Με μία επιστολή του προς τον άτυπο υπουργό Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, το Πατριαρχείο Γεωργίας αντέδρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο για περιστατικό εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας σε επαρχία του.

Στην επιστολή που υπογράφει ο διευθυντής του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων της Εκκλησίας της Γεωργίας, μητροπολίτης Ζουγκντίντι και Τσαΐσι, Γεράσιμος, αναφέρεται ότι ανήμερα των Χριστουγέννων (7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό –παλαιό- ημερολόγιο), ιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας λειτούργησε στον καθεδρικό ναό του Τσχινβάλι, ο οποίος υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Γεωργίας.

«Σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, είναι απαράδεκτο να πραγματοποιείται οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα από τον κλήρο άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και χωρίς τη συγκατάθεσή μας, και παρόμοιο παράπτωμα βλάπτει τη σχέση μεταξύ των εκκλησιών μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Η επιστολή όπως δημοσιεύθηκε στο wenews.ge:

«Χαιρετισμοί και ευχές για τα Χριστούγεννα!

Σας απευθύνω έκκληση για το ακόλουθο σημαντικό ζήτημα:

Μάθαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι στις 7 Ιανουαρίου του 2021, την ημέρα των Χριστουγέννων, τελέστηκε λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Τσχινβάλι από τον ιερέα Σέργιο Κοκώεβ, κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βλαντικάβκαζ και Αλανίας της Ρωσικής Εκκλησίας (https://sputnik-ossetia.ru.2021.01.07).

Όπως γνωρίζετε, η πόλη Τσχινβάλι είναι το κανονικό έδαφος της Ιεράς Μητρόπολης Τσχινβάλι και Νικώζι της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, με τον σημερινό αρχιερέα Μητροπολίτη Ησαΐα (Chanturia).

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, πάντα αναγνώριζαν και συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας τόσο στην Αμπχαζία όσο και στο Τσχινβάλι.

Σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, είναι απαράδεκτο να πραγματοποιείται οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα από τον κλήρο άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και χωρίς τη συγκατάθεσή μας, και παρόμοιο παράπτωμα βλάπτει τη σχέση μεταξύ των εκκλησιών μας.

Ελπίζουμε ότι θα διερευνήσετε το προαναφερθέν ζήτημα, θα λάβετε αυστηρά μέτρα εναντίον των κληρικών που έχουν διαπράξει αυτήν την παράνομη πράξη και παρόμοιο γεγονός δεν θα συμβεί ξανά.

Σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και χάρη του Θεού στην υψηλή σας υπηρεσία».

Η περίπτωση της Νότιας Οσετίας και η σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας

Το Τσχινβάλι δεν είναι μία οποιαδήποτε πόλη, αλλά η πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, μία περιοχής που η Τιφλίδα θεωρεί γεωργιανό έδαφος, για τη Μόσχα όμως μία πρωτεύουσα ενός αναγνωρισμένου ανεξάρτητου κράτους, της Νότιας Οσετίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα de facto ανεξάρτητο κράτος μέσα στα αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας, το οποίο δεν τυγχάνει αναγνώρισης από κράτη εκτός από τη Ρωσία, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και τη Ναουρο ενώ αποτελεί αντικείμενο μελέτης για το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Αμπχαζία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Για τη Γεωργία, η Νότια Οσετία αποτελεί έδαφός της και δεν αναγνωρίζει οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία της έχοντας μάλιστα αποπειραθεί να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών τον Αύγουστο του 2008 πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο με επίσημη δικαιολογία την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην περιοχή. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική τάξη σε όλη την περιοχή» δήλωσε ο Μαμούκα Κουρασβίλι, διοικητής των γεωργιανών δυνάμεων που συμμετείχαν στην αποστολή.

Μετά την είσοδο της Ρωσίας στον πόλεμο η πλάστιγγα έγειρε εναντίον της Γεωργίας με την κατάπαυση του πυρός να έρχεται στις 12 Αυγούστου 2008. Η λύση 6 σημείων που προωθήθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά του Νικολά Σαρκοζί ως προέδρου της Γαλλίας, η οποία είχε την προεδρία της Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΟΟΣΑ, έφερε τη Ρωσία σε πλεονεκτική θέση, με τη Μόσχα να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Η περιοχή αποτελεί ουσιαστικά έναν δορυφόρο της Ρωσίας με τη Μόσχα να εγκαθιστά στην περιοχή στρατιωτική βάση κάνοντας μία ακόμα προβολή ισχύος.

Η διαμαρτυρία του Πατριαρχείου Γεωργίας για εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας σε επαρχία του αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό της διαρκούς προβολής ισχύος της Ρωσίας μέσω της Εκκλησίας την οποία ουκ ολίγες φορές έχει χρησιμοποιήσει ως βραχιόνα γεωπολιτικών επιδιώξεων, κάτι που βγήκε έντονα στην επιφάνεια με την ουκρανική αυτοκεφαλία και τη λυσσαλέα αντίδραση της Μόσχας.

Φαίνεται ότι στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, το Πατριαρχείο Μόσχας ταυτίζεται με την αντίληψη του Κρεμλίνου, αψηφώντας τη διαίρεση των επαρχιών, τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Γεωργίας στην περιοχή και το κανονικό δίκαιο