Ο αποθανών εμβληματικός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν συνδέθηκε με την Ελλάδα μέσω ενός άλλου προέδρου, εξίσου εμβληματικού για τη χώρα του, που σφράγισε τόσο τη μεταπολεμική πολιτική περίοδο όσο και αυτήν της Μεταπολίτευσης: του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αφορμή για τη γνωριμία τους και την ανάπτυξη μιας στενής σχέσης μεταξύ τους, σχέσης αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού, αποτέλεσε, στην ουσία, η αυτοεξορία του Καραμανλή στο Παρίσι. Παραμένοντας ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη γαλλική πρωτεύουσα επί 11 ολόκληρα χρόνια, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει εκεί επιφανείς πολιτικές προσωπικότητες της εποχής και, κυρίως, να γνωρίσουν κι εκείνοι τον Ελληνα πολιτικό με την τετράγωνη σκέψη και την πολιτική σοφία. Μεταξύ αυτών και ο αρχικά επιφυλακτικός Ντ’ Εστέν, ο οποίος έγινε στενός φίλος του Καραμανλή. Οπως έγραψε στη «Monde» ο Ερίκ Ρουλό, με αφορμή μια από τις μοναδικές συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στην πολιτική του πορεία ο Καραμανλής, «τα έντεκα χρόνια της εκούσιας εξορίας που πέρασε (ο Καραμανλής) στη Γαλλία τού επέτρεψαν να δημιουργήσει πολλές φιλίες σε διάφορους πολιτικούς κύκλους και ιδιαίτερα στο γκωλικό στρατόπεδο. Εχει εξαίρετες προσωπικές σχέσεις με τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν...». Ακριβώς αυτές οι εξαίρετες προσωπικές σχέσεις ήταν που έκαναν τον Ντ’ Εστέν να σταθεί δίπλα στον Καραμανλή στην πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή της άμεσης επιστροφής του από το Παρίσι στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση και την ανόρθωση της χώρας μετά την πτώση της δικτατορίας. Και του έδωσε το προσωπικό του προεδρικό αεροπλάνο για να τον μεταφέρει πίσω στην πατρίδα, όπου θα άρχιζε μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Ετσι, με έμμεσο, αλλά οπωσδήποτε αποφασιστικό τρόπο για τις συνθήκες εκείνες, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ηταν η 23η Ιουλίου του 1974. Ημέρα Τρίτη. Ηταν, επίσης, η ημέρα όπου επιβεβαιωνόταν η σφυρηλάτηση της ελληνογαλλικής φιλίας, τόσο χρήσιμης στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα και που σφραγιζόταν με το σύνθημα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία». Ενα σύνθημα που προφανώς για τη Γαλλία ήταν περίπου μια δέσμευση που διατυπώθηκε αρχικώς από τα λόγια του ίδιου του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στο υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, είχε συζητήσει και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας: «Τρέφω», είχε πει, «θερμά αισθήματα για τον γενναίο και υπερήφανο ελληνικό λαό, ο οποίος επινόησε τους δημοκρατικούς θεσμούς και δύναται πράγματι να βασίζεται επί της ενεργού φιλίας του γαλλικού λαού». Λίγες ημέρες μετά και με αφορμή την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στις 17 Αυγούστου του 1974, διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι μπορούν να υπολογίζουν στην ενεργή υποστήριξη και τη φιλία της Γαλλίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σαράντα έξι χρόνια αργότερα, ένας άλλος Γάλλος πρόεδρος, ο Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνει τη συνέχεια και τη συνέπεια των γαλλικών δεσμεύσεων, των δεσμεύσεων στην ουσία του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, με την ενεργό στάση της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη αρέσκεται στον ρόλο του απλού παρατηρητή και στη διατύπωση ευχολογίων κατευναστικού περιεχομένου.

Σαράντα έξι χρόνια αργότερα, ένας άλλος Γάλλος πρόεδρος, ο Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνει τη συνέχεια και τη συνέπεια των γαλλικών δεσμεύσεων, των δεσμεύσεων στην ουσία του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, με την ενεργό στάση της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη αρέσκεται στον ρόλο του απλού παρατηρητή και στη διατύπωση ευχολογίων κατευναστικού περιεχομένου.

Ιδιαίτερα αποφασιστική ήταν, επίσης, η βοήθεια του Γάλλου προέδρου προς τον Ελληνα φίλο του για την είσοδο της χώρας μας στον προπομπό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν είχε πρωταγωνιστήσει στην ελληνική ένταξη. Και γι’ αυτό κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης, στο Ζάππειο Μέγαρο, είχε κλέψει κυριολεκτικώς την παράσταση. Αλλά και ο ίδιος επιφύλαξε ένα εξαιρετικά θερμό σχόλιο όταν άκουσε την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την οποία εκδήλωνε την πίστη του στην ευρωπαϊκή ιδέα. «Ηταν», σχολίασε ο Ντ’ Εστέν, «ένας λόγος που εκφωνήθηκε από πολιτικό μεγάλης ευρωπαϊκής εμβέλειας».

Το πόσο πίστευε στον Καραμανλή και στην πολιτική του προσωπικότητα ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν αναδεικνύεται από δύο αντιδράσεις του, χρόνια μετά, που, χωρίς να είναι πρόεδρος, τα λεγόμενά του αναγνωρίζονταν πάντοτε για το κύρος τους. Είχε αντιδράσει αρνητικά όταν η Ελλάδα, επί Κώστα Σημίτη, επρόκειτο να ενταχθεί στο ευρώ. Λόγω υψηλών ελλειμμάτων και χρέους. Αλλα και όταν επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και ενώ υπήρχε κίνδυνος να βγει η χώρα μας από το ευρώ, ο Ντ’ Εστέν είχε ταχθεί υπέρ του Grexit.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου