Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα «εισέβαλαν» στην καθημερινότητά μας με φόντο την επέλαση του κοροναϊού στη χώρα μας και έγιναν αναπόσπαστο μέρος της.

Ψύχραιμος και μεθοδικός όπως χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους, θεωρήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως το καταλληλότερο πρόσωπο για την διαχείριση των μέτρων πρόληψης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγαλύτρης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως.

Εξάλλου είχε δώσει ισχυρά δείγματα γραφής των ικανοτήτων και της επιμονής του στην διάρκεια της μάχης κατά των καλοκαιρινών πυρκαγιών, όπου ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδειξε ταχύτατα ανακλαστικά, ενώ κατέστη παροιμιώδης ο τρόπος με τον οποίο κατάφρνε να είναι πανταχού παρών σε πύρινα μέτωπα που εξελίσσονταν ταυτόχρονα.

«Για όσους τον γνώριζαν ήταν αναμενόμενο, για όσους δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρώτο διαστήματος της διακυβέρνησης της ΝΔ», σημειώνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που σνδέονται με διαχρονική φιλία με τον Ν. Χαρδαλιά. Προφανώς, αυτές ήταν οι αρετές γι τις οποίες τον εμπιστεύθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός στο πιο δύσκολο μετερίζι που καλείται να υπηρετήσει η κυβέρνησή του από την 7η Ιουλίου και μετά.

Ο λόγος για τον υφυπουργό –πλέον- Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος από την Τοπική αυτοδιοίκηση και την έντονη παρουσία στα εσωκομματικά δρώμενα, καλείται να γίνει μέρος της ιστορίας που γράφεται στη χώρα αυτές στην εποχή του κοροναϊού. Πρόκειται βεβαίως για το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα του πρώην δημάρχου Βύρωνα, ο οποίος μπήκε στα γρανάζια του «γαλάζιου» μηχανισμού από την περίοδο των μαθητικών του χρόνων.

Όπως είναι φυσικό επόμενο, η εμπλοκή του με την κομματική νεολαία και η καθημερινή παρουσία στα ιστορικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ στη Νικηταρά, ήταν αφενός η απαρχή της σταδιοδρομίας του κ. Χαρδαλιά στα κοινά, και αφετέρου η αφετηριακή στιγμή φιλικών σχέσεων που σφράγισαν τη ζωή του.

Ενδεικτικά παραδείγματα ο Κωστής Χατζηδάκης με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στο Κεντ, καθώς και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο οποίος ήταν από τα ελάχιστα στελέχη της ΝΔ που βρίσκονται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη του απόπειρα να εκλεγεί βουλευτής, μέχρι και τους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ειδικές αποστολές ήταν το φόρτε του υφυπουργού από την στιγμή που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στον εκλογικό στίβο αρχικά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και στην συνέχεια υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα. Τελικά το 2002, έκανε την μεγάλη ανατροπή, καθώς εξελέγη δήμαρχος, βάζοντας τίτλους τέλους στην πολύχρονη κυριαρχία του αντιπάλου του. Παρέμεινε στον δημαρχιακό θώκο για τρεις θητείες, γεγονός που τον κατάστησε τον μακροβιότερο δημοτικό άρχοντα της περιοχής.

Η εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φάνηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ως γραμματέας του αντίστοιχου τομέα της ΝΔ συντόνισε την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαϊου. Εκείνο το διάστημα σφυρηλατήθηκε εξάλλου η ανθρώπινη σχέση και η πολιτική χημεία τους σε ακόμηπιο μεγάλο βαθμό.

Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από την ηγετική ομάδα της πειραιώς, που του προσέφερε πόστο αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος ενόψει της εθνικής κάλπης που ακολούθησε. Νωρίτερα, είχε παράσχει τις υπηρεσίες στον Κώστα Μπακογιάννη, δίπλα στον οποίο θήτευσε ως Εκτελεστικός Γραμματέας την εποχή που ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων ήταν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

*Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 21/3