Σχεδόν 23.600 Ελληνες θα γίνουν εκατομμυριούχοι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η οικονομία της χώρας αφήνει πίσω της το κεφάλαιο της κρίσης. Αυτό προκύπτει από τη φετινή έκδοση της έρευνας «Wealth Report» της Knight Frank, η οποία προβλέπει ότι ο πληθυσμός των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 19% έως το 2024.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η έρευνα του φημισμένου καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, Στιβ Χάνκε, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα απομακρύνεται πλέον από το κλαμπ των πιο μίζερων χωρών» του κόσμου. Τα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μετρά 124.770 εκατομμυριούχους (δηλαδή άτομα που διαθέτουν προσωπική περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της πρώτης κατοικίας τους).

Από τη μελέτη του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου προκύπτει ότι ο ιδιωτικός πλούτος δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακάμψει πλήρως έπειτα από το καταστροφικό 2015. Συγκεκριμένα, ενώ η Ελλάδα μετρούσε το 2014 περίπου 127.500 εκατομμυριού- χους, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 125.587 άτομα το 2018 και σημείωσε οριακή μείωση 1% το 2019.Αναζητώντας τους πολυεκατομμυριούχους της Ελλάδας, η Knight Frank εντόπισε 1.040 άτομα με προσωπική περιουσία από 30 εκατ. δολάρια και πάνω.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του φετινού «Wealth Report», οι πολύ μεγάλες περιουσίες δεν κάμφθηκαν από την κρίση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα διέθετε το 2014 ακριβώς 1.000 πολυεκατομ- μυριούχους, με το συγκεκριμένο «κλαμπ» των κροίσων να μετρά 1.018 μέλη το 2018. Σύμφωνα με τη Knight Frank, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα «γεννηθούν» στην Ελλάδα 197 μεγιστάνες, με τον πληθυσμό των πολυεκατομ- μυριούχων να αυξάνεται έως το 2024 στα 1.237 άτομα.

Οσο για τους δισεκατομμυριούχους της Ελλάδας, η Knight Frank εξακολουθεί να τους υπολογίζει σε τέσσερις. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», οι Ελληνες που διαθέτουν περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Σπύρος Λάτσης, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.

ΑΥΞΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Η αισιοδοξία της Knight Frank ότι η αύξηση του ΑΕΠ, η άνοδος στις τιµές των κατοικιών, καθώς και οι επιδόσεις του χρηµατιστηρίου και των άλλων ελληνικών επενδύσεων θα οδηγήσουν τα επόµενα πέντε χρόνια σε αύξηση του ιδιωτικού πλούτου στη χώρα έρχεται να προστεθεί στην έρευνα του Στιβ Χάνκε, που δείχνει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει επιτέλους από τη µιζέρια των χρόνων της κρίσης. Συγκεκριµένα, η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην 30ή θέση ανάµεσα στις πιο δυστυχισµένες χώρες του κόσµου, παρουσιάζοντας σαφή βελτίωση σε σχέση µε την 21η όπου βρισκόταν πέρυσι.

Οπως εξήγησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Στιβ Χάνκε, που τα τελευταία χρόνια καταρτίζει τον λεγόµενο Misery Index, η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στη µείωση της ανεργίας από το 19,2% στο 17%. Η αύξηση του πραγµατικού ρυθµού ανάπτυξης από το 2,3% στο 2,7% το 2019 ήταν ακόµα ένας παράγοντας που συνέβαλε θετικά. Για την κατάρτιση του Misery Index συνυπολογίζονται επίσης τα επίπεδα του πληθωρισµού και τα επιτόκια δανεισµού των τραπεζών, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας παρέµειναν σχετικά σταθερά στο υπό εξέταση διάστηµα. «Περιµένω ότι η οικονοµική κατάσταση της Ελλάδας θα συνεχίσει να βελτιώνεται υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Χάνκε, ένας αναγνωρισµένος ακαδηµαϊκός και trader, που έχει διατελέσει σύµβουλος του προέδρου Ρίγκαν και πολλών ακόµα κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη.

Αλλωστε, ως ψήφος εµπιστοσύνης στην ελληνική οικονοµία µπορεί να εκληφθεί και η έκρηξη των επενδύσεων στο ακριβότερο κοµµάτι της εγχώριας αγοράς του real estate, η οποία φέρνει τις λεγόµενες «prime» κατοικίες της Αθήνας στο Τop 10 των δυναµικότερων αγορών του κόσµου.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Knight Frank, οι τιµές των πολυτελών κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν το 2019 κατά 7%, στην έκτη καλύτερη επίδοση στον πλανήτη.

Η Knight Frank επισηµαίνει ότι το ελληνικό real estate ξεκινά από χαµηλή βάση, καθώς οι τιµές στο prime κοµµάτι της αγοράς παραµένουν περίπου 35% χαµηλότερες σε σχέση µε τα υψηλά του 2008, όµως αφήνει να εννοηθεί ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ακίνητα της ελληνικής πρωτεύουσας θα έχει και συνέχεια. Και αυτό γιατί το κάλεσµα της ελληνικής κυβέρνησης προς άτοµα υψηλής εισοδηµατικής στάθµης να µεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα µας (στο πλαίσιο του καθεστώτος των non-doms, που προβλέπει fl at tax 100.000 ευρώ για το παγκόσµιο εισόδηµά τους) συγκαταλέγεται από τους αναλυτές του µεσιτικού γραφείου ανάµεσα στις σηµαντικότερες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις µετακινήσεις ιδιωτικού πλούτου ανά τον πλανήτη, το επόµενο διάστηµα.