Μια ιστορική μορφή, καμωμένη μέσα από το διάβα των αγώνων του Κυπριακού λαού, δοσμένη ολόψυχα στους συνανθρώπους του και τους συναγωνιστές του, ο εμβληματικός ηγέτης της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα ζωής!

Επί δεκαετίες ολόκληρες παράλληλα με την πολιτική ασκούσε την ιατρική επιστήμη αφιλοκερδώς, εξετάζοντας ασθενείς ακόμη και στα γραφεία του κόμματος του, το οποίο ίδρυσε στα τέλη του ’60 και παρέμεινε στην προεδρία του έως το 2001. Ο γιατρός, όπως τον αποκαλούνε όλοι στη Μεγαλόνησο και διεθνώς αφού δεν δεχόταν άλλη προσφώνηση, γεννήθηκε στις 13 Μαϊου 1920 στα Πάνω Λεύκαρα και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1960 στην περιφέρεια Λευκωσίας και εκλεγόταν ανελλιπώς έως το 2006.

Την περίοδο 1985-1991 είχε διατελέσει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προσωπικός ιατρός του Μακάριου, ο Λυσσαρίδης διακρίθηκε ιδιαίτερα για τις μάχες που έδωσε συνεργαζόμενος με τον Γρίβα στην ΕΟΚΑ, ενάντια στους Βρετανούς εκείνες τις ταραγμένες κι αλησμόνητες εποχές. Είχε πει σχετικά: «Η Οργάνωση (ΕΟΚΑ) παρά τα όσα λέγονται, δεν είχε ιδεολογικό χαρακτήρα. Εγώ μετείχα με την ιδεολογία μου σε πλήρη αρμονία, δεν είχα ποτέ πρόβλημα».

Χρόνια αργότερα, το 1974 με τον Τάσσο Παπαδόπουλο αντιστάθηκε στο πραξικόπημα των Τούρκων και έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας. Ακόμη και τώρα στα ύστερα του βίου του, η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα, μεταφέρει τη δύναμη και το πάθος του στα δημόσια πράγματα της Κύπρου.