Πρωταγωνιστής σε µια ιστορία που επαναλαµβάνεται ως φάρσα και ως φιάσκο ταυτόχρονα. ∆ιότι από το σκάνδαλο Κοσκωτά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν χαρακτηρίσθηκε ως άνθρωπος του Μένιου Κουτσόγιωργα, ο οποίος προσπάθησε να «ανατρέψει» το εκδοτικό κατεστηµένο εκείνης της εποχής -εφέρετο να διευκολύνει τα επιχειρηµατικά σχέδια του Γ. Κοσκωτά ως νοµικός σύµβουλος-, µέχρι τη σκανδαλώδη υπόθεση του Νόµου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, που κρίθηκε αντισυνταγµατικός από το ΣτΕ, ο Γιάννης Μαντζουράνης ξαναβρίσκεται στο «ξέφωτο» των αποκαλύψεων.

Ηταν η περίοδος εκείνη που ακόµα και µε δηµόσιες δηλώσεις του προσπαθούσε να προκαταλάβει ή να ξεπεράσει την ετυµηγορία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, δίνοντας µάλιστα και χρονοδιαγράµµατα για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. ∆εν ήταν τυχαίο ότι τότε -αλλά, όπως φαίνεται, ακόµα και σήµερα- θεωρούνταν -λόγω του πλούσιου βιογραφικού του σε δικαστικά µέτωπα όπου µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκη το κράτος- asset για τον Αλέξη Τσίπρα, το περιβάλλον του οποίου υπήρξε και ο δίαυλος για να έρθει κοντά µε τον εκδότη του «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έκτοτε συνιστά εκλεκτό πελάτη του.

Παρεµπιπτόντως, περίοπτη θέση στο πελατολόγιό του Γ. Μαντζουράνη έχει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που επίσης επιστράτευσε στο πέρασµα των χρόνων τη νοµική του συµβουλή και µε τον οποίο γνωρίζονται από την εποχή του βαθέος ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι ο δικηγόρος το όνομα του οποίου, πέρα από το Ειδικό Δικαστήριο και τo σκάνδαλο του Νόμου Παππά για τις άδειες, υπάρχει ως υπογραφή στην αγωγή Τσίπρα
Και επειδή ο επιχειρηµατίας Χρήστος Καλογρίτσας -ο οποίος ήταν το κεντρικό πρόσωπο του ενδιαφέροντος για την τότε ηγεσία του Μεγάρου Μαξίµου, µε φόντο την επιθυµία δηµιουργίας ενός «ΣΥΡΙΖΑ TV» - δεν έπεσε στην παγίδα να γίνει ο νέος Κοσκωτάς της διακυβέρνησης της Αριστεράς, η προσοχή πλέον είναι στραµµένη σε αυτούς που τον υποκίνησαν ή τον ενθάρρυναν να διαδραµατίσει για λογαριασµό τους έναν τέτοιο ρόλο τριάντα χρόνια µετά.

Εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ερώτηµα: Πώς γίνεται ο ίδιος άνθρωπος να µη δίνει ως δικηγόρος απαντήσεις στις καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα σε µια υπόθεση όπου εµπλέκεται ως νοµικός σύµβουλος του Ν. Παππά και η γλώσσα του απελευθερώνεται όταν είναι να υπερασπιστεί τον Αλ. Τσίπρα για τη βίλα του Σουνίου ως δικηγόρος; Πάλι για τις ανάγκες της ιστορίας, αξίζει να υπενθυµίσουµε πως στην υπόθεση Καλογρίτσα - τηλεοπτικών αδειών, όπως και τότε, επί Κοσκωτά, κεντρικός άξονας της υπόθεσης ήταν µια τράπεζα. Τότε ήταν η Τράπεζα Κρήτης, το 2016 η Τράπεζα Aττικής.

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ

Και επειδή η αγαπηµένη ρήση του Γ. Μαντζουράνη είναι αυτή του αρχαίου ρήτορα Ισοκράτη «Μηδενί συµφορά ονειδίσης, κοινή γαρ η τύχη και το µέλλον αόρατον», δηλαδή «µην κοροϊδέψεις κανέναν για τη συµφορά του, γιατί η τύχη είναι κοινή και το µέλλον άγνωστο», καλό θα ήταν και ο ίδιος να κρατήσει µια επιφύλαξη για τα µελλούµενα, χωρίς να προεξοφλεί τις εξελίξεις για κανένα θέµα. Είτε σε πολιτικό είτε σε δικαστικό επίπεδο.

Ο Γ. Μαντζουράνης είναι µια αµφιλεγόµενη προσωπικότητα, καθώς αξιοποιεί στο έπακρο και κατά το δοκούν το «δισυπόστατο» προνόµιό του, όπως αυτό αναδεικνύεται µέσα από τη δικηγορική του ιδιότητα και την πολιτική του δράση. Οποτε οι συνθήκες δεν τον ευνοούν σε πολιτικό επίπεδο, επικαλείται τη δικηγορική του ιδιότητα για να δηλώσει «αθώος του αίµατος» από υποθέσεις που δεν στέφθηκαν µε επιτυχία επί των ηµερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών.

Γιάννης Μαντζουράνης
Ο Γ. Μαντζουράνης ανταποκρίθηκε στην «απεύθυνση» του Τσίπρα «για ανασυγκρότηση της μεγάλης, προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Την ίδια ώρα, ως δικηγόρος του Αλ. Τσίπρα «πολιτικολογεί» εναντίον της Ν.∆. µε αφορµή την αγωγή που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εναντίον του εκδότη της εφηµερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», Γ. Κουρτάκη, για τα ερωτήµατα που ο τελευταίος είχε θέσει αναφορικά µε το πλαίσιο «εγκατάστασης» στη συγκεκριµένη κατοικία του τέως πρωθυπουργού.

Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πολιτική διαδροµή του Γ. Μαντζουράνη, κυρίως ως άµεσου συνεργάτη του Μένιου Κουτσόγιωργα, ερµηνεύουν τη συµπόρευσή του µε τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ως µια πράξη αντεκδίκησης, επειδή το κόµµα δεν ικανοποίησε ποτέ τις πολιτικές του φιλοδοξίες να γίνει βουλευτής τη δεκαετία του ’80 και η πολιτική του καριέρα τερµατίστηκε άδοξα όταν προφυλακίστηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Ταυτόχρονα, κάποιοι που επιµένουν να διατηρούν την ανωνυµία τους σηµειώνουν ότι, αν ζούσε ο Μ. Κουτσόγιωργας, ίσως η τύχη του Γ. Μαντζουράνη να ήταν πιο δυσχερής, αφού πριν ξεψυχήσει στο Ειδικό ∆ικαστήριο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Α. Παπανδρέου η υπερασπιστική γραµµή που φέρεται να ήταν έτοιµος να χαράξει στο σκάνδαλο Κοσκωτά επιδιώκοντας την αθώωσή του περιλάµβανε υπαινιγµούς πως η κατηγορία της δωροδοκίας σε βάρος του ήταν αποτέλεσµα των «συνεννοήσεων» που έκανε εν αγνοία του ο Γιάννης Μαντζουράνης µε τον επιχειρηµατία Γιώργο Κοσκωτά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Ιανουαρίου