Η συνέχιση μιας ιστορίας που ξεκίνησε από την Τένεδο το 1860 κρίνεται σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου συζητείται η αίτηση εξυγίανσης της ιστορικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη ρετσίνα «Μαλαματίνα». Την αίτηση κατέθεσε η ίδια η εταιρεία προκειμένου να σωθεί ό,τι μπορεί από τον όλεθρο (μεταξύ αυτών και οι 85 εργαζόμενοι), καθώς τα τελευταία χρόνια, από την κορυφή που βρισκόταν το 2007, βρέθηκε να παλεύει με δυσθεώρητα χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο, τη στιγμή που μόλις πριν από δύο δεκαετίες δεν χρωστούσε ούτε ευρώ.

Μεγάλο ρόλο στην οικονομική «κατρακύλα» φέρεται να έπαιξε η πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο επικεφαλής της 4ης γενιάς της επιχείρησης, του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της εν διαστάσει συζύγου του, Κατερίνας Τιάλιου-Μαλαματίνα, την οποία, το 2013, ο μέχρι τότε πρόεδρος του Δ.Σ. είχε κατηγορήσει για πλαστογραφία, όταν ξαφνικά ο ίδιος βρέθηκε εκτός διοίκησης με εκείνη να αναλαμβάνει τα ηνία.

Οι αλλεπάλληλες δικαστικές μάχες και οι ενδοοικογενειακές έριδες του ζεύγους Μαλαματίνα στοίχισαν πολύ στην πορεία της εταιρείας αφού το διάστημα της οικονομικής κρίσης που έπληξε βαθύτατα τη χώρα βρήκε τους ιθύνοντες της επιχείρησης να βγάζουν «μαχαίρια», προσπαθώντας να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον. Τα κατά καιρούς αφιερώματα στο ζευγάρι, που άλλοτε απασχολούσε τις κοσμικές στήλες, έκαναν λόγο για σενάρια που θύμιζαν τις ταινίες «Πόλεμο των Ρόουζ» και «Κράμερ εναντίον Κράμερ».

Πλέον η ιστορική οινοποιία Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ αναζητά σανίδα σωτηρίας με τη συμμετοχή αυτή τη φορά ισχυρού επενδυτή, της εταιρείας Μάντης Εμπορική, που θα αναλάβει μέρος των χρεών της, αλλά και μεγάλο μέρος της περιουσίας της. Από αυτή θα εξαιρεθούν το ιδιωτικό αεροσκάφος της επιχείρησης καθώς και οι εγκαταστάσεις της Ριτσώνας που έχουν δεσμευτεί υπέρ τραπεζών.

Ο γάμος του Κωνσταντίνου με την Αικατερίνη

Γόνος πλούσιας οικογένειας, η Κατερίνα Τιάλιου σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Λονδίνο όπου έκανε και τον πρώτο της γάμο. Απέκτησε δύο κόρες, ωστόσο το διαζύγιο ήρθε γρήγορα, όπως και η απόφασή της να συνεχίσει τη ζωή της, στο πλευρό του συμμαθητή της στο αμερικανικό σχολείο της Θεσσαλονίκης «Ανατόλια», Κωνσταντίνο Μαλαματίνα, τον οποίο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε το 1989. Γρήγορα, μπήκε στα «πράγματα» της ιστορικής επιχείρησης, όπου μετά το θάνατο της κουνιάδας της, αλλά και τη ρήξη μεταξύ του συζύγου της και της μητέρας του, τότε προέδρου του Δ.Σ. της οινοποιίας, το τιμόνι ανέλαβε ο Κώστας Μαλαματίνας (από τη θέση του προέδρου) με εκείνη διευθύνοντα σύμβουλο.

Η εταιρεία γνώρισε μεγάλη άνθηση και μόνο την πενταετία 2003-2007 τα κέρδη προ φόρων εμφάνισαν αύξηση 44% και διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2007 σε 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 30 εκατ. ευρώ. Την εποχή του τρύγου -από τέλη Αυγούστου έως Οκτώβριο- όλη η οικογένεια μετακόμιζε στον Φάρο της Αυλίδας για να επιβλέψει τη συγκέντρωση της παραγωγής αφού σε Βοιωτία και Εύβοια βρίσκονται τα πέντε οινοποιία της εταιρείας.

Η πολυτελής ζωή και το ιδιωτικό αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, στην εταιρεία άρχισαν να χρεώνονται υπέρογκες αγορές σπιτιών, ακόμα και ενός ιδιωτικού αεροσκάφους, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται για τα πηγαινέλα της οικογένειας ανά την Ελλάδα για να επιβλέπει τα αμπέλια της και πιθανότατα και τα… δύο εξοχικά της στη Μύκονο. Την ίδια εποχή, η πλευρά της Κατερίνας Μαλαματίνα κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο για εξωσυζυγική σχέση και η ίδια τον «πέταξε» έξω από την εταιρεία. Αυτό στάθηκε και η αφορμή της πολυετούς δικαστικής διαμάχης του ζεύγους, με την κ. Μαλαματίνα να χάνει και τον εν διαστάσει σύζυγό της να ανακτά και πάλι τη διοίκηση.

Σημειώνεται ότι μόνο την περίοδο 2013-2019 η ιστορική επιχείρηση έχασε το 40% του τζίρου της. Με την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης στο δικαστήριο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν φύγει το 2020, η οινοποιία Μαλαματίνα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αλλάξει χέρια και να μεταβιβαστεί στον όμιλο εταιρειών Μάντης.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση εξυγίανσης της Μαλαματίνας, «οι άστοχες αποφάσεις από το έτος 2006 της διευθύνουσας συμβούλου Αικατερίνης Μαλαματίνα-Τιάλιου, η οποία κυριολεκτικά ανάλωσε τα διαθέσιμα της εταιρείας σε επενδύσεις οι περισσότερες των οποίων μη παραγωγικές, είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη ποσού πλέον των 20 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας και την αλόγιστη διόγκωση του τραπεζικού δανεισμού της».

Ο επιχειρηματίας, μάλιστα, σε συνέντευξή του το 2016 ανέφερε ότι τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν το 2012, όταν ο ίδιος άρχισε να διαπιστώνει ιδιαίτερα υψηλές και αδικαιολόγητες δαπάνες. Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι διεργασίες που τον οδήγησαν εκτός διοίκησης. Ο ίδιος είχε ζητήσει ακόμα και την αλλαγή του επιθέτου της εν διαστάσει συζύγου του, το οποίο είχε γίνει από Τιάλιου, Μαλαματίνα. Με δήλωσή της τότε η Κατερίνα Μαλαματίνα υποστήριξε ότι όλα ξεκίνησαν οκτώ μήνες μετά τις υπογραφές για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από τη στιγμή που ο σύζυγός της συνήψε ερωτική σχέση με αλλοδαπή χορεύτρια. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ξεκίνημα

Η αρχή της ιστορίας της οικογένειας Μαλαματίνα τοποθετείται στο 1860 στην Τένεδο, όταν ο προπάππους του σημερινού προέδρου, Στράτος, φτιάχνει το δικό του κρασί, καλλιεργώντας τσαούσια (σταφύλια) στα οικογενειακά αμπέλια. Το τεταμένο κλίμα με την Τουρκία οδηγεί την οικογένεια στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο γιος του Στράτου, Κώστας, βάζει την πρώτη επιχειρηματική πινελιά στη δουλειά του πατέρα του.
Όπως γράφεται και στην ιστοσελίδα της εταιρείας, οι ντόπιοι της Αλεξανδρούπολης τον αποκαλούν «Αυτός που μας έφερε τη ρετσίνα», όταν το 1895 ίδρυσε εκεί το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας με την επωνυμία «Τένεδος».

Το πρώτο εμφιαλωτήριο της επιχείρησης στήνεται από τον Ευάγγελο Μαλαματίνα με τις νέες προοπτικές που ανοίχτηκαν να φτάνουν πια στα χέρια του γιου του, Κώστα, και της τότε συζύγου του, Κατερίνας Μαλαματίνα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time