Συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές γυναικείες παρουσίες της ελληνικής Βουλής. Μητέρα δύο παιδιών, υπήρξε αθλήτρια στίβου, στο αγώνισµα του άλµατος εις µήκος και µέλος της Εθνικής Οµάδας Στίβου, και παλαιότερα δηµοσιογράφος. Η Αννα Καραµανλή µιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την πολιτική, για όλα όσα συµβαίνουν στον Εβρο και τον κορονοϊό. Συναντήσαµε τη βουλευτή Νότιου Τοµέα Αθηνών της Νέας ∆ηµοκρατίας στο Καλλιµάρµαρο Στάδιο και σε µια συζήτηση επί παντός του επιστητού µάς µίλησε για την Παγκόσµια Ηµέρα Γυναίκας, ενώ µας εκµυστηρεύθηκε ότι αναπολεί τα χρόνια που ήταν αθλήτρια.

sasa2


Πώς σχολιάζετε αυτά που συµβαίνουν στον Εβρο;

Νοµίζω πως κοινή παραδοχή είναι ότι η κυβέρνηση έδρασε άµεσα. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγµή παίρνει όλα τα αναγκαία µέτρα προκειµένου να αυστηροποιήσουµε στον µέγιστο δυνατό βαθµό τη φύλαξη των συνόρων µας. Αισθάνοµαι περήφανη και ευχαριστώ τις Ενοπλες ∆υνάµεις µας και την Ελληνική Αστυνοµία που δίνουν µάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μαζί τους και το Λιµενικό Σώµα, που φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας µας, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που τις τελευταίες µέρες συνδράµουν µε όλες τους τις δυνάµεις στην αποτροπή της παράνοµης εισόδου χιλιάδων µεταναστών στη χώρα µας. Η απόπειρα µαζικής εισόδου µεταναστών συνιστά οργανωµένη και συντονισµένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Τουρκία. Η Τουρκία έχει µετατραπεί σε διακινητή µεταναστών, ενώ γίνεται και διακινητής ψευδών ειδήσεων.

Επειτα από συντονισµένες προσπάθειες του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, επισκέφθηκαν τον Εβρο οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσµών και είδαν την κατάσταση που επικρατεί. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εκβιάζονται. Οι πολίτες στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη. Στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Τσίπρας, κόντρα στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και σε δηλώσεις στελεχών του, επέλεξε να µη σταθεί απέναντι στην πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Σε συζήτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ανέφερε ότι ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης, βάζοντας λίγη αντιπολιτευτική «σάλτσα» και επισηµαίνοντας ότι δεν κυβερνά πλέον εκείνος και πως η Νεολαία του κόµµατός του έχει το άλλοθι της νεαρής ηλικίας! Πρέπει όλα τα κόµµατα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η ταχύτητα µε την οποία αντιδράσαµε ως κυβέρνηση είναι µεγάλη, ενώ λειτουργούµε µε ψυχραιµία και αποφασιστικότητα.

Με τις τελευταίες εξελίξεις... ξεχάσαµε και τον κορονοϊό. Σας φοβίζει η ταχύτατη διάδοσή του;

Ο κορονοϊός είναι µια ασύµµετρη απειλή σε παγκόσµιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, µε συνέπειες. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας σε κάθε βήμα τις εισηγήσεις των ειδικών. Από την πρώτη στιγμή καταρτίστηκε σχέδιο αποτροπής της μετάδοσης του ιού, ενώ γίνονται συνεχώς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για την πορεία εξάπλωσής του.

Πέρα , όμως , από το σχέδιο και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, υπάρχει και η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής. Ολοι φέρουμε ευθύνη. Γι’ αυτό θα συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, καθώς και η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά πρόληψη καθώς και σοβαρότητα, με την οποία θα πρέπει να κινούμαστε .

Αύριο είναι η Ημέρα της Γυναίκας. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η ημέρα; Θα κάνετε κάτι με τις φίλες σας;

Οι γυναίκες έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα να βγαίνουμε με τις φίλες μας όποτε θέλουμε. Η σημασία της ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών είναι για να μας υπενθυμίζει τους αγώνες που έχουν κερδίσει οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και όσα πρέπει να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, θεσμικά, είμαστε κατοχυρωμένες.

Στην καθημερινότητά μας υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να επενδύσουμε στο να στηρίξουμε τις γυναίκες που θέλουν να βρουν εργασία, να στηρίξουμε τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά μόνες τους. Να μη θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας μια γυναίκαμητέρα να τα καταφέρει εξίσου καλά και στον επαγγελματικό βίο. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Και μέσα από την οικογένεια και την εκπαίδευση να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, κορίτσια και αγόρια, οι σχέσεις τους να εμπνέονται από τις αρχές του σεβασμού και της δημοκρατίας.

Ποια γυναίκα ήταν αυτή που θαυμάζατε πάντα και την είχατε ως πρότυπο και για ποιους λόγους;

Η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ακόμα και εάν κάποιος διαφωνεί πολιτικά μαζί της, ήταν μια γυναίκα η οποία υπήρξε πρωθυπουργός για πάρα πολλά χρόνια. Δεν ονομάστηκε τυχαία «σιδηρά κυρία». Ενέπνευσε πολλές γενιές γυναικών.

Εχετε δύο παιδιά. Ενα αγόρι και ένα κορίτσι. Πόσων χρόνων είναι και με τι ασχολούνται; Είστε αυστηρή μητέρα;

Τα παιδιά μου είναι όλη μου η ζωή. Ο Στρατής μου είναι 29 χρόνων, πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ Πληροφορικής και τελειώνει το μεταπτυχιακό του στην Επιχειρηματική Αναλυτική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Ελισάβετ μου, στα 19, είναι στο πρώτο έτος στο Παιδαγωγικό της Πάτρας. Το όνειρό της ήταν να γίνει δασκάλα. Αγαπάει πολύ τα παιδιά. Είμαι αυστηρή εκεί όπου πρέπει. Στηρίζω τα παιδιά μου και είμαι δίπλα τους σε ό,τι αποφασίζουν. Είμαστε πολύ δεμένοι και κάνουμε πράγματα μαζί, όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά μας.

Τι σας λείπει περισσότερο από την περίοδο που ήσασταν αθλήτρια;

Πολλά πράγματα μου λείπουν... Η ανεμελιά της ηλικίας, οι παρέες, οι αθλητικές επιτυχίες, τα ταξίδια με την εθνική ομάδα. Ομορφα χρόνια... Ακόμα και οι δύσκολες στιγμές του πρωτα - θλητισμού είχαν το νόημά τους. Με δυνάμωσαν ως άνθρωπο και μου έμαθαν να επαναπροσδιορίζω τους στόχους και να σηκώνομαι στα πόδια μου και πάλι.

Γίνεται πολύ θόρυβος φέτος με το σίριαλ «Αγριες μέλισσες» Το έχετε δει ποτέ;

Δεν το έχω δει. Παρακολουθώ, όποτε μπορώ, τις «8 λέξεις» στον Σκάι.

Ποια ήταν η τελευταία ταινία που είδατε και ποιο το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

«1917», μια ταινία για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξαιρετική η σκηνοθεσία, είναι σαν να γυρίστηκε το έργο «one take». Το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις ημέρες είναι το «2015, καύσωνας στην Αθήνα», του Νίκου Στέφου.

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική αθλήτρια παγκοσμίως και γιατί;

Τη Χάικε Ντρέσλερ, πρότυπό μου στο μήκος. Μια αθλήτρια που θαύμαζα και πρόλαβα να αγωνιστώ μαζί της. Ηταν πολύ ταλαντούχα, με σημαντικές διακρίσεις, χαμηλών τόνων άνθρωπος και πολύ όμορφη τότε.