Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 8 χρόνια από τις κρισιμότερες ίσως εκλογές της Μεταπολίτευσης, τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 και την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε πρώτο κόμμα και του Αντώνη Σαμαρά σε πρωθυπουργό της Ελλάδας. Κρίσιμες όχι τόσο για όσα ακολούθησαν, όπως μετά τις εκλογές του 2015, αλλά για όσα ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε Μνημόνιο μετά τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, είχε ακυρωθεί ένα δημοψήφισμα και η χώρα είχε ήδη οδηγηθεί σε εκλογές που δεν είχαν αποτέλεσμα ικανό για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ταυτόχρονα είχε ολοκληρώσει την αποστολή της η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, φέρνοντας σε πέρας την απομείωση του χρέους της χώρας. Παρά την επιτυχή έκβαση, το περιβάλλον δεν ήταν θετικό για την Ελλάδα. Η πολιτική αστάθεια και η διενέργεια διπλών εκλογών είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, πράγμα που σήμαινε ότι η αποστολή της κυβέρνησης ήταν ήδη δύσκολη.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου η ΝΔ έλαβε ποσοστό 29,66% και 129 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» 7,51% και 20 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,92%, και 18 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά 6,25%και 17 έδρες και το ΚΚΕ με 4,50% και 12 έδρες.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις εκλογές του Μαΐου ήταν ΝΔ 18,85 με 108 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 16,78 % με 52 έδρες, ΠΑΣΟΚ 13,18% με 41 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,61% με 33 έδρες, ΚΚΕ 8,48% με 26 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,97 % με 21 έδρες και ΔΗΜΑΡ 6,11% με 19 έδρες.

Η ΝΔ έβγαινε ενισχυμένη με αυξημένη συσπείρωση με 21 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 19 έδρες. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχασε 8 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν 13, η Χρυσή Αυγή 3, η Δημοκρατική Αριστερά 2 έδρες, ενώ το ΚΚΕ σημείωσε σημαντικές απώλειες καθώς απώλεσε 14 έδρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο Ζάππειο έλεγε με νόημα: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ» απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μία κυβέρνηση που θα σχηματιζόταν λίγες ημέρες μετά με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα είχε πραγματοποιήσει δηλώσεις και στα αγγλικά, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και είναι κράτος που έχει συνέχεια.



Η άνοδος του λαϊκισμού


Οι εκλογές του 2012 ωστόσο αποτέλεσαν καταλύτη και για ακόμα ένα φαινόμενο, αυτό του λαϊκισμού. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, η είσοδος στη Βουλή των ΑΝΕΛ και του κόμματος της Χρυσής Αυγής έδωσαν βήμα σε φωνές που υποστήριζαν λαϊκιστική ρητορική, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη πλήττοντας κυβερνήσεις άλλων χωρών.

Το περιβάλλον της εποχής άλλωστε, απασχόλησε ρεπορτάζ του Bloomberg τον περασμένο Απρίλιο. Η κατάληξη της λαϊκιστικής ρητορικής και του ακτιβισμού ήταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 και ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα γνωστά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.