Η ακροδεξιά ομάδα των Proud Boys πρωταγωνιστεί εδώ και εβδομάδες στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά και στις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ.

Η εξτρεμιστική οργάνωση των Proud Boys κινητοποιείται εδώ και πολλές μέρες, ανταποκρινόμενη στα καλέσματα του Ντόναλντ Τραμπ τον οποίον στηρίζουν από την πρώτη στιγμή που διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, υιοθετώντας το σύνθημα «Make America Great Again» και το κόκκινο χρώμα.

Οι Proud Boys πρωταγωνιστούν στις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ οι οποίες ξεκίνησαν από το χάος που προκλήθηκε από την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο και τον θάνατο μίας γυναίκας..

Ποιοι είναι οι Proud Boys

Οι Proud Boys ιδρύθηκαν το 2016 από τον ΚαναδοΒρετανό Γκάβιν Μακίνες, με το όνομα να είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι «Proud of your Boy» από τον Αλαντίν της Disney, σε μία περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

proud-boy-opener
Με όρκο ένταξης στην οργάνωση το «Είμαι ένας περήφανος δυτικός σοβινιστής, αρνούμαι να απολογηθώ για τον σύγχρονο κόσμο» η ομάδα διαμορφώνει γρήγορα ένα ακροδεξιό προφίλ, προσελκύοντας μέλη αποκλειστικά αρσενικού γένους που πιστεύουν στην «ανωτερότητα της λευκής φυλής», παρόλο που επισήμως δεν την υποστηρίζουν, είναι εναντίον της παγκοσμιοποίησης, της ισότητας των φύλων, είναι υπέρ της οπλοχρησίας και υποστηρίζουν δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας ενώ εκφράζουν μηνύματα εναντίον του ισλαμισμού και των μεταναστών.

Ο ιδρυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης Γκάβιν Μακίνες απομακρύνεται από την ηγεσία της οργάνωσης το 2017 και ο Ενρίκε Τάρριο γίνεται αρχηγός των Proud Boys.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2018 το FBI χαρακτηρίζει και κατατάσσει τους Proud Boys στο φάσμα των εξτρεμιστικών οργανώσεων με δεσμούς στον φυλετικό εθνικισμό, ενώ το Southern Poverty Law Center τους εντάσσει στις ομάδες που προάγουν το μίσος.

Social media και Fred Perry

GettyImages_1011290534_0
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter, Instagram και YouTube πολύ γρήγορα απαγορεύουν την παρουσία της ομάδας και του περιεχομένου που παράγεται από αυτήν. Παράλληλα η εταιρεία Fred Perry αποσύρει το κιτρινόμαυρο μπλουζάκι με το χαρακτηριστικό λογότυπό της, το οποίο είχε εξελιχθεί σε «στολή» των μελών της οργάνωσης. Η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά για το μπλουζάκι της ότι έχει λάβει ένα «καινούργιο και πολύ διαφορετικό νόημα» ανακοινώνοντας ότι θα το επαναφέρει στην αγορά μόνο όταν η σύνδεσή του με την ακροδεξιά ομάδα πάψει να υφίσταται.



Τραμπ και Proud Boys

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ του Σεπτεμβρίου με τον Τζο Μπάιντεν, απευθύνθηκε στην οργάνωση των Proud Boys, με μία φράση που επικρίθηκε εντόνως. Όταν ο απερχόμενος πρόεδρος ρωτήθηκε για τη βία από ακροδεξιές ομάδες, αρνήθηκε να την καταδικάσει και αναφερόμενος ειδικά στους Proud Boys, είπε χαρακτηριστικά: «Μείνετε πίσω, να είστε σε αναμονή».


Η αναφορά αυτή πυροδότησε αντιδράσεις και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαία. Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η σύλληψη του ηγέτη της οργάνωσης Proud Boys στην Ουάσινγκτον, δύο ημέρες πριν από τη διαδήλωση εναντίον της κύρωσης από το Κογκρέσο της εκλογής του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.