Αποτελεί μία από τις εκπλήξεις του πρόσφατου ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόσωπο χαμηλών τόνων, αλλά αποτελεσματική, όπως φάνηκε από τη θητεία της στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ήταν η ιδανική επιλογή για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Εργασίας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Ο λόγος για την κ. Μαρία Συρεγγέλα, την οποία συναντήσαμε στο γραφείο της και μας μίλησε για τα νέα της καθήκοντα, τα περιστατικά βίας εν μέσω πανδημίας και το bullying στην πολιτική, ενώ μας αποκάλυψε την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της.

 Ποιος σας ανακοίνωσε ότι μπαίνετε στην κυβέρνηση; Το περιμένατε ή ήταν έκπληξη για εσάς; Σας κάλεσε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός;

Το τηλέφωνο χτύπησε το πρωί, λίγο πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Η απόφαση αυτή σαφώς και με έκανε να αισθανθώ ότι η σκληρή δουλειά εκτιμάται και έτσι θα συνεχίσω.

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματά σας μετά την ανακοίνωση της νέας σας θέσης;

Ενοιωσα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για την αναγνώριση της θητείας μου στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου, με δεδομένη τη σημασία που έχει για τον ίδιο η οικογένεια και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και τα θέματα ισότητας των φύλων.

Τι σημαίνει υφυπουργός αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια; Ποιες θα είναι, δηλαδή, οι αρμοδιότητές σας; Ποια θα είναι τα βασικά πράγματα που θα προωθήσετε από τη νέα σας θέση;

Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, καθώς αυτή η «βραδυφλεγής βόμβα», ας μου επιτραπεί η έκφραση, απειλεί την ύπαρξή μας. Οι γεννήσεις μειώνονται, ενώ ο πληθυσμός γερνά. Τα νέα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τη δημιουργία οικογένειας με δέος, κάτι που οφείλεται και στην πρόσφατη οικονομική κρίση. Απουσιάζει το υποστηρικτικό πλαίσιο για τη δημιουργία οικογένειας. Επιπλέον, ειδικά οι γυναίκες δυσκολεύονται να αποφασίσουν να γίνουν μητέρες: η μητρότητα συμπίπτει χρονικά με την επιδίωξη της καριέρας, τη στιγμή που εκείνες -εξαιτίας των έμφυλων στερεοτύπων- ασχολούνται σχεδόν εξολοκλήρου με την ανατροφή των παιδιών, αλλά και με τη φροντίδα του σπιτιού.

Συνεπώς, εκτός από το υποστηρικτικό πλαίσιο για τη δημιουργία οικογένειας, λείπει και η ισότητα από την καθημερινότητα των Ελληνίδων.

Για την ανατροπή αυτής της παγιωμένης κατάστασης είναι προτεραιότητές μας οι πολιτικές για την ενίσχυση της οικογένειας αλλά και η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, με δράσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο.

 

Βλέπω εδώ, στο γραφείο σας, αυτά τα φλιτζάνια με τον πενταψήφιο αριθμό 15900. Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς είναι αυτός ο αριθμός;

Η γραμμή SOS 15900 είναι υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε έναν φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µε e-mail, στο sos15900@isotita.gr.

Πόσο αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας εν μέσω πανδημίας;

Κατά την πρώτη περίοδο του περιορισμού στο σπίτι οι κλήσεις προς τη γραμμή 15900 αυξήθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, δεν ευθύνεται η καραντίνα για τη βία. Δεν έγιναν βίαιοι άνδρες που δεν ήταν πριν τον περιορισμό στο σπίτι. Σε δύσκολες καταστάσεις γίνονται συχνότερα τα ξεσπάσματα εκείνων που ήταν ήδη βίαιοι απέναντι στις συντρόφους τους. Εκτιμάται πως η αύξηση των καταγγελιών οφείλεται κυρίως στην τηλεοπτική καμπάνια της κυβέρνησης για την ενημέρωση του κοινού για την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. «Μένουμε στο σπίτι, αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», ήταν το κεντρικό μήνυμα του σποτ, το οποίο κατάφερε να παρακινήσει τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα να απευθυνθούν στη γραμμή.

Μέχρι... χθες γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Για ποιες δράσεις δηλώνετε περήφανη;

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν ένα έργο για το οποίο εργαστήκαμε πολύ σκληρά. Ολες οι δομές του δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών -τα 42 συμβουλευτικά κέντρα, οι 20 ξενώνες φιλοξενίας και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900- λειτούργησαν αδιάλειπτα, παρέχοντας, όπως πάντα, το ίδιο, υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Τις δομές ενισχύσαμε με μια σειρά συνεργειών:

- Με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, για τη διενέργεια απαραίτητων εξετάσεων για την εισαγωγή γυναικών θυμάτων βίας στους ξενώνες φιλοξενίας του δικτύου.

- Με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για τη διάθεση δωρεάν προσωρινών καταλυμάτων στις ενδιαφερόμενες γυναίκες (μέχρι να ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις τους για την εισαγωγή στους ξενώνες).

- Με το «Χαμόγελο του Παιδιού», για τα περιστατικά όπου εμπλέκονταν παιδιά.

Παράλληλα, πρόσφατα συνεργαστήκαμε και με τον ΟΑΕΔ για την εργασιακή επανένταξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, μέσω των βελτιωμένων προγραμμάτων του Οργανισμού.

Είστε εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός. Σκέφτεστε να πολιτευθείτε στις επόμενες εκλογές; Αν ναι, σε ποια περιφέρεια;

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές. Αυτήν τη στιγμή με απασχολεί η θητεία μου ως υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Είστε μητέρα και σύζυγος. Συνδυάζονται αυτά με την πολιτική; Πιστεύετε ότι θα δυσκολευτείτε;

Προφανώς και οι απαιτήσεις αυξάνονται, αλλά η οικογένειά μου ήταν και είναι στο πλευρό μου, υποστηρίζοντάς με. Θα πρέπει να σημειώσω ότι αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα επιθυμώντας να συμβάλλω ώστε να μη βρίσκεται καμία γυναίκα αντιμέτωπη με διλήμματα όπως «οικογένεια ή καριέρα;», «οικογένεια ή πολιτική;».

Τι σας είπαν τα παιδιά σας και ο σύζυγός σας όταν έμαθαν τα νέα του ανασχηματισμού;

Χάρηκαν πολύ, όπως κι εγώ, άλλωστε. Πήρα από όλους μια μεγάλη, δυνατή αγκαλιά, που μου έδωσε μεγάλη ενέργεια. Ο σύζυγός μου είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός και αρωγός σε οτιδήποτε κάνω, όπως κι εγώ για τον ίδιο. Αυτό θέλουμε να περάσουμε και στα παιδιά μας.

Ποια ήταν μέχρι στιγμής η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Η ξαφνική απώλεια του πατέρα μου. Ημασταν πολύ δεμένοι. Από εκείνον έμαθα να αγωνίζομαι για τους στόχους μου, να μην αδικώ κανέναν και να κοιτώ μπροστά χωρίς να φοβάμαι την αποτυχία.

Μαγειρεύετε στο σπίτι; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Μαγειρεύω, αν και τον τελευταίο καιρό δεν είμαι και η καλύτερη μαγείρισσα. Τα παιδιά μου μού ζητούν συνέχεια να τους φτιάξω τα διάσημα -εντός οικογένειας- τυροπιτάκια μου, τα οποία μπορούν να τρώνε από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Πιάνετε τον εαυτό σας να είστε η κλασική Ελληνίδα μάνα;

Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί εκφράσεις της μαμάς μου, που τις άκουγα ως έφηβη και τρελαινόμουν! Τώρα άλλαξαν οι ρόλοι και τις λέω εγώ... Αυτό που δεν έχω σίγουρα είναι το λεγόμενο «σύνδρομο της ζακέτας».

Εχετε δεχθεί bullying στην πολιτική;

Εχω βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, τόσο μέσω Διαδικτύου όσο και σε τραπέζι συσκέψεων. Υπάρχει η αντίληψη κάποιες φορές ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι εξίσου ικανές με τους άντρες σε θέσεις ευθύνης. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτό αρχίζει να αλλάζει, έχουμε όμως δρόμο ακόμη μέχρι να εξαλειφθεί.

 

Ποιο είναι το μότο σας;

Να προσπαθείς κάθε μέρα για τα όνειρα και τους στόχους σου, χωρίς να φοβάσαι ή να απογοητεύεσαι.