Με την ηγετικά ατίθαση και πολιτικά αυτόνοµη τακτική που ακολουθούσε ο Πάνος Καµµένος πριν εγκαταλείψει τη Νέα ∆ηµοκρατία, για να προχωρήσει αργότερα στην ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προσιδιάζει η ανεξέλεγκτη συµπεριφορά του Π. Πολάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός πως η στάση του µέχρι σήµερα δεν έχει οδηγήσει στη διάρρηξη των σχέσεών του µε τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κάθε τόσο του αποδίδει το «ακαταλόγιστο» ή τον «δικαιολογεί» σε πράξεις που προκαλούν αντιδράσεις, εντούτοις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας την επιείκεια αυτή δεν φαίνεται να την αναγνωρίζει ως επιβράβευση των αντιπολιτευτικών του ενεργειών, αλλά ως µια ιδιότυπη περιφρόνηση και απαξίωση για να καταστεί στα µάτια της κοινής γνώµης ως ο «γραφικός» ή ο τρελός της Κουµουνδούρου.

Φέρεται ότι τον ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός πως όσο τον «συγχωρούν», όπως τα µικρά παιδιά, είναι σαν να µη τον παίρνουν στα σοβαρά, ενώ ο ίδιος πιστεύει πως ο τρόπος µε τον οποίον κινείται στον δηµόσιο βίο είναι ο πλέον αποτελεσµατικός, ενώ θεωρεί ότι η µεγάλη πλειονότητα των «τοµεαρχών» του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί χλιαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και επιδεικνύει «comme il faut» συµπεριφορά στον έλεγχο των πεπραγµένων της.

∆εν είναι τυχαίο πως ουκ ολίγες φορές και όχι πάντα σε συνεννόηση µε τον Αλ. Τσίπρα επιχειρεί να αναδείξει την ανεπάρκεια των συντρόφων του µέσα από τη δική του «οργανωτική συνιστώσα», που δεν είναι άλλη από την «οµάδα» των υποστηρικτών του στα social media, και συγκεκριµένα στο Facebook. Σηµειωτέον πως µέσα από το συγκεκριµένο µέσο κατάφερε να κάνει πολιτική καριέρα και ο Π. Καµµένος, µε τον οποίον ο Π. Πολάκης παραµένει αχώριστος φίλος και ποτέ δεν χαρακτήρισε λάθος επιλογή τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ µαζί του. Ο Π. Πολάκης, χωρίς να είναι ο ίδιος τοµεάρχης Υγείας, υποκαθιστά τον αρµόδιο για τα θέµατα αυτά, Ανδρέα Ξανθό, δίνοντας αντιπολιτευτικές παραστάσεις έξω από τις ΜΕΘ δηµόσιων νοσοκοµείων ή προσβάλλοντας τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα.

Εµπλέκεται στο έργο και άλλων τοµεαρχών, εκθέτοντάς τους πάλι µέσα από το Facebook, καθώς αναδεικνύει ζητήµατα που οι ίδιοι -κατά τη γνώµη του- όφειλαν να φέρουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Επίσης, αποδοκιµάζει συνεχώς τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονοµίας Ευκλ. Τσακαλώτο, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο επειδή δεν «µοίρασε χρήµα» για να µπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανακερδίσει τις εκλογές, ανακουφίζοντας αποφασιστικά τη µεσαία τάξη. Τέλος, κρίνει κατώτερη των περιστάσεων την επικοινωνιακή οµάδα της Κουµουνδούρου.

ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Γενικώς, συµπεριφέρεται ως ηγετική φυσιογνωµία στον χώρο της Αριστεράς, χωρίς δοµικά να ανήκει στους «πρωτοκλασάτους» της Κουµουνδούρου, αφού ο ρόλος που του έχει ανατεθεί για να συµµετέχει στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κατώτερος» της ιδέας που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του. Είναι «αναπληρωτής τοµεάρχης Εσωτερικών», και µάλιστα κάτω από τον «νεόκοπο» στον χώρο της πολιτικής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος είναι «προϊστάµενός» του στην ιεραρχία του συγκεκριµένου τοµέα.
Ενδεχοµένως, το γεγονός πως δεν βολεύεται στην κατηγορία των «παρακατιανών» της Κουµουνδούρου και πρέπει µε κάθε τρόπο να φαίνεται πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και τα γεγονότα ή «ισοϋψής» µε εκείνους που το πολιτικό τους ανάστηµα µεγαλώνει από το «βάθρο» των αξιωµάτων τους, ίσως τελικά να δικαιολογεί και την απόφασή του να πάει να καταθέσει µόνος του στεφάνι στο µνηµείο του Πολυτεχνείου, αφού στην επίσηµη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα στο µουσείο της ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη δική του παρουσία.

Αφού σ’ αυτήν συµµετείχαν µόνο οι τοµεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο της Κ.Ο. του κόµµατος, µαζί µε εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Είναι προφανές πως ο Π. Πολάκης κάνει επίδειξη ηγετικού προφίλ και ανωτερότητας έναντι των συντρόφων του και µε τον τρόπο του στέλνει και τα µηνύµατά του προς τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τον θεωρεί χρήσιµο και ωφέλιµο όταν πρόκειται να «χιµήξει» στους εσωκοµµατικούς του αµφισβητίες, αλλά, την ίδια στιγµή, ζυγίζει και το ενδεχόµενο της απειλής «αποσκίρτησής» του από το κόµµα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 21 Νοεμβρίου