Λίγες ηµέρες µετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για γενικό lockdown, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσµάτων COVID-19, επισκεφθήκαµε τον Πειραιά, όπου βρεθήκαµε σε ένα από τα ιστορικά εστατόρια της πόλης, το «Βαρούλκο», του γνωστού, διακεκριµένου και ίσως σηµαντικότερου σεφ στη χώρα. Ο λόγος για τον Λευτέρη Λαζάρου, που συναντήσαµε στην Ακτή Κουµουνδούρου, στο Μικρολίµανο, και τον ρωτήσαµε για τις πρώτες σκέψεις του για την εξέλιξη αυτή, που πλήττει σηµαντικά τους ιδιοκτήτες, αλλά και γενικά τους εργαζόµενους στον χώρο της εστίασης. «Μπορώ να σου πω ότι είναι πιο στενάχωρο από την πρώτη φορά», αναφέρει στα «Π» και εξηγεί ότι, ενώ αγοράστηκαν µε επενδύσεις µηχανήµατα UVC για την ανανέωση του αέρα, τώρα ερχόµαστε ξαφνικά σε ένα δεύτερο lockdown. «Σίγουρα προέχει η υγεία, αλλά θα µπορούσαµε να το έχουµε αποφύγει αυτό».

εΓ

Ο ίδιος σηµειώνει ότι στις επιτροπές που εισηγούνται τα µέτρα περιορισµού για την πανδηµία «καλό είναι να έχουν λόγο και οι επαγγελµατίες του χώρου, που έχουν κάνει πολλά χιλιόµετρα δουλειάς», καθώς, όπως τονίζει, «κλείνοντας την εστίαση, δηµιουργείς ένα τεράστιο πρόβληµα στον πρωτογενή τοµέα». Ο ίδιος εκτιµά ότι, αν βρεθεί το εµβόλιο για τον κορονοϊό, «για να ξαναγυρίσουµε στο 2019, νοµίζω ότι πρέπει να περάσουν 2,5 µε 3 χρόνια». Ο κ. Λαζάρου µάς απαντά και στο αν θα επέστρεφε στην τηλεόραση, δεδοµένου ότι η συµµετοχή του στο «Master Chef» ως κριτή παλαιότερα είχε στεφθεί µε επιτυχία. «Αν ήταν µια σοβαρή πρόταση, θα επέστρεφα στην τηλεόραση», αποκαλύπτει.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσµάτων κορονοϊού, αποφασίστηκε να κλείσει και η εστίαση και να µείνει ανοικτό µόνο το delivery και το take away για έναν µήνα. Σας απογοήτευσε η απόφαση αυτή ή θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την υγεία;

Το σίγουρο είναι ότι η υγεία προέχει. Τώρα όµως µην µπούµε στη διαδικασία οι κοινωνικές οµάδες να συγκρούονται µεταξύ τους. Θεωρώ ότι όσον αφορά τον χώρο της εστίασης, το 1 µε 2 τοις εκατό δεν υπάκουσε στις νόρµες και στους κανόνες για να παραµείνουµε ανοιχτοί. Σεβαστήκαµε τις αποστάσεις, σεβαστήκαµε τους εργαζόµενους, για να νιώσουν ασφαλείς, και φυσικά και τους επισκέπτες. Κάναµε απολυµάνσεις κάθε 20 ηµέρες (µπορείς να δεις και τα πιστοποιητικά), κάτι το οποίο επιβαρύνει πολύ το λειτουργικό µου κόστος, αλλά είπαµε: «Όχι, αν είναι να νιώσουµε ασφαλείς, ας κάνουµε και αυτό». Αγοράστηκαν µε επενδύσεις µηχανήµατα UVC για την ανανέωση του αέρα και τώρα ερχόµαστε ξαφνικά σε ένα δεύτερο lockdown. Σίγουρα προέχει η υγεία, αλλά θα µπορούσαµε να το έχουµε αποφύγει αυτό. Θα µπορούσαµε να έχουµε ελέγξει τις πλατείες, τις παραλίες, τους όρθιους. Αν αυτά τα είχαµε πετύχει, νοµίζω ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη, γιατί µέχρι και σήµερα ο κόσµος κάνει µπάνιο στη θάλασσα. Οι θερµοκρασίες δεν βοηθούν την ανάπτυξη του COVID-19. Άρα ως χώρα έχουµε κάθε βοήθεια από τη φύση. Είναι λάθος το ότι το αφήσαµε και ξέφυγε και από τη στιγμή που έγινε αυτό, ήταν μοιραίο να συμβεί. Και αν έκλεισαν τα εστιατόρια, είναι γιατί δεν ήθελαν να υπάρχει μια κόντρα και αντίδραση από τα barrestaurants, τις καφετέριες και μας πήρε όλους και μας σήκωσε.

ηκ
Αν είχατε μπροστά σας τον πρωθυπουργό, πώς θα προσπαθούσατε να τον πείσετε να αλλάξει άποψη; Τι θα του λέγατε;

Καταρχάς, δεν θα ήθελα να είμαι σήμερα ούτε πολιτικός ούτε οικονομολόγος ούτε γιατρός. Αυτό που πάντα έλεγα, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και στην προηγούμενη, είναι ότι σε αυτές τις μεγάλες επιτροπές καλό είναι να έχουν λόγο και οι επαγγελματίες του χώρου, που έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα δουλειάς. Το «Βαρούλκο» έχει 35 χρόνια υπηρεσία, έχει «γαλόνια» και δεν είμαι μόνος μου. Είναι και άλλοι συνάδελφοι που μπορούν να βοηθήσουν. Εμείς δεν θέλουμε να λειτουργεί μια χώρα χωρίς τη δική μας βοήθεια. Την αγαπάμε την Ελλάδα, γι’ αυτό και επιμένουμε εδώ. Κλείνοντας την εστίαση δημιουργείς ένα τεράστιο πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα: αμπελουργία, αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία. Φαντάσου τώρα τι θα γίνει με αυτό το δεύτερο lockdown - που εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα τελειώσει 30 Νοέμβρη, αλλά θα πάμε σε βάθος χρόνου, γιατί είμαστε καταμεσής του χειμώνα. Φοβάμαι ότι θα πάμε τρίμηνο. Δεν ξέρω πόσοι εστιάτορες θα αντέξουν για να ανοίξουν και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Στον χώρο όπου βρίσκεσαι τώρα, Σάσα, και κάνουμε αυτήν την ωραία κουβέντα δουλεύουν 75 άτομα.

Πότε θεωρείτε ότι η εστίαση θα πάρει τα πάνω της;

Αν όλα πάνε καλά και τελειώσουμε με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, εμβόλια κ.τ.λ. -που το θεωρώ δύσκολο- και ξεπεράσουμε το πρόβλημα του COVID-19, για να ξαναγυρίσουμε στο 2019, νομίζω ότι πρέπει να περάσουν 2,5 με 3 χρόνια. Είναι θλιβερό, αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Έστω ότι όλα είναι καλά το καλοκαίρι και ο κορονοϊός από την Ευρώπη έχει εξαφανιστεί. Θα τολμήσει κανείς να πάει διακοπές στη Γαλλία ή την Ιταλία; Ο Γάλλος ή ο Ιταλός γιατί να έρθει σε εμάς;

Ψυχολογικά πώς είστε; Ήσασταν προετοιμασμένος;

Δεν ήμουν προετοιμασμένος και μπορώ να σου πω ότι είναι πιο στενάχωρο τώρα από ό,τι την πρώτη φορά. Γιατί τώρα υπάρχει και η θλίψη. Υπάρχει και η κούραση. Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι είχα όλες τις βάρδιες των εργαζομένων και τους έκανα μια ομιλία. Ήθελα να τους πω: «Είμαι εδώ». Ξέρω ποιες είναι οι ανάγκες τους, γιατί δεν είναι εργαζόμενοι - είναι συνεργάτες μου πολλά χρόνια. Με έναν εργαζόμενο στον χώρο της εστίασης ζεις περισσότερο απ’ ό,τι με τη γυναίκα σου. Μας δένουν άλλες σχέσεις. Ξέρω τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, τις υποχρεώσεις τους. Εγώ θα είμαι κοντά τους και ό,τι χρειαστούν θα προσπαθήσω να το κάνω.

12
Οικονομικά πώς είστε;

Άσχημα όπως είναι όλοι, γιατί όλο αυτό το τρίμηνο που ήμασταν κλειστά και το επόμενο τρίμηνο που εργαστήκαμε δεν προλάβαμε να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα;

Αυτό που περνάμε τώρα είναι το πιο δύσκολο. Γιατί είναι αχαρτογράφητο και δεν μπορείς να το υπολογίσεις. Εχεις να κάνεις με την υγεία, με την ίδια τη ζωή και αυτό που με πικραίνει είναι ότι «η απόσταση δεν είναι ένδειξη αγάπης». Θέλω να τον αγκαλιάσω τον άλλον, να τον φιλήσω, να βγούμε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και το βράδυ που θα χωρίσουμε να αγκαλιαστούμε.

Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε τώρα, που θα έχετε ελεύθερο χρόνο;

Όχι. Θέλω να τακτοποιήσω τα παιδιά που θα φύγουν από εδώ και είναι όλοι στενοχωρημένοι. Θέλω να δω τι άλλο μπορώ να κάνω για αυτούς. Από την άλλη, για να περνάει και η ώρα μου, θα συνταγογραφώ. Είχατε μια σημαντική πορεία στην τηλεόραση μέσα από το «Μaster chef».

Θα επιστρέφατε αν είχατε μια πρόταση που θα σας ενδιέφερε; Ποια θα ήταν αυτή;

Αν ήταν μια σοβαρή πρόταση, θα επέστρεφα, γιατί εγώ στην τηλεόραση δεν πήγα για να γίνω γνωστός. Ήμουν γνωστός. Πήγα και έκανα τη δουλειά μου, την έκανα όσο μπορούσα καλύτερα και αυτό εκτιμήθηκε. Αν υπήρχε μια πρόταση που θα με κάλυπτε, θα ξαναέκανα τηλεόραση. Δεν έχω μαλώσει με κανέναν, ούτε με την τηλεόραση.

Δεν θα ήθελα να είμαι σήμερα ούτε πολιτικός ούτε οικονομολόγος ούτε γιατρός. Αυτό που πάντα έλεγα είναι ότι σε αυτές τις μεγάλες επιτροπές καλό είναι να έχουν λόγο και οι επαγγελματίες του χώρου, που έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα δουλειάς


Έχει γεμίσει η τηλεόραση ριάλιτι. Πώς το κρίνετε αυτό;

Αυτό το κρίνει ο κόσμος. Τα βλέπει ή δεν τα βλέπει. Εγώ προσωπικά δεν έχω χρόνο να δω. Ο,τι ακούω. Αυτό που λείπει από την τηλεόραση είναι η γνώση. Ο κόσμος θέλει να μάθει. Θέλει να του αφήσεις μια γνώση, κάτι. Αυτό αγαπήθηκε σε μένα και εκτιμήθηκε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι πολλές εκπομπές δεν είναι ωραίες. Δεν μιλάω μόνο για τις εκπομπές μαγειρικής, αλλά για την ίδια την τηλεόραση. Δεν είναι καλή, γι’ αυτό και πιστεύω ότι το μέλλον της είναι το συνδρομητικό κανάλι. Γι’ αυτό έχω απαιτήσεις και από τα κρατικά κανάλια, γιατί αυτά τα πληρώνουμε εμείς. Ραδιοφωνία, τηλεόραση έρχονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Έχω απαιτήσεις από τη δημόσια τηλεόραση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PAPADAKISPRESS