Τις αποκαλύψεις για ένα παρακράτος που είχε στηθεί τις ηµέρες διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. σχολιάζει, µιλώντας στα «Παραπολιτικά», η ευρωβουλευτής του Κινήµατος Αλλαγής Εύα Καϊλή. «Αποκαλύπτεται ένα παραδικαστικό κύκλωµα που κατασκεύαζε κατηγορίες στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους», σηµειώνει. Η ίδια µιλά και για την ανάγκη µετεξέλιξης του κόµµατός της, τονίζοντας πως «οφείλουµε να προετοιµάσουµε µια σύγχρονη πολιτική ατζέντα». Οσο για το φλερτ του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προς τη Χαριλάου Τρικούπη, λέει µε νόηµα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη ανήκει στη λαϊκιστική περιθωριακή οµάδα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, µε µόλις 39 µέλη». Η κ. Καϊλή σχολιάζει και τις φήµες που την εµφανίζουν ερωτευµένη, ενώ αποκαλύπτει τι καινούργιο έκανε στην καραντίνα: «Babysitting στον ανιψιό µου».

sasa2

Τα «Παραπολιτικά» αποκάλυψαν πως η σύζυγος του Πάνου Καµµένου, Ελενα Τζούλη, έδινε εντολές σε ανώτατους αξιωµατικούς της Αστυνοµίας, ενώ η ίδια και ο πρώην υπουργός φαίνονταν να συνοµιλούν ακόµα και µε αµφιλεγόµενα πρόσωπα από τον χώρο της νύχτας. Πώς σας ακούστηκαν όλα αυτά;

Είναι συγκλονιστικά τα όσα αποκαλύπτονται. Φαίνεται πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβλεπαν τη διαχείριση του κράτους σαν εμπορική δραστηριότητα, «μαγαζάκι» τους δηλαδή, κάνοντας από μικροεξυπηρετήσεις μέχρι κερδοφόρες επιχειρήσεις εις βάρος Ελλήνων που ξεπουλούσαν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για ψίχουλα τα σπίτια τους. Η μετατροπή της αριστερής, δήθεν, ευαισθησίας σε επιχείρηση απορρόφησης κονδυλίων για μετανάστες έκαναν το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλούνται να μοιάζει με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Νομίζω ότι, όσες αποκαλύψεις και να γίνουν, δεν πρόκειται να αισθανθούν οποιαδήποτε ντροπή απέναντι στους Ελληνες, αν και ο φόβος που διέκρινα στην υπερασπιστική τους γραμμή δείχνει μάλλον πανικό. Δυστυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση-εφιάλτης για την Ελλάδα. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά για την παραδειγματική αντιμετώπιση όσων έστησαν παρακράτος.

Τι σηματοδοτούν για το πολιτικό σκηνικό οι αποκαλύψεις και στο μέτωπο της Novartis, όπου επίσης αναδύεται μια ζοφερή κατάσταση για τον ρόλο της προηγούμενης κυβέρνησης;

Αποκαλύπτεται ένα παραδικαστικό κύκλωμα που κατασκευάζει κατηγορίες στοχοποιώντας πολιτικούς, με αδίστακτες τακτικές, πίσω από μια κυβερνητική συνεργασία που εξυπηρετούσε κατά τα άλλα τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑίων, αφήνοντας χώρο σε ένα παρακράτος όπου σύζυγος υπουργού των ΑΝ.ΕΛ. έχει το θράσος να σηκώνει το τηλέφωνο για να διατάξει ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας να την εξυπηρετήσουν.

Το ΚΙΝ.ΑΛ θεωρείτε ότι δίνει ισχυρό στίγμα γενικότερα στα πολιτικά πράγματα; Χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις;

Θεωρώ ότι έχουμε μια δυναμική και ώριμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, που χτίζει με δουλειά, υπευθυνότητα και συνέπεια την αξιοπιστία που ξοδεύτηκε στην αρχή της κρίσης, καθώς ανέλαβε κόστος μεγαλύτερο από αυτό που αναλογούσε στην παράταξή μας. Το καλύτερο είναι πάντα εχθρός του καλού. Εκτιμώ πως οφείλουμε να προετοιμάσουμε μια σύγχρονη πολιτική ατζέντα, που θα απαντά στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, εν μέσω πανδημίας. Οταν όλα μετασχηματίζονται, κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ασφαλής σε μια ξεπερασμένη συνταγή. Απαιτούνται νέες λύσεις και αποφασισμένοι πολιτικοί να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, για να αισθανθούν οι πολίτες και πάλι ασφαλείς.

Πώς βλέπετε το συνεχές φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πολιτικό σας χώρο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη ανήκει στη λαϊκιστική περιθωριακή ομάδα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, με μόλις 39 μέλη. Δεν κατάφερε να αποκτήσει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, παρά τις προσπάθειες να καπηλευτεί με ξεδιάντροπο τρόπο ακόμα και την ονομασία της ομάδας μας στην Ε.Ε. Η προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σταθερά προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό δρόμο και δεν είναι με την Ευρώπη αλά καρτ. Τώρα, όσον αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή, βλέπω μονομερείς κινήσεις χωρίς αντίκρισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει στους κόλπους του ό,τι παραπεταμένο και ξεχασμένο είχε η ελληνική πολιτική σκηνή και, ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.

Η επιστροφή στην εγχώρια πολιτική σκηνή είναι στα σχέδιά σας; Ή, μήπως, στη δημοσιογραφία;

Προς το παρόν, είμαι προσηλωμένη στο έργο μου στην Ευρωβουλή, στην οποία έχω εκλεγεί από τους Ελληνες πολίτες. Δουλεύω πάντα για την Ελλάδα και τους Ελληνες μέσα σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σας είδαμε με νέο έρωτα. Θα φάμε κουφέτα;

Οι φήμες λένε ότι πρόκειται να επισημοποιήσετε τη σχέση σας. Η δημοσιότητα στην προσωπική μου ζωή δεν ήταν ποτέ κάτι που επιδίωξα. Αντιθέτως, έχω υποστεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει, καθώς αλλάζει τη δυναμική μιας σχέσης. Παραμένω δημόσιο πρόσωπο ως πολιτικός, οπότε αν ή όταν επισημοποιηθεί μια σχέση αυτό δεν μπορεί, ούτε χρειάζεται να παραμείνει κρυφό.

Τι ρόλο παίζει στην πολιτική σας δράση η οικογένειά σας;

Η οικογένειά μου με έχει στηρίξει σε όλες μου τις αποφάσεις και επιλογές, και μάλιστα έχει συμβάλει σε κάθε μου επιτυχία. Η αδελφή μου ειδικά ήταν δίπλα μου