Γνωρίζονται από το 2014 και παρ’ότι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες κάθε φορά που συναντιούνται διαπιστώνουν συναντίληψη, συμφωνία και ομοθυμία για κάθε θέμα που θα συζητήσουν. Οι κοινοί κώδικες επικοινωνίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών τους, αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα οδήγησαν τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν να μοιραστούν το βάθρο του «κορυφαίου Ευρωπαίου ηγέτη» αν όχι από την άποψη της δυναμικής που σχετίζεται με την οικονομία, αλλά από την άποψη της δικαίωσης της τακτικής τους.

5141841

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται για άλλη μια φορά «σύμμαχοι»  στην ίδια πλευρά του στρατοπέδου σε μια ακόμη πρόκληση τόσο γεωστρατητική, όσο και πολιτική που αν όχι καθορίσει, θα επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης, απέναντι σε ζητήματα αλληλεγγύης, στήριξης και προστασίας των μελών-κρατών της.

 

Η γνωριμία από τα παλιά

Οι δύο ηγέτες γνωρίζονται από το 2014 από την περίοδο που ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας ήταν υπουργός Οικονομικών στη χώρα του. Τότε ο Μακρόν ως Υπουργός Οικονομικών ήταν στην πρώτη γραμμή της προώθησης φιλικών μεταρρυθμίσεων προς τις επιχειρήσεις παράλληλα όμως έδειξε και ένα προσιτό- ανθρώπινο πρόσωπο προς τα έξω, μένοντας μακριά από τον λαϊκισμό. Στοιχεία που οι δύο ηγέτες μοιράζονται.

11aa3





Η σχέση τους καλλιεργήθηκε σταδιακά και ανέπτυξαν μεταξύ τους στενή φιλία έχοντας κοινή γραμμή πολιτικής σε πολλά μέτωπα που και προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα, που είχε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, επέλεξε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, να είναι στο Παρίσι, συναντώντας τον Εμανουέλ Μακρον.

Πλέον έχουν τακτική επικοινωνία για ζητήματα που αφορούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις ελληνογαλλικές σχέσεις και στις εξελίξεις στην Ε.Ε., ενώ στους διαδρόμους του Μαξίμου λέγεται ότι συχνά οι δύο ηγέτες επικοινωνούν μέσω του κινητού τους, παραβλέποντας τα πρωτόκολλα, κάτι που χαρακτηρίζει τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους και την οικειότητα.

 

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία

Οι προσωπικές σχέσεις Μητσοτάκη-Μακρόν αναβαθμίζονται κάθε φορά που συναντιούνται οι δύο ηγέτες και δεν είναι λίγες. Σε κάθε χειραψία τους (προ κοροναϊού) επιβεβαίωναν και την ειλικρινή διάθεση να τηρηθεί η σημασία του «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» που και οι δύο άνδρες επαναλάμβαναν και υπερθεμάτιζαν δημοσίως.

11aa1


Το κοινό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι σε μια πολιτική, αλλά και προσωπική φιλία μεταξύ των δύο ηγετών. οι οποίοι ανοίγουν ι νέο κεφάλαιο τόσο στις σχέσεις μεταξύ τους, όσο και στις σχέσεις των δύο χωρών, σε τομείς όπως η άμυνα και η οικονομία, αλλά και στο κοινό μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που ξεκάθαρα πήρε θέση  και εξέφρασε την στήριξή του στην Ελλάδα καταδικάζοντας την στάση της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών υπάρχει και  σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τον Μακρόν να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στην Γαλλία για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

11aa4

Το αίσθημα της εμπιστοσύνης ωστόσο είναι αμοιβαίο και από τον πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στο πρόσωπο του Μακρόν αναγνωρίζει έναν πραγματικό σύμμαχο, παρ’ ότι που στο ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο, οι δύο άνδρες ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Παρ’ ότι στο παρελθόν είχαν διαφωνήσει σε κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο η σχέση τους παραμένει ειλικρινής και έντιμη, με κάθε συνάντησή τους να επισφραγίζει την αμοιβαία θέληση για συνεργασία.

  

11aa5