Πριν από µερικές ηµέρες, ο Αµερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε µια άνευ προηγουµένου συνεργασία µεταξύ δύο ανταγωνιστικών φαρµακευτικών εταιρειών, προκειµένου να διασφαλίσει εµβόλια για όλους τους Αµερικανούς έως τον Μάιο.

Το µονοδοσικό εµβόλιο για τον κορονοϊό της Johnson & Johnson, του ιστορικού αµερικανικού κολοσσού, που ιδρύθηκε το 1886 (είναι και η µεγαλύτερη φαρµακευτική που δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγµή στην παραγωγή εµβολίου για τον COVID-19), θα παρασκευαστεί µε τη συνεργασία της Merck.

Πρόκειται για τον έτερο φαρµακευτικό κολοσσό, που χρονολογείται από το 1891 και στα τέλη Ιανουαρίου εγκατέλειψε τις δικές του προσπάθειες να αναπτύξει εµβόλιο για τη νόσο που έκανε σε συνεργασία µε το γαλλικό Ινστιτούτο Pasteur, µετά τις απογοητευτικές κλινικές δοκιµές.

Συµπτωµατικά, και οι δύο µεγάλες αµερικανικές ανταγωνίστριες φαρµακευτικές, που τώρα θα συνεργαστούν, έχουν την έδρα τους στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η Johnson & Johnson θα επιταχύνει την παραγωγή της, ενώ η Merck θα χρηµατοδοτηθεί µε 105 εκατ. δολάρια υπό την αµερικανική Defense Production Act, για να αναβαθµίσει την παραγωγή της σε µαζική κλίµακα. Η συµφωνία συνεργασίας έγινε κατόπιν επαφών µε την Ουάσινγκτον και µε πολιτική ορολογία από τον Αµερικανό πρόεδρο, που επικαλείτο τις έκτακτες συνθήκες του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάλι, το κλίµα παρέµενε σχεδόν πολεµικό για άλλους λόγους.

Ενα -ένα τα πλέον ισχυρα κράτη-µέλη της Ε.Ε. έβαλαν «νερό στο κρασί τους» και υιοθέτησαν τον εµβολιασµό µε το εµβόλιο της δικής τους (βρετανοσουηδικής) AstraΖeneca, σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, και για τους άνω των 65 ετών Ευρωπαίους. Αυτά, προκειµένου να κάµψουν τη δυσπιστία των πολιτών τους, που διστάζουν να λάβουν το εµβόλιο, και για να επιταχύνουν την πολύ αργή πορεία των ευρωπαϊκών εµβολιασµών.

Η Ε.Ε. έσπευσε να επιβάλει περιορισµούς στις εξαγωγές των εµβολίων, ενώ δεν έχει υποχωρήσει ακόµη η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων αξιωµατούχων για το γεγονός ότι η φαρµακευτική θα παραδώσει λιγότερα από τα µισά εµβόλια από όσα έχει δεσµευτεί κατά το δεύτερο τρίµηνο του έτους.

Την ίδια ώρα, η στρόφιγγα παράδοσης προς τη µετα-Βrexit Βρετανία, όπου βρίσκεται η µία από τις δύο µονάδες της (η άλλη στο Βέλγιο), παραµένει ανοιχτή. Το εµβόλιο για τον COVID-19 ξαναµοιράζει παγκοσµίως την τράπουλα της ισχύος των φαρµακευτικών. Μεγάλες εταιρείες, όπως η βρετανική GlaxoSmithΚline (GSK), η γαλλική Sanofi , η Novartis και η αµερικανική Merck, δεν µπόρεσαν ακόµη να ανταποκριθούν στη συγκυρία.

Σε µια -αντίστοιχη µε την αµερικανική συνεργασία- ενέργεια, η Sanofi (που εξακολουθεί να συνεργάζεται και µε την GSK για την ανάπτυξη του δικού της εµβολίου) έκανε άνοιγµα προς την Pfizer, προσφέροντας στη γερµανική BioNTech (partner της Pfi zer στην ανάπτυξη του εµβολίου) τις υποδοµές της για την παραγωγή εµβολίων στην Ευρώπη. 

ξκ_νβηξ


BioNTech
Επέκταση και εκτόξευση

ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ εταιρείες αναµένεται να εκτοξευθούν σε γιγάντια µεγέθη. Αυτό έγινε ήδη µε την BioNTech, η οποία πριν από το 2020 ήταν µια σχετικά µικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας, που είχε ιδρυθεί το 2008 στο Μάιντς της Γερµανίας από ένα ζευγάρι Τούρκων µεταναστών δεύτερης γενιάς. Τον Ιανουάριο του 2020 η εταιρεία, η οποία συνεργαζόταν ήδη µε την Pfi zer σε ένα εµβόλιο για τη γρίπη, αποφάσισε να αφιερώσει την έρευνά της, εστιασµένη στην ανοσοθεραπεία, στον νέο κορονοϊό. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους η συνεργασία µε τον φαρµακευτικό γίγαντα επεκτάθηκε και στο εµβόλιο για τον COVID.

Moderna
Ανατέλλει το άστρο της

ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ µε την BioNTech συµβαίνει µε τη µεσαίου µεγέθους φαρµακευτική Moderna, που βλέπει το άστρο της να ανατέλλει στην παγκόσµια αγορά. ∆εν είναι τυχαίο που η κραταιά AstraZeneca πούλησε πέρυσι το µετοχικό πακέτο του 7,7% της Moderna, που είχε αποκτήσει προ οκταετίας. Με τη µετοχή της Moderna να έχει πενταπλασιάσει την αξία της εντός του περασµένου έτους, η AstraΖeneca έβγαλε 1 δισ. δολάρια από τη συναλλαγή. Την εποχή, µάλιστα, που προχωρά µε την εξαγορά των 39 δισ. δολαρίων της αµερικανικής Alexion Plarmaceuticals. Μια εξαγορά µε την οποία ελπίζει, µεταξύ άλλων, να επεκταθεί στη φαρµακευτική αγορά της Κίνας.

Ελβετική Novartis
Κοινό μέτωπο με CureVac

Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ Novartis ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί στην παραγωγή του εµβολίου της γερµανικής CureVac, παραχωρώντας για τον σκοπό αυτόν τις υποδοµές της στην Αυστρία. Η CureVac, που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιµών, συνεργάζεται ήδη για τη µελλοντική παραγωγή της µε την Bayer και άλλες φαρµακευτικές. Εχει, δε, ανακοινώσει πως θα συνεργαστεί και µε την GlaxoSmithKline στην έρευνα για την ανάπτυξη των πολυδύναµων mRNA εµβολίων νέας γενιάς κατά του κορονοϊού.

Νοvavax
Γλύτωσε την κατάρρευση


ΚΑΛΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να πάει η Νοvavax, η αµερικανική φαρµακευτική µε έδρα στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, που κινδύνευε να καταρρεύσει οικονοµικά πριν από έναν χρόνο. Πλέον βρίσκεται ένα βήµα -που αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι- πριν από την έγκριση του δικού της εµβολίου από τον αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων. Το εµβόλιο, ως πρωτεϊνικό (και όχι mRNA, όπως της Pfi zer και της Moderna), δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη και, εφόσον εγκριθεί, αναµένεται να επιταχύνει τον εµβολιασµό στις ΗΠΑ.

Pfizer
Αύξηση-ρεκόρ των πωλήσεων

Η BIG PHARMA, που εκτόξευσε τις πωλήσεις της στα τέλη του περασµένου αιώνα χάρη στο Viagra, έχει µακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1849 στη Νέα Υόρκη από δύο Γερµανούς µετανάστες, τον χηµικό Τσαρλς Πφάιζερ και τον ζαχαροπλάστη εξάδελφό του, Τσαρλς Ερχαρτ, ο οποίος παρασκεύασε το ζαχαρώδες περίβληµα των χαπιών. Η εταιρεία παρασκεύαζε παυσίπονα στη διάρκεια του Αµερικανικού Εµφυλίου και κιτρικό οξύ για την CocaCola και την Pepsi στις αρχές του 20ού αιώνα. Ηταν η πρώτη που ανακάλυψε έναν τρόπο µαζικής καλλιέργειας και παραγωγής της πενικιλίνης και είχε δηµιουργήσει τις περισσότερες δόσεις που χορηγήθηκαν στους Αµερικανούς στρατιώτες κατά την Απόβαση στη Νορµανδία.

AstraZeneca
Ενα... συνοικέσιο με ιστορία

Η ASTRA AB ιδρύθηκε το 1913 στη Σουηδία και ανέπτυξε το τοπικό αναισθητικό ξυλοκαΐνη (αργότερα γνωστό ως λιδοκαΐνη) και το Losec. H Zeneca Group προέκυψε από τη διάλυση της βρετανικής Imperial Chemical Industries το 1993. Το 1999 οι δύο φαρµακευτικές συγχωνεύτηκαν σε κάτι που τότε ο «Independent» είχε περιγράψει ως «συνοικέσιο µεταξύ απρόθυµων εραστών». Είχε προηγηθεί κοινοπραξία µεταξύ της Astra και της αµερικανικής Merck, µε σκοπό την πώληση των προϊόντων της πρώτης στις ΗΠΑ, η οποία διαλύθηκε το 1998.

Johnson & Johnson
Η μεγαλύτερη από τις Big Pharma

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ κολοσσός είναι, σύµφωνα τουλάχιστον µε τα στοιχεία του «Forbes» από την πιο πρόσφατη λίστα, του 2020, «Global 2000», η µεγαλύτερη εταιρεία από τις Big Pharma που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη εµβολίων κατά του κορονοϊού. Το µονοδοσικό εµβόλιό της αναπτύχθηκε από την Janssen Pharmaceutica, την οποία εξαγόρασε ο αµερικανικός κολοσσός το 1961, σε συνεργασία µε το ισραηλινό Beth Israel Deaconess Medical Center.

Η Johnson & Johnson ιδρύθηκε το 1886 από τον φαρµακοποιό Ρόµπερτ Γουντ Τζόνσον και τους αδελφούς του, Τζέιµς και Εντουαρντ Μιντ, και ειδικεύτηκε στη δηµιουργία αποστειρωµένων χειρουργικών εργαλείων.

Το 1894 επεκτάθηκε στα εργαλεία για τον τοκετό και δηµιούργησε ένα από τα πιο εµβληµατιά προϊόντα της, την πούδρα για µωρά. Η εταιρεία εξαγόρασε τη µονάδα καταναλωτικών προϊόντων υγιεινής της Pfi zer, την πρώην Warner-Lambert, µε αποτέλεσµα να εξελιχθεί σε µεγάλη δύναµη και στον χώρο των προϊόντων περιποίησης. Συνολικά κατέχει 275 θυγατρικές. Τον Οκτώβριο του 2019, δοκιµές που έγιναν σε δείγµατα βρεφικής πούδρας από τον Αµερικανικό Οργανισµό Τροφίµων και Φαρµάκων εντόπισαν ίχνη αµιάντου, που είναι καρκινογόνος. Ακολούθησαν περί τις 19.000 µηνύσεις σε βάρος της εταιρείας, µε το αιτιολογικό πως η παρουσία του αµιάντου συνδέεται µε την εµφάνιση καρκίνου των ωοθηκών και κακοήθους µεσοθηλιώµατος.