξάρτητου κράτους ήταν τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους Eλληνες και οδήγησαν στον ξεσηκωµό τους. Hταν µια επανάσταση εθνική, η οποία διαπνεόταν από δηµοκρατικά και φιλελεύθερα ιδεώδη, τα οποία αποτυπώθηκαν στα συνταγµατικά κείµενα της εποχής ως παρακαταθήκη για τις επόµενες γενεές. Πρόκειται για τις έννοιες της ∆ηµοκρατίας, της Ισονοµίας, της ∆ικαιοσύνης και της ∆ιάκρισης των Εξουσιών, που αποτελούν τις θεµελιώδεις αρχές του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Η Ελληνική Επανάσταση σηµατοδότησε τη διαδροµή µας ως έθνους. Ισχύει, όµως, και το αντίστροφο. Η δυναµική πρόοδος και η εξελικτική πορεία των Ελλήνων ενισχύουν το νόηµά της.

«Υπερήφανοι που είμαστε Ελληνες»

Νόνη Δούνια, βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων της ΝΔ

Η 25η Μαρτίου φέτος είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή ηµέρα. Γιορτάζουµε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία συµπίπτει µε τη συµπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. «Θέλει αρετήν και τόλµην η ελευθερία», όπως πολύ σωστά έλεγε ο µεγάλος ποιητής µας Ανδρέας Κάλβος. Και ευτυχώς για εµάς, οι πρόγονοί µας διέθεταν και τα δύο σε περίσσεια. Παρά τους πολλούς επίσηµους προσκεκληµένους, λόγω της πανδηµίας, δεν µπορέσαµε να γιορτάσουµε αυτή την ιστορική επέτειο των 200 ετών µε τη µεγαλοπρέπεια που θα θέλαµε. Αυτό δεν θα µας εµποδίσει, όµως, να αποτίσουµε φόρο τιµής στους ήρωες που θυσίασαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας µας. Ούτε, βέβαια, και να νιώσουµε ευγνώµονες που χάρη σε εκείνους απολαµβάνουµε εµείς την ελευθερία µας, αλλά και να αισθανθούµε βαθιά υπερήφανοι που είµαστε Ελληνες! Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

«Επίκαιρα τα μηνύματα»

Σοφία Νικολάου, γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

∆ύο αιώνες µετά, τα µηνύµατα του αγώνα για την ανεξαρτησία µας παραµένουν περισσότερο επίκαιρα από ποτέ: η ενότητα και το φρόνηµά µας, ακατάβλητοι σύµµαχοι για την ελευθερία. Κάθε είδους. Χρόνια πολλά, Ελλάδα. Χρόνια πολλά, Ελληνες.

«Ριγούμε μπροστά στις εννιά γραμμές της γαλανόλευκης»

Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ

Σε όποιο ύψωµα της Ελλάδας και αν βρεθείς και όποια θάλασσα της πατρίδας µας κι αν ατενίσεις, θα δεις τον Αγώνα των Ελλήνων του ’21. Τους κλέφτες και αρµατολούς, τους οπλαρχηγούς, τους µπουρλοτιέρηδες, τις Σουλιώτισσες, τον Κλήρο στην πρώτη γραµµή. Την Αγία Λαύρα, την Αλαµάνα, το Μεσολόγγι, τη Ρούµελη, την Υδρα, τα Ψαρά. Τον λαό µε αυτοθυσία που δεν µπορούν λόγια να την περιγράψουν. Από το νέο ύψωµα της πατρίδας µας, στον 21ο αιώνα, κοιτάµε 200 χρόνια πίσω µε υπερηφάνεια που γεννηθήκαµε Ελληνες. Και στη συνέχεια κοιτάµε µπροστά, για να κάνουµε µε τη σειρά µας το ίδιο περήφανη κάθε επόµενη γενιά. Ριγούµε ακόµη µπροστά στις εννιά γραµµές της γαλανόλευκης, στον Σταυρό της σηµαίας µας, στον Υµνο για την Ελευθερία, στη γλυκιά µας Παναγιά, που είχε υπό τη σκέπη της και αυτόν τον αγώνα και γιορτάζει µαζί µε όλη την Ελλάδα. Οι Ελληνες δώσαµε την έννοια που έχει σήµερα η λέξη «ήρωες» σε όλο τον κόσµο. Τιµούµε την Επανάσταση του 1821, κρατάµε γερά την κληρονοµιά µας και την κάνουµε µεγαλύτερη. Ολοι µαζί, όπως χρειάζεται, για να γραφτεί µια ένδοξη Ιστορία. Χρόνια πολλά!

«Είμαστε όλοι ενωμένοι»

Μαίρη Ραζή, ηθοποιός

 Μόνο υπερηφάνεια και συγκίνηση αισθάνοµαι! Είµαστε Ελληνες και αυτό σηµαίνει πολλά! Είµαστε ελεύθεροι χάρη σε όσους πολέµησαν, σε όσους θυσιάστηκαν. Είναι η γιορτή µιας σύγχρονης ∆ηµοκρατίας και νιώθω περήφανη για την Ιστορία της και για το ότι, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιµετώπισε, συνεχίζει να ατενίζει το µέλλον µε αισιοδοξία και δυναµισµό. Η ελληνική σηµαία κυµατίζει παντού. Τιµούµε τους ήρωές µας και µεταφέρουµε στη νέα γενιά την Ιστορία έτσι όπως πρέπει να τη γνωρίζουν και να την τιµούν. Οι Ελληνες τώρα γινόµαστε µια γροθιά, είµαστε όλοι ενωµένοι, ξεχνάµε τις αντιπαλότητες και απλά νιώθουµε βαθιά συγκίνηση για τους προγόνους µας.

«Να αισθανθούμε ξανά πλήρεις»

Κατερίνα Γκαγκάκη, επικοινωνιολόγος και αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών του δήμου Αθηναίων

Είναι η στιγµή που µπορούµε να αισθανθούµε ξανά πλήρεις, περήφανοι, ασφαλείς, δυνατοί. Είναι η µνήµη, συλλογική, ατοµική, που µετατρέπει τις δυσκολίες, τα εµπόδια, τους πόνους και τις αστοχίες σε γήινο, καθηµερινό, από τον ηρωισµό. Είναι η Ελλάδα µας, η διαφορετική, η φωτεινή, η σταθερή, η ζωογόνα, η ορµητική, η αγέρωχη, που µας δίνει αξία. Αντέχει, προχωρά, κατευθύνει, γιορτάζει.

«Τιμή στους ήρωές μας»

Λευτέρης Πανταζής, Τραγουδιστής

Μόνο υπερηφάνεια νιώθω. Η Ελλάδα µας είναι παντού. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Τιµή στους ήρωές µας, που µας χάρισαν την ελευθερία µε τις θυσίες τους. Χρόνια πολλά, Ελλάδα.

«Είναι πρότυπο για εμένα»

Γιάννης Ζουγανέλης, ηθοποιός και τραγουδιστής

 Τιµώ ιδιαιτέρως ακόµα και στην καθηµερινότητά µου τους αγωνιστές της λευτεριάς και περισσότερο τους επαναστάτες του 1821. Για µένα είναι πρότυπο στην αγωνιστικότητά µου, στις όποιες επαναστάσεις µπορούµε να κάνουµε, για να βελτιώσουµε την καθηµερινότητά µας.

«Η αρχή της λεβεντιάς»

Λάκης Γαβαλάς, σχεδιαστής

Το µουστάκι, το σιγκούνι και το «ζήτω» δεν είναι θέµα µόνο της 25ης Μαρτίου πριν από 200 χρόνια... Ηταν µόνο η αρχή της λεβεντιάς, που ξεθώριασε µε τα χρόνια.

«Αυτογνωσία και σιγουριά»

Κώστας Κόκλας, Ηθοποιός  

Πριν από 200 χρόνια... ∆εν είναι και πολλά, κοντά έξι γενιές. Είµαστε εδώ, υπερήφανοι, γενναίοι σαν Ελληνες, περνώντας πια στον τρίτο αιώνα µας της αυτογνωσίας, της σιγουριάς για το ποιοι είµαστε και πού πάµε. Σβήνουµε έναν-έναν τους εφιάλτες του Καποδίστρια και φτιάχνουµε την Ελλάδα µας.