Είναι κάτι που δεν αποκλείω και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες», δηλώνει µιλώντας στα «Π» η ευρωβουλευτής του Κινήµατος Αλλαγής Εύα Καϊλή σχετικά µε το ενδεχόµενο να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., όταν εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Η ίδια, σε µια αποκαλυπτική συνέντευξη, υποστηρίζει ότι η συνεργασία του κεντροδεξιού ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο µε την ευρωοµάδα των Σοσιαλιστών µπορεί να αποτελέσει µοντέλο και για την Ελλάδα για µια συνεργασία Ν.∆. και ΚΙΝ.ΑΛ. «Στην Ε.Ε. συνεργαζόµαστε κυρίως µε το EPP (σ.σ.: ΕΛΚ). Αυτό σηµαίνει πως σε ξεκάθαρα πλαίσια έχουµε ήδη συνεργασία, χωρίς ταύτιση. Θεωρώ πως το µοντέλο αυτό θα ήταν ιδανικό και για την Ελλάδα. Μια συνεργασία στη βάση αµοιβαίων συµβιβασµών είναι κάτι θεµιτό, αν αυτό χρειαστεί και αν αυτό επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες και στις εθνικές εκλογές», εξηγεί. Όσο για το ενδεχόµενο συγκυβέρνησης του κόµµατός της µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «η υπεύθυνη και φιλοευρωπαϊκή στάση του ΠΑΣΟΚ κατά την κρίση έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τις λαϊκιστικές και διχαστικές πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Καϊλή µιλά και για την προσωπική της ζωή και τη σχέση της µε τον Ιταλό σύντροφό της, χαρακτηρίζοντάς τη σοβαρή. «Τι είναι αυτό που θαυµάζετε στον σύντροφό σας;», τη ρωτάµε και µας απαντά: «Με καταγωγή την Ιταλία, φυσικά λατρεύει την Ελλάδα, την ιστορία µας, τον πολιτισµό µας, τη θάλασσα και τη µεσογειακή ζεστασιά».

Υπάρχει θέµα ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ.; Έχει ανάγκη το κόµµα από έναν νέο αρχηγό;

Τα θέµατα ηγεσίας ανοίγουν είτε όταν το καταστατικό ορίζει τις εκλογές -συνήθως τέσσερα χρόνια µετά το συνέδριο- είτε όταν υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις λίγο πριν ή µετά από εθνικές εκλογές. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, όµως, είναι σταθερότητα και εθνική συνεννόηση, για να περάσουµε και αυτές τις συµπληγάδες της πανδηµίας και της οικονοµικής κρίσης. Αισθάνοµαι πως στην Ελλάδα πλέον, έχοντας ξεπεράσει τον εφιάλτη µιας δήθεν αντισυστηµικής κυβέρνησης, έχουν ωριµάσει πλέον οι συνθήκες για να αφήσουµε τα περιτυλίγµατα και να µιλήσουµε επί της ουσίας και όταν χρειαστεί. Αν κάτι έχει ανάγκη τελικά και ο χώρος που εκφράζει η προοδευτική παράταξη των σοσιαλιστών και δηµοκρατών, είναι ο εκσυγχρονισµός της ατζέντας µας, ώστε να απαντάει στις νέες προκλήσεις και να µπορέσει µε εποικοδοµητική κριτική να συµβάλει στη διαχείριση τόσων αβεβαιοτήτων. Η αξιοπιστία µας θα κερδηθεί και θα εκτιµηθεί µε τον χρόνο και µε δουλειά, χωρίς προσωπικές ατζέντες που υπονοµεύουν την κοινή και, κυρίως, την εθνική προσπάθεια.

Τι πρέπει να γίνει για να πάρει τα πάνω του το ΚΙΝ.ΑΛ.;

Στην εποχή της ψηφιακής και της 4ης Βιοµηχανικής Επανάστασης, ο µετασχηµατισµός σε κάθε τοµέα της ζωής µας απαιτεί εγρήγορση, για να µεταφράσουµε το κοινωνικό συμβόλαιο πάνω στο οποίο χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόµηµα στη γλώσσα της ψηφιακής εποχής, για να µη µείνει κανείς πίσω, να µην αυξηθούν περαιτέρω οι ανισότητες, παρά τις τάσεις, και να τιθασεύσουμε τις τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου. Η ανθρωποκεντρική αυτή ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς διαπιστώνεται ήδη πως πολυεθνικές αντιλήφθηκαν το νομοθετικό κενό και την αδυναμία των κυβερνήσεων να κατανοήσουν τη σημασία της συλλογής, κατοχής και επεξεργασίας δεδομένων, με φυσικό επακόλουθο τη μεγάλη καθυστέρηση στη συμφωνία νέων κανόνων. Βλέπουμε, πλέον, την ανάγκη να μεταφράσουμε στην ψηφιακή εποχή την έννοια του κράτους Δικαίου, ώστε να ελέγξουμε ότι όσα έχει κατακτήσει η Ε.Ε. δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση και οι πολίτες θα ξαναεμπιστευτούν το σύστημα και θα αισθανθούν ξανά ασφαλείς υπό τις νέες συνθήκες. Αυτή την ατζέντα δεν μπορεί παρά να την εκφράσει ο δικός μας χώρος, που έγινε συνώνυμος της μεταρρύθμισης.

kaili
Τελικά σκέφτεστε να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. όταν έρθει η ώρα;

Είναι κάτι που δεν αποκλείω και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αλλά και από τις πολιτικές πλατφόρμες όσων δηλώσουν παρόντες σε μια τέτοια διαδικασία. Προς το παρόν, είμαι αφοσιωμένη στο έργο μου στην Ευρωβουλή, γιατί αισθάνομαι πως, με όσα έχω αντιληφθεί ότι μπορώ εδώ να πετύχω, μπορώ να είμαι χρήσιμη για τους Έλληνες πολύ περισσότερο από ό,τι αν εξαντλήσω τις δυνατότητές μου στην εσωστρέφεια μιας ανάλογης, παρατεταμένης εσωκομματικής διαδικασίας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα μπορούσε στο μέλλον να συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα;

Νομίζω ότι η υπεύθυνη και φιλοευρωπαϊκή στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της κρίσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκιστικές και διχαστικές πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι έχουμε βαθιές διαφορές αντίληψης με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τα εθνικά θέματα μέχρι τη σχέση μας με την Ε.Ε. και το Μεταναστευτικό, καθώς το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον πατριωτικό κεντροαριστερό χώρο, απελευθερωμένο από συμπλέγματα ιστορικά. Να υπενθυμίσω, δε, ότι κ. Τσίπρας είχε την επιλογή να διαλέξει προοδευτικούς συμμάχους το 2015 και προτίμησε να συγκυβερνήσει με τον Καμμένο. Για μένα προσωπικά, έχουν χαραχθεί μέσα μου το μίσος και ο διχασμός που έφερε στους Ελληνες ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε του μορφή και συνεχίζονται με δόσεις, σε σημείο που ο οργανισμός μου δεν αντέχει ούτε τη σκέψη ενός τέτοιου ενδεχομένου. Αλλωστε, όποιος επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ το έκανε για όσα δεν μπορεί να είναι πια το νέο προοδευτικό ΠΑΣΟΚ μετά τη σύγκρουσή του με την οικονομική κρίση και την πραγματικότητα.

Θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό;

Στην Ε.Ε. συνεργαζόμαστε κυρίως με το EPP, καθώς καμία πολιτική ομάδα δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία για να μπορέσει να αυτονομηθεί. Η συνεργασία αυτή ενισχύεται συνήθως με τη συμμετοχή του Renew και των Greens και πολύ λιγότερο και σπάνια με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, μια αδύναμη και περιθωριοποιημένη ομάδα, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μετέχει. Αυτό σημαίνει πως σε ξεκάθαρα πλαίσια έχουμε ήδη συνεργασία, χωρίς ταύτιση. Θεωρώ πως το μοντέλο αυτό θα ήταν ιδανικό και για την Ελλάδα. Μια συνεργασία στη βάση αμοιβαίων συμβιβασμών είναι θεμιτή, αν αυτό χρειαστεί και αν αυτό επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες και στις εθνικές εκλογές.

Πείτε μας μια σωστή και μια λάθος κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εκτιμώ πως κινούνται σε θετική κατεύθυνση όσα ο στενός πυρήνας του Μαξίμου φαίνεται να αναλαμβάνει, όπως, για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κρίσεων, αλλά και η θετική αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα που υπάρχει πλέον για τη χώρα μας. Αντιθέτως, βλέπω μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που θα περίμενε κανείς να ακολουθήσει η κυβέρνηση και δυσκολία στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικής σε κρισιμα υπουργεία.

Η συνεργασία του κεντροδεξιού ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο με την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών θεωρώ πώς θα ήταν ιδανικό μοντέλο και για την Ελλάδα. Μια συνεργασία στη βάση αμοιβαίων συμβιβασμών


Θέλετε να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική της χώρας ή να είστε υποψήφια και στις επόμενες ευρωεκλογές;

Έχω εκλεγεί για να εργαστώ για την Ελλάδα στην Ε.Ε. για όσο εκτιμώ πως παραμένω χρήσιμη και όσο οι Ελληνες συμπολίτες μου αναγνωρίζουν και ενισχύουν αυτή την εμπιστοσύνη. Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθέναν που με στήριξε και μου ζήτησε να είμαι δυνατή σε αυτή την προσπάθεια, αλλά κυρίως σε εκείνους που, χωρίς να μου το ζητήσουν και να επικοινωνήσουν μαζί μου, με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω. Κάθε μέρα που περνάει προσπαθώ να στέκομαι στο ύψος των προσδοκιών τους, γνωρίζοντας τους αγώνες που δίνει ο καθένας τους με αξιοπρέπεια και κόπο σε τόσο δύσκολες εποχές. Αυτή είναι και η πυξίδα μου. Να είμαι όσα πιστεύω πως οι Ελληνες θα ήθελαν να είναι ένας πολιτικός και να μην τους απογοητεύσω, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά στην πολιτική. Κινούμαι, λοιπόν, σε πλαίσια αρχών αδιαπραγμάτευτων, με πολλή δουλειά. Η ομάδα μου αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες, που δουλεύουν μαζί μου χωρίς ωράριο, γιατί αγαπάμε και εκτιμούμε αυτήν τη δυνατότητα και την τιμή που μας δόθηκε.

Ακούστηκε ότι προετοιμάζετε τον γάμο σας. Το σκέφτεστε σοβαρά;

Η αλήθεια είναι πως από μικρή δεν σχεδίαζα αυτή την ημέρα, σε αντίθεση με φίλες μου. Αν κάτι ήθελα, όμως, ήταν να είμαι σε μια σχέση που θα με κάνει ευτυχισμένη και δημιουργική, χωρίς να χρειάζεται προσπάθεια, ούτε επισημοποίηση. Σε μια τέτοια σχέση βρίσκομαι.

Αν κάτι έχει ανάγκη τελικά ο χώρος που εκφράζει η προοδευτική παράταξη των σοσιαλιστών και δημοκρατών, είναι ο εκσυγχρονισμός της ατζέντας μας, ώστε να απαντάει στις νέες προκλήσεις


Τι είναι αυτό που θαυμάζετε στον σύντροφό σας; Του αρέσει η Ελλάδα;

Με καταγωγή την Ιταλία, φυσικά λατρεύει την Ελλάδα, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη θάλασσα και τη μεσογειακή ζεστασιά. Μιλώντας γενικότερα, λόγω της ενασχόλησής μου με την πολιτική, έχω γνωρίσει εντός κι εκτός Ελλάδας χαρισματικούς ανθρώπους. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως έχω μάθει από την οικογένειά μου να επιλέγω τους φίλους μου για την ποιότητά τους, τον χαρακτήρα τους, για όσα είναι και όχι για όσα φαίνονται ή κατέχουν. Ανθρώπους που αγαπούν την Τέχνη, το διάβασμα, που νοιάζονται και που και εκείνοι σε επιλέγουν κάθε μέρα. Είμαι τυχερή γιατί με τίμησαν με τη φιλία τους άνθρωποι που εκτιμώ βαθιά, σέβομαι, αλλά και θαυμάζω. Αυτά ήθελα να έχω και στη σχέση μου και αισθάνομαι ότι έχουμε τις σωστές βάσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»