Η ζωή του θυμίζει σενάριο ταινίας του Χόλυγουντ, ο Σταύρος Νιάρχος ήταν ένας φιλόδοξος άντρας που κατέκτησε όλα όσα ονειρευόταν αλλά στο τέλος της ζωής του «έσβησε» μόνος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1909. Τόσο η επαγγελματική όσο και η προσωπική του ζωή απασχολούσε τον Τύπο, η κόντρα του με τον Αριστοτέλη Ωνάση πρωταγωνιστούσε συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ήταν ένας γοητευτικός και δυναμικός άντρας με έντονη προσωπική ζωή, έκανε πέντε γάμους και απέκτησε 4 παιδιά. Το 1930 στον πρώτο του γάμο παντρεύεται την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναυάρχου, η σχέση τους κράτησε ελάχιστους μήνες.

Το 1939 παντρεύεται με την Μελπομένη Κάππαρη, κόρη εφοπλιστή από τη Σύρο, και το 1947 κάνει τρίτο γάμο, με την Ευγενία Λιβανού, κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού.

Το 1971 κάνει πολιτικό γάμο με την Τίνα Λιβανού, αδερφή της Ευγενίας και πρώην γυναίκα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Από τη δεκαετία του 50 αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες στον κόσμο. Το 1956 γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό Time, είναι ο «Χρυσός Έλληνας».

Το 1965 ο Νιάρχος γνωρίζει στην Ελβετία τη Σαρλότ Φορντ, εγγονή του θρυλικού αυτοκινητοβιομήχανου Χένρι Φορντ. Η Φόρντ μένει έγκυος και ο Νιάρχος αποφασίζει να την παντρευτεί, η γυναίκα του Ευγενία Λιβανού μαθαίνει τα νέα και ζητά διαζύγιο. Ο πολιτικός γάμος του Νιάρχου με την Φόρντ εξελίσσεται σε φιάσκο, ο επιχειρηματίας επιστρέφει στην Ελλάδα και στην γυναίκα του.

Το 1970 η Ευγενία βρίσκεται νεκρή στο ιδιόκτητο νησί του στην Σπετσοπούλα. Η είδηση κυκλοφορεί στα μέσα της εποχής, τα πρωτοσέλιδα κάνουν λόγο για «μυστηριώδη θάνατο», γράφουν πως ο ιατροδικαστής βρήκε σημάδια πάλης και μώλωπες στο σώμα της. Μια επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ως αιτία θανάτου την υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και η υπόθεση κλείνει.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η αδερφή της Τίνα πεθαίνει και εκείνη από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών, ο θάνατος του γιου της Αλέξανδρου Ωνάση από αεροπορικό δυστύχημα ήταν αβάσταχτος. Στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν ο Σταύρος Νιάρχος, οι φήμες οργιάζουν.

Τα επόμενα χρόνια κατακτάει την κορυφή και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, του περιοδικού «Fortune». Ήταν όμως μόνος, είχε χάσει όλες τις γυναίκες της ζωής του.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Απριλίου 1996. Έπασχε από μια σπάνια αρρώστια, που του είχε παραλύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, στη διαθήκη του ζήτησε να δημιουργηθεί το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που σήμερα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia