Σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέρος των δαπανών για τη μισθοδοσία της θα κατευθυνθεί στη μάχη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Αντίστοιχα ανταποκρίθηκαν άνθρωποι του πολιτισμού, του αθλητισμού και του θεάματος, οι οποίοι ενίσχυσαν με σημαντικά ποσά συστήματα υγείας, αλλά και εργαζόμενους που λόγω της πανδημίας έμειναν χωρίς δουλειά.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα κατηγορία: Πολιτικοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αλλά και αθλητές που επέστρεψαν στα ιατρικά τους καθήκοντα για να βοηθήσουν στην πράξη την προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο 41χρονος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και γιατρός Λίο Βαράντκαρ ήταν από τους πρώτους. Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει βάρδια σε νοσοκομείο μία φορά την εβδομάδα.

Προτού ασχοληθεί με την πολιτική ο Βαράντκαρ ήταν γενικός παθολόγος σε νοσοκομείο του Δουβλίνου. Στην περίπτωσή του, το μήλο όντως έπεσε κάτω από τη μηλιά, αφού η μητέρα του είναι νοσοκόμα και ο Ινδός πατέρας του επίσης γιατρός.

Ένας συνάδελφός του γιατρός θυμάται την ατάκα που του είχε πει κάποτε ο πρωθυπουργός: «Όταν είσαι γιατρός, ο κόσμος πιστεύει ό,τι του πεις. Όταν γίνεις πολιτικός δεν θα πιστεύει ούτε λέξη.»

Για την ιστορία, η Ιρλανδία μέχρι τις 6 Απριλίου μετρούσε 5.000 κρούσματα και 158 νεκρούς.

H 31χρονη Ουγγαρέζα Καταλίν Τσεχ είναι ευρωβουλευτής με το φιλελεύθερο Momentum Party, ένα μικρό κόμμα της Ουγγαρίας που πέτυχε μεν να εκλέξει ευρωβουλευτές, αλλά δεν εκπροσωπείται στο εθνικό κοινοβούλιο. Το κόμμα της είναι απέναντι στις πολιτικές του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.

Η Τσεχ άφησε τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στη Βουδαπέστη για να αναλάβει καθήκοντα σε νοσοκομείο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία είναι χώρα με σχετικά περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων. Στις 6 Απριλίου μετρούσε 744 κρούσματα και 38 νεκρούς.

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Μέχρι τις 6 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί επισήμως 70.000 κρούσματα και πάνω από 8.000 νεκροί. Είναι η τέταρτη πλέον δοκιμαζόμενη χώρα της Ευρώπης (σε κρούσματα) πίσω από την Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία.

Η δύσκολη χωρίς αμφιβολία κατάσταση κινητοποίησε αρκετούς βουλευτές και γερουσιαστές από όλα τα κόμματα, οι οποίοι φόρεσαν και πάλι την ιατρική ρόμπα και επέστρεψαν στους θαλάμους των νοσοκομείων. Μεταξύ αυτών, o 34χρονος Τομά Μενιέρ από το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η 43χρονη Καρολίν Φιά του κόμματος του Ζακ Λικ Μελανσόν, όπως και οι γερουσιαστές Μπερνάρ Ζομιέρ (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και Βερονίκ Γκιλοτέν.

Τουλάχιστον δύο βουλευτές από τη Βόρειο Ιρλανδία επέστρεψαν σε νοσοκομεία της περιοχής για να συνδράμουν στην προσπάθεια να νικηθεί ο κοροναϊός. Ξεχωρίζει η περίπτωση του 68χρονου Τζον Κάιλ, ο οποίος αν και συνταξιοδοτήθηκε πριν από λίγα χρόνια και ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν δίστασε ούτε λεπτό, όπως δήλωσε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα Guardian, να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του 43χρονου Γάλλου σκηνοθέτη Τομά Λιλτί. Υπήρξε γιατρός, καριέρα που άφησε για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πριν από μερικά χρόνια είχε μάλιστα γυρίσει μια ταινία με τίτλο Hippocrate (Ιπποκράτης), στην οποία παρουσιάζονταν οι ζωές γιατρών σε μεγάλο γαλλικό νοσοκομείο. Τελικά, ο ίδιος άφησε την κάμερα στο σπίτι και επέστρεψε στα παλιά του καθήκοντα για να βοηθήσει τους συναδέλφους του.

Στη Γαλλία υπάρχουν επίσης και αθλητές που επέστρεψαν στα νοσοκομεία, όπως η 28χρονη αθλήτρια του μπάσκετ και νοσοκόμα Στεφανί Ντος Σάντος και ο Ζιλιέν Ματιέ, πρωταθλητής Γαλλίας και Ευρώπης στο ζίου ζίτσου.

Και στην Ισπανία, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές όλων των πολιτικών κομμάτων φόρεσαν και πάλι τα ρούχα του γιατρού ή του νοσοκόμου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

H 46χρονη Μόνικα Γκαρθία του κόμματος Mas Madrid είναι και πάλι αναισθησιολόγος. Ο 65χρονος Αντόνιο Αλαρκό, γερουσιαστής με το Λαϊκό Κόμμα ασκεί πάλι το λειτούργημα του χειρουργού, ενώ η δήμαρχος της Μαρμπέγια, Άνχελες Μουνιόθ, συντονίζει με την ιατρική της εμπειρία τη δουλειά στο νοσοκομείο της πόλης.

Η 64χρονη Μπεγόνια Γκαρθία Ρετέγι του Σοσιαλιστικού Κόμματος με 41 χρόνια εμπειρίας στην Ιατρική, ανέλαβε να συντονίσει την προσπάθεια παροχής συμβουλών στους πολίτες που τηλεφωνούν και ζητούν πληροφορίες, λόγω ύποπτων συμτπωμάτων.

Η λίστα μεγαλώνει καθημερινά και αυτό είναι μια ακόμα αισιόδοξη νότα στη δύσκολη εποχή της πανδημίας.