Με μία φράση του πρώην Αμερικανού Προέδρο, Θεόδωρου Ρούζβελτ, έκλεισε το σημερινό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, τα λόγια του μεγάλου προέδρου ταιριάζουν σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες:

«Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Ο Λόγος του Ρούζβελτ

Η συγκεκριμένη ομιλία του Θεόδωρου Ρούζβελτ εκφωνήθηκε τον Απρίλιο του 1910. Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει το giatioxi.gr, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν σε περιοδεία στην Β. Αφρική και στην Ευρώπη όταν στις 23 Απριλίου του 1910, στη Σορβόννη στο Παρίσι, μπροστά σε ένα κοινό που περιλάμβανε υπουργούς, στρατηγούς, ναυάρχους, 900 φοιτητές και άλλους 2000 ανθρώπους με εισιτήρια.

Ο Roosevelt έβγαλε ένα λόγο που λεγόταν “Ο πολίτης στη Δημοκρατία” ο οποίος έμεινε γνωστός ως ο “Ο Άνθρωπος στην Αρένα”. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στους κυνικούς που περιφρονούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

«Ο πιο φτωχός τρόπος να αντιμετωπίζεις τη ζωή είναι με χλευασμό», είπε. «Μια κυνική συνήθεια σκέψης και λόγου, μια ετοιμότητα να κριτικάρεις τη δουλειά την οποία ο κριτικός δεν θα έκανε ποτέ ο ίδιος του, μια επιφυλακτικότητα ο οποία δεν συνδέεται με την πραγματικότητα της ζωής- όλα αυτά είναι σημάδια όχι ανωτερότητας, αλλά αδυναμίας».

Η επιτυχία του Λόγου

To μήνυμα του Ρούζβελτ ήταν άκρως επιτυχημένο και γνώρισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο επόμενο διάστημα. Σε λίγες μόλις ημέρες, έγινε ένθετο στις κυριακάτικες εφημερίδες, στάλθηκε στους καθηγητές της Γαλλίας, έγινε βιβλίο τσέπης και πούλησε 5000 αντίτυπα σε 5 μέρες και μεταφράστηκε σε όλη την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι έχει χρησιμοποιηθεί στο λόγο που εκφώνησε κατά την παραίτηση του ο Πρόεδρος Nixon, έχει αναφερθεί σε TED ομιλίες και στον κόσμο των αθλημάτων. Το 1995, ο Nelson Mandela έδωσε το απόσπασμα στον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας ράγκμπι της Νότιας Αφρικής, Francois Pienaar, στο Παγκόσμιο Κύπελλο και κέρδισαν τους δημοφιλείς All Blacks της Νέας Ζηλανδίας.