Είναι από τα κυβερνητικά στελέχη που τη συγκεκριµένη περίοδο έχουν άγχος µε τη διάρκεια της πανδηµίας, που επηρεάζει καταλυτικά την οικονοµία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, καθώς µαζί µε το υπόλοιπο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να δώσει άµεσες λύσεις και απαντήσεις στα καθηµερινά προβλήµατα της αγοράς και των ανθρώπων της. Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, τον οποίο συναντήσαµε στο γραφείο του, λαµβάνοντας όλα τα µέτρα προστασίας από τον COVID-19. Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη µας ερώτηση ήταν πότε θα ανοίξει η αγορά ενόψει των Χριστουγέννων. «Όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών επιδηµιολόγων προς τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια από την απόφασή του για τον χρόνο και τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει το άνοιγµα της αγοράς», ήταν η απάντηση, µε τον ίδιο να σηµειώνει ότι «δέσµευση της κυβέρνησης, αλλά και δική µου προσωπικά, είναι να συνεχίσει να στηρίζει τους επαγγελµατίες και τους εργαζοµένους». Όσο για τη στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ενώ αποκαλύπτει ότι η κόρη του, Αργυρώ, ειδικευόµενη γιατρός, «κάνει το καθήκον της». «Επέλεξε να πάει στο νοσοκοµείο “Αττικόν”. Σήµερα υπηρετεί σε µονάδα θεραπείας ασθενών µε COVID».

τηυθ

Το βασικό θέµα που απασχολεί τους ανθρώπους της αγοράς είναι πότε θα ανοίξουν τα καταστήµατα για τα Χριστούγεννα. Πότε εκτιµάτε ότι θα γίνει αυτό και µε ποιες προϋποθέσεις και όρους;

Κατ’ αρχάς, να πούµε ότι το ύψιστο αγαθό το οποίο υπηρετούµε -και το οποίο κάθε Πολιτεία έχει υποχρέωση να υπηρετεί µε όλες της τις δυνάµεις- είναι η δηµόσια υγεία. Εποµένως, οτιδήποτε σχεδιάζουµε και υλοποιούµε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας ακολουθεί αυτήν τη θεµελιώδη αρχή, την προστασία της δηµόσιας υγείας. Σαφώς και έχουµε σχέδιο, το οποίο έχει διάφορα στάδια εφαρµογής. Όµως, όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών επιδηµιολόγων προς τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια από την απόφασή του για τον χρόνο και τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει το άνοιγµα της αγοράς. Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουµε ότι έχουµε την ανάλογη εµπειρία από τον περασµένο Μάιο, µε την επιτυχή επανεκκίνηση της οικονοµίας, κάτι που «δούλεψε» σε όλα τα επίπεδα. Είµαστε, λοιπόν, έτοιµοι και, µόλις δοθεί το σήµα, θα ξεδιπλώσουµε το σχέδιό µας, το οποίο, να τονίσουµε, είναι πολυπαραµετρικό.

Ακούσαµε για ένα νέο σύστηµα, το λεγόµενο «click away». Τι θα είναι αυτό;

Το «click away» είναι ένα σύστηµα όπου κάποιος δίνει την παραγγελία του και κατόπιν παραλαµβάνει τα προϊόντα από το κατάστηµα. Αυτό το σύστηµα, κατά κάποιον τρόπο, ήδη λειτουργούσε κατά την πρώτη φάση του lockdown στην αγορά των οπτικών ειδών. ∆ινόταν η παραγγελία τηλεφωνικά και ο πελάτης την παραλάµβανε από το κατάστηµα χωρίς να δηµιουργείται συνωστισµός. Είναι ένα σύστηµα το οποίο µπορεί να λειτουργήσει. Θα πρέπει, όµως, να είµαστε εξαιρετικά προσεκτικοί µε αυτό, ιδίως κατά την επανεκκίνηση της οικονοµίας, διότι έχει πολύ µεγάλη σηµασία να στηρί ξουμε τους μικρούς επαγγελματίες, τα μικρά καταστήματα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ηλεκτρονικό κατάστημα. Πρέπει να ζυγίσουμε πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτό το, ομολογουμένως, χρήσιμο εργαλείο.

Τελικά, η περίοδος της πανδημίας έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις να κλείσουν. Θα υπάρχει μέριμνα για μια δεύτερη ευκαιρία;

Από τον Προϋπολογισμό που κατετέθη ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε πρόθεση να στηρίξει κατ’ αρχάς τις θέσεις εργασίας και κατ’ ουσίαν τους μικρούς επαγγελματίες. Γι’ αυτό και όλα τα προγράμματα τα οποία αναπτύχθηκαν είχαν ως επίκεντρο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εκτός από αυτό του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Οπως μπορείτε να δείτε, η ταμειακή ρευστότητα που ενίσχυσε αρχικά την αγορά ήταν στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπονται άλλα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Προϋπολογισμό για το 2021. Αντιλαμβάνεστε ότι με ένα πρόγραμμα συνολικά 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ η Πολιτεία στηρίζει πολύ ισχυρά τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να περάσουν στην απέναντι όχθη. Και, βέβαια, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων μας. Επίσης, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μας εμπιστεύονται οι αγορές και να μπορούμε να δανειζόμαστε με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Π.χ., αναφέρομαι στο 10ετές ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 0,6% και το 15ετές ομόλογο με επιτόκιο στο 1,1%. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 15ετές ομόλογο ξεπερνά και την όποια μεταμνημονιακή παρακολούθηση της λειτουργίας του κράτους, γενικά.

Μιλάτε με ανθρώπους της γειτονιάς σας; Τι σας λέει ο μπακάλης;

Τι σας λένε στα καφέ της περιοχής σας; Εισπράττετε ένα κλίμα προβληματισμού για την κατάσταση, αλλά και για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής; Πριν αποφασίσει ο πρωθυπουργός να με τιμήσει με τη θέση αυτή, εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Καταλαβαίνω τι σημαίνει επιταγή, τι σημαίνει ενοίκιο, τι σημαίνει συναλλαγματική, τι σημαίνει αγωνία για την πληρωμή του ΦΠΑ. Εχοντας αυτήν την εμπειρία, επικοινωνώ και είμαι σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς, αλλά και με τους απλούς επαγγελματίες, διότι αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολα περνούν και πόσο σημαντική πρέπει να είναι η στήριξη από την Πολιτεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την τόσο δύσκολη πραγματικότητα. Σας διαβεβαιώ ότι δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και δική μου προσωπικά, είναι να συνεχίσει να στηρίζει τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους, αλλά και ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να συνεχίσουμε να εκπονούμε προγράμματα που μέσω του αναπτυξιακού νόμου αλλά και μέσω ΕΣΠΑ να μπορούν να δίνουν ζωή στην πραγματική οικονομία.

Έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Καταλαβαίνω τι σημαίνει επιταγή, τι σημαίνει ενοίκιο, τι σημαίνει συναλλαγματική, τι σημαίνει αγωνία για την πληρωμή του ΦΠΑ

Θεωρείτε ότι η αντιπολίτευση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Όχι, η αντιπολίτευση, δυστυχώς, δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή. Ισχυριζόταν ότι έπρεπε από την αρχή να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρήματα τα οποία είχαμε διαθέσιμα, χωρίς καμία πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η πανδημία. Αν είχε συμβεί αυτό, τότε οι αγορές θα είχα χάσει κάθε εμπιστοσύνη σε εμάς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μέχρι να φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Σε μια μάχη είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να διατηρείς και να κάνεις οικονομία στα πυρομαχικά σου, ώστε να μπορέσεις να φτάσεις στην τελική νίκη. Η αντιπολίτευση επέλεξε άλλον δρόμο. Εμείς επιλέξαμε τον δικό μας και νομίζω ότι δικαιωνόμαστε, καθότι σήμερα βρισκόμαστε στο δεύτερο lockdown και απαιτείται μεγάλη στήριξη στις επιχειρήσεις. Στήριξη που η Πολιτεία μπορεί και την παρέχει, διότι έχει ακριβώς αυτήν την εικόνα και εμπνέει εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Μάθαμε ότι η γιατρός κόρη σας, η Αργυρώ, πήγε ειδικευόμενη σε νοσοκομείο αναφοράς COVID. Ισχύει; Μιλήστε μας για αυτό.

Πράγματι, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε γιατρούς ειδικευόμενους να προσέλθουν σε νοσοκομεία αναφοράς COVID, η κόρη μου επέλεξε να πάει στο νοσοκομείο «Αττικόν». Σήμερα, υπηρετεί σε μονάδα θεραπείας ασθενών με COVID. Νομίζω ότι κάνει το καθήκον της, όπως ανέμενα να κάνει. Και, φυσικά, εννοείται ότι τη στηρίζει όλη η οικογένεια. Βεβαίως, μας λείπει λίγο, γιατί στο σπίτι βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο σε απομόνωση. Δεν την αγκαλιάζουμε, δεν τη φιλάμε. Αλλά θα περάσει και αυτό και όλοι όσοι έχουμε στερηθεί την αγκαλιά των δικών μας ανθρώπων, των ανθρώπων που αγαπάμε, θα την απολαύσουμε και πάλι. Αλλά μέχρι τότε πρέπει να κάνουμε όλοι μας αυτό που πρέπει. Οι γιατροί, όπως η κόρη μου, και όλο το ηρωικό νοσηλευτικό προσωπικό είναι στις θέσεις τους για εμάς και εμείς παραμένουμε στα σπίτια μας, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως τα ορίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να έρθουμε και πάλι κοντά στους ανθρώπους που μας λείπουν.

Οι γιατροί, όπως η κόρη μου, και όλο το ηρωικό νοσηλευτικό προσωπικό είναι στις θέσεις τους για εμάς και εμείς παραμένουμε στα σπίτια μας, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας

Φοβάστε μήπως κολλήσετε κορονοϊό; Εχει κολλήσει κάποιος γνωστός σας;

Λαμβάνω όλες τις προφυλάξεις, όπως έχω υποχρέωση να κάνω απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στους αγαπημένους μου, στον εαυτό μου. Χρειάστηκε να τεθώ σε καραντίνα όταν είχα επαφή με κάποιον επενδυτή ο οποίος διεγνώσθη με COVID. Σε εκείνη τη συνάντηση φορούσα τη μάσκα μου, αλλιώς δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Ολοι μας έχουμε την υποχρέωση να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος και πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Εχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Υποχρέωση απέναντι στους γονείς μας, στους παππούδες μας, στις γιαγιάδες μας, απέναντι σε όλον τον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι ο ιός έχει μια ιδιαιτέρως αυξημένη δυναμική και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Μπορεί να μην έχει κολλήσει κάποιος δικός μου -και αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσοχή που δείχνουμε όλοι μας-, αλλά αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι το κακό δεν το βλέπεις να έρχεται, σε βλέπει εκείνο, ιδίως όταν δεν λαμβάνεις τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Έχετε περάσει δυσκολίες στη ζωή σας;

Η ζωή είναι σαν ένας τροχός. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα και να μην έχει περάσει δύσκολες στιγμές και καταστάσεις. Νομίζω ότι όλοι όσοι έχουμε διανύσει μια πορεία και μια καριέρα και έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε κάτι στη ζωή μας έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές. Εχω περάσει και ups και downs. Αλίμονο, αλλιώς η ζωή δεν θα είχε ενδιαφέρον. Σημασία δεν έχει να πέσεις, σημασία έχει να σηκωθείς και να σηκώνεσαι πάντα, γιατί αποκλείεται να πέσεις μόνο μία φορά. Να συνεχίζεις να σηκώνεσαι και να περπατάς και από εκεί και πέρα μπορεί να έρθει και το τρέξιμο...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»