Θα µπορούσε να είναι ο Ελληνας Τραµπ, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ µε την πολιτική. Αντίθετα, η πολιτική ασχολήθηκε µαζί του. Ο Μπάµπης Βωβός έχτισε µεθοδικά µια αυτοκρατορία στο αθηναϊκό real estate, αλλά την πιο κρίσιµη στιγµή βρήκε απέναντί του το κύµα του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεσήκωσε τους κατοίκους και έβαλε τέλος στην περιβόητη ∆ιπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό αλλά και στην αυτοκρατορία του.

Την περασµένη εβδοµάδα η µοίρα έπαιξε ένα άσχηµο παιχνίδι στον 87χρονο πλέον επιχειρηµατία. Επεσαν οι υπογραφές για τη ∆ιπλή Ανάπλαση, χωρίς, φυσικά, την παρουσία του, ενώ πέντε ηµέρες µετά ο Μπάµπης Βωβός συνελήφθη ξανά. Αυτήν τη φορά για φοροδιαφυγή και µε το ενδεχόµενο της φυλάκισής του να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Στα 35 χρόνια της ραγδαίας ανάπτυξης του οµίλου του, ο Μπάµπης Βωβός δεν είχε αντιµετωπίσει προβλήµατα µε τον νόµο. Από το 1968, επί δικτατορίας, που πήρε το πρώτο του µεγάλο έργο (κατασκευή του υπουργείου ∆ηµοσίων Εργων) µέχρι και την κατάρρευσή του, συνήθως ήταν οι κάτοικοι αυτοί που αντιδρούσαν στα γυάλινα µεγα-κτίρια που δηµιουργούσε. Εχοντας χτίσει κυριολεκτικά µια δική του πόλη, µια πόλη που έφερε το όνοµά του («Βωβούπολη»), εντόπισε το επόµενο Ελ Ντοράντο: τον Βοτανικό. Μια ανεκµετάλλευτη περιοχή, σχεδόν στο κέντρο της πόλης, όπου ο ίδιος θα έχτιζε το γήπεδο του Παναθηναϊκού και δίπλα του ένα mall µεγαθήριο.

Ο Βωβός, ο οποίος πλέον διοικούσε την εταιρεία µαζί µε τον γιο του, Αρη, κατάφερε πριν από οποιονδήποτε ανταγωνιστικό όµιλο να αποκτήσει οικόπεδα «φιλέτα» στην περιοχή. Μεταξύ αυτών και το «κεντρικό» οικόπεδο έκτασης 100 στρεµµάτων που ανήκε προηγουµένως στις εταιρείες ΕΤΜΑ και ΕΛΛΑΤΕΞ. Η «Βωβός» αγόρασε το συγκεκριµένο οικόπεδο έναντι µόλις 50 εκατ. ευρώ, αλλά για να ολοκληρώσει το project δανείστηκε µερικά ακόµα εκατοµµύρια. Συνολικά ο δανεισµός της προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ.
Τίποτα, άλλωστε, δεν έµοιαζε ικανό να εµποδίσει την κατασκευή. ∆ήµος και ΠΑΕ ήταν σύµφωνοι. Επιπλέον, σε αντίθεση µε τα συνηθισµένα, δεν υπήρχαν ουσιαστικά περιβαλλοντικά προβλήµατα. Η περιοχή ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ

Τότε ήταν που εµφανίστηκε ένας νεαρός, άγνωστος δηµοτικός σύµβουλος, που έµελλε να γίνει ο κακός δαίµονας του Βωβού. Ξεγελάστηκε από το νεαρό της ηλικίας και το παρουσιαστικό του, που έµοιαζε περισσότερο µε µαθητή λυκείου. Μεταξύ άλλων, είχε και µακριά µαλλιά, που τα έπιανε κοτσίδα. Με αυτή την αντισυµβατική εικόνα, ο Αλέξης Τσίπρας έχτισε τον µύθο του αντισυστηµικού. Η οικονοµική καταστροφή του Μπάµπη Βωβού ήταν µια παράπλευρη απώλεια.

Ο Τσίπρας όχι µόνο το πάλεψε, αλλά τα κατάφερε κιόλας. Μίλησε για κορµοράνους και για υγροβιότοπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τον ακτιβισµό του στην παρεµπόδιση του έργου. Η «επιτροπή ευαίσθητων πολιτών» δεν ήταν τίποτε περισσότερο από 131 «φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ αυτών και τέσσερις βουλευτές του κόµµατος. Το Συµβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τελικά την αναστολή των έργων. Ο τότε υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέµατα περιβάλλοντος, Χάρης Κωνσταντάτος, σφυρηλατούσε το προφίλ που θα έκανε γνωστό τον Αλέξη Τσίπρα. Η δήλωσή του για την απόφαση του ΣτΕ µοιάζει τόσο «φρέσκια». Θα µπορούσε να την είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ακόµα και σήµερα. Σύµφωνα µε την προ δωδεκαετίας δήλωση: «Θα συνεχίσει να πολεµάει τους εργολάβους και τους µεσίτες, που πάνε να φάνε τα τελευταία κοµµάτια της ελεύθερης γης του Ελαιώνα κερδοσκοπώντας, και θα αντιστέκεται στην τσιµεντοποίηση»
Αντιθέτως, ο Τσίπρας, αµέσως µετά τη µαταίωση, άρχισε να µάχεται για τη δηµιουργία του γηπέδου. Ακόµα και στον Βοτανικό, αφού προφανώς οι κορµοράνοι είχαν µεταναστεύσει. Ενδεχοµένως για το Ελληνικό, εκεί όπου ήταν το επόµενο πεδίο ακτιβισµού. Πρότεινε εναλλακτικά και το Γουδή. Αυτοπροτάθηκε να εργασθεί και ως µηχανικός για την ανέγερση. Ο Βωβός, όµως, είχε ήδη καταστραφεί.
Ο Βωβός, από την πλευρά του, πάλεψε επίσης λυσσαλέα. Αναµενόµενο, άλλωστε, για ένα παιδί µιας πολυµελούς οικογένειας από τα Φιλιατρά, που πάσχισε για να δηµιουργήσει τα πάντα. Αρχικά έστειλε εξώδικα στον Παναθηναϊκό και τον ∆ήµο Αθηναίων. Λίγους µήνες αργότερα η Τίνα Μπιρµπίλη εξέδωσε άδεια για το γήπεδο, αλλά όχι για το εµπορικό. Εφθασε στο σηµείο να ζητήσει ακόµα και ανάκληση της άδειας ανέγερσης του γηπέδου από το ΣτΕ. Η αίτησή του απορρίφθηκε.

Τα επόµενα τρία χρόνια πέρασαν βασανιστικά. Η «Βωβός» ήταν εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο και είχε τεράστια ακίνητη περιουσία. Οµως, η οικονοµική κρίση και η πτώση των τιµών στα κτίρια γραφείων επιδείνωσαν το πρόβληµα του Βωβού. Η οικογένεια συνέχιζε να διαβιοί µε τον εκκεντρικό και πολυδάπανο τρόπο που είχε συνηθίσει: υπερβολικά ακριβά αυτοκίνητα, θαλαµηγοί, βασιλικά φιλοδωρήµατα, πονταρίσµατα εκατοµµυρίων στο Λας Βέγκας, ψώνια µε κοντέινερς από διάσηµους οίκους του εξωτερικού, ακόµα και γυµνές φωτογραφήσεις της Αντας Βωβού είχαν δηµιουργήσει µια εικόνα υπερβολής γύρω από την οικογένεια. Ο ίδιος ο Μπάµπης Βωβός, ωστόσο, δεν ήταν πορφυρογέννητος και απέφευγε τις υπερβολές και την εξαντλητική δηµοσιότητα.

ΤΑ ΧΡΕΗ

Τελικά, το 2012 η οικογένεια Βωβού αιτήθηκε την ένταξή της στον Πτωχευτικό Κώδικα. Ο Μπάµπης Βωβός συνέχισε να πασχίζει για να περισώσει ό,τι µπορούσε. Το πολυσυζητηµένο ηµιτελές mall του Βοτανικού πέρασε στην ιδιοκτησία των τραπεζών, όπως και η πλειονότητα των ακινήτων της εταιρείας, συνολικής (εκτιµώµενης) αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Λίγες ηµέρες µετά την πτώχευση ο Μπάµπης Βωβός σνελήφθη για χρέη προς το ∆ηµόσιο. Φυλακή δεν µπήκε τότε. Προέκυψε το σχέδιο εξυγίανσης και, ασχέτως αν δεν υλοποιήθηκε, η ιστορία ξεχάστηκε. Ο ίδιος ο Βωβός, σύµφωνα µε τις φήµες, συνεχίζει να διαµένει σε ακίνητο στο Ψυχικό, που, αν και κατασχεµένο από τις τράπεζες, ακόµη δεν του έχει γίνει έξωση. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτή την εξυπηρέτηση την οφείλει σε... «ψυχικό» ενός παλαιού του φίλου. Η κόρη του, Αντα, φέρεται να µένει πλέον σε διαµέρισµα και ο γιος του, Αρης -σύµφωνα πάντα µε τις φήµες- διαµένει σε σπίτι κοντά στο «Costa Navarino», προκειµένου να παίζει γκολφ, που είναι η µεγάλη του αγάπη τα τελευταία χρόνια.

Η νέα σύλληψη µοιάζει να είναι το τέλος της πικρής ιστορίας των τελευταίων 15 χρόνων, καθώς ο Μπ. Βωβός συνελήφθη για φοροδιαφυγή και οδηγήθηκε αµέσως στις φυλακές, αν και πλέον είναι 87 ετών, και στη συνέχεια στο νοσοκοµείο του Κορυδαλλού, µε τους δικηγόρους του τελικά να πετυχαίνουν την αποφυλάκισή του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 28 Νοεμβρίου