Αν και 30 χρόνων, έχει ξεχωρίσει µεταξύ των νέων σε ηλικία στελεχών της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς διακρίνεται για τον συγκροτηµένο και µαχητικό λόγο του. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕ∆, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος αναδείχθηκε στη θέση αυτή τον Οκτώβριο του 2019. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον συνάντησαν και µας µίλησε για το πώς... έµπλεξε µε την πολιτική για τον ρόλο της «γαλάζιας» νεολαιΐστικης οργάνωσης, τα χόµπι του, ενώ αποκάλυψε ότι ετοιµάζεται να παντρευτεί µε τη σύντροφό του το καλοκαίρι.

Από δικηγόρος, πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆. Πώς µπλέξατε µε την πολιτική;
Από µαθητής ήθελα να ενηµερώνοµαι και είχα άποψη. Παρακολουθούσα όσα συνέβαιναν στην Πάτρα, απ’ όπου είναι η καταγωγή µου, και σε αυτό το «µικρόβιο» της ενηµέρωσης για την πολιτική ήταν καθοριστική η συµβολή της οικογένειάς µου και ιδίως του παππού µου, ο οποίος ασχολούνταν µε τα πολιτικά δρώµενα στην πόλη. Ουσιαστικά όµως, η αρχή για µένα έγινε στα φοιτητικά χρόνια, όταν ξεκίνησα τις σπουδές µου στην Κοµοτηνή, όπου ασχολήθηκα ενεργά µε τον φοιτητικό σύλλογο, ως µέλος και αργότερα υπεύθυνος της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ.

353534
Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύετε ότι έχει ως βασική προτεραιότητα να βοηθήσει τους νέους; Πώς σας αντιµετωπίζει;
Όσα χρόνια ασχολούµαι µε την πολιτική, δεν µπορώ να θυµηθώ άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό που να έχει προωθήσει τόσες µεταρρυθµίσεις, που να έχουν ευθεία στόχευση στη βελτίωση της καθηµερινότητας των νέων, όπως η µείωση των φόρων, ύστερα από µία δεκαετία που έπληξε κυρίως τους νέους επαγγελµατίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το ακριβώς αντίθετο από τον Αλέξη Τσίπρα: πράξεις αντί για λόγια. Και αυτό το εκτιµά η γενιά µας, η οποία «χόρτασε» από παχιά λόγια και «επαναστάτες της συµφοράς». Το βασικό χαρακτηριστικό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι και ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως άνθρωπος έχει τα αυτιά του ανοιχτά σε κάθε πρόταση και εµπιστεύεται τους νέους ανθρώπους, όχι επειδή είναι νέοι, αλλά επειδή έχουν κάτι νέο να εισφέρουν στον δηµόσιο λόγο.

Μια πολιτική νεολαία όπως είναι η ΟΝΝΕ∆ µπορεί να αλλάξει κάτι ουσιαστικά;
Η πολιτική είναι εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που ξέρουν τι θέλουν και έχουν σχέδιο για να το πετύχουν. Και είµαι σε θέση να πω ότι στην ΟΝΝΕ∆ υπάρχει πλεόνασµα από τέτοιους ανθρώπους. Η ΟΝΝΕ∆ µπορεί να κάνει πραγµατικότητα τις αλλαγές που ονειρεύεται η νέα γενιά, αρκεί να θέλει και να επιµείνει. Είναι βέβαια πολύ βασικό το γεγονός ότι έχουµε µια κυβέρνηση στο τιµόνι της χώρας που µπορεί να βάλει µπροστά τις µεταρρυθµίσεις που ζητούν οι νέοι. Η δράση µας το έχει αποδείξει αυτό, καθώς η καµπάνια που ξεκινήσαµε για τον εκσυγχρονισµό του σχολείου και θα παρουσιάσουµε το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα βρίσκεται στα χέρια της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραµέως, και πολλές από τις προτάσεις µας έχουν πάρει τον δρόµο προς την ένταξή τους στον νέο νόµο. ∆εν είναι, βέβαια, µόνο τα ζητήµατα Παιδείας. Ήδη η πρότασή µας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υιοθετείται, ενώ είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια πρωτοπόρα πρόταση για να περιορίσουμε το κλείσιμο των δρόμων, σεβόμενοι πάντοτε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα κάθε πολίτη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δρόμοι κλείνουν «κάθε τρεις και λίγο» και πολλές φορές από ελάχιστα άτομα, σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών. Είναι, λοιπόν, καιρός να μπει ένα όριο.

Πείτε μας τρία πράγματα στα οποία πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να βελτιωθεί η ζωή των νέων ανθρώπων.
Πρώτον, καλά αμειβόμενες νέες δουλειές. Αρα, νέες επενδύσεις και επιτάχυνση των ήδη υπαρχουσών. Δεύτερον, ασφάλεια σε δρόμους και πανεπιστήμια. Η κατάργηση της ασυλίας μέσω του ασύλου ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, ήταν εμβληματικό μέτρο. Τρίτον, λιγότερη γραφειοκρατία και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Με κάθε ουρά που καταργείται, κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αφουγκραστεί πλήρως αυτές τις βασικές προτεραιότητες. Οι τομές που συντελούνται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη μείωση των φόρων, στο υπουργείο Παιδείας με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τεράστιες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία και την οικονομία μέσω της ψηφιακής ατζέντας δίνουν αληθινή ελπίδα στους νέους ανθρώπους.

Μικρός, παίζατε μπάσκετ και είχατε φτάσει να αγωνίζεστε στη Γ’ Εθνική. Πώς τα παρατήσατε;
Το μπάσκετ είναι από τις μεγαλύτερές μου αγάπες και το πάθος μου στα μαθητικά μου χρόνια. Ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου, αφού από τη Β’ Δημοτικού σχεδόν κάθε μέρα έκανα προπόνηση. Έφτασα κοντά στα δεκαοκτώ μου, στο πρώτο έτος της Νομικής, να παίξω στην Γ’ Εθνική. Δυστυχώς, όμως, το γόνατό μου με «πρόδωσε», ο γιατρός δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω και κάπου εκεί το μπάσκετ τελείωσε πρόωρα για μένα. Παραμένω ωστόσο πιστός στη μεγάλη μου αγάπη, παρακολουθώντας όσο πιο συχνά μπορώ αγώνες.

Έφτασα κοντά στα 18 μου, στο πρώτο έτος της Νομικής, να παίξω στην Γ’ Εθνική. Δυστυχώς, όμως, το γόνατό μου με «πρόδωσε», ο γιατρός μου δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω και κάπου εκεί το μπάσκετ τελείωσε πρόωρα για μένα


Είστε ερωτευμένος;
Είμαι και μάλιστα πολύ. Με την Κατερίνα είμαστε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια και νιώθω πολύ τυχερός που έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο να με στηρίζει, να με συμβουλεύει και να με ηρεμεί, όταν η καθημερινότητα γίνεται πιεστική. Όπως όλοι, έχω κι εγώ τις παραξενιές μου και είναι αυτή που με γεμίζει σιγουριά και αισιοδοξία και ελπίζω ότι καταφέρνω να κάνω κι εγώ το ίδιο για εκείνη.

Πού τη γνωρίσατε;
Σπουδάζαμε μαζί στην Κομοτηνή. Την πρωτοείδα όταν τελείωνα το δεύτερο έτος κι εκείνη το πρώτο, ένα βράδυ, ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Για να τη γνωρίσω έφτασα στην άλλη άκρη του μαγαζιού, για να της ζητήσω αναπτήρα, ενώ ήταν η μόνη στην παρέα της που δεν κάπνιζε. Τώρα θα μου πεις, δεν είχες τίποτα πιο πρωτότυπο να της πεις; Κι εκείνη πολύ αργότερα το ίδιο μου είπε! Αλλά δεν είχα. Μόλις την είδα, σκέφτηκα ότι πρέπει να πάω να της μιλήσω και το πώς δεν είχε μεγάλη σημασία.

Να περιμένουμε σύντομα το χαρμόσυνο; Θα φάμε κουφέτα;
Από εδώ θα γίνει η ανακοίνωση, λοιπόν, αποκλειστικά σε σένα... Ναι! Ξεκινάμε σιγά-σιγά τις προετοιμασίες και το καλοκαίρι παντρευόμαστε. Και, φυσικά, είσαι καλεσμένη μας.

Ποια είναι τα χόμπι σας;
Ο ελεύθερος χρόνος μου, όπως των περισσοτέρων, είναι λίγος. Τόσο η δικηγορία όσο και η προεδρία της ΟΝΝΕΔ είναι ασχολίες πλήρους απασχόλησης, οπότε μου μένει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος. Όταν όμως εμφανίζεται η ευκαιρία, θέλω να κάνω πράγματα που με χαλαρώνουν και με γεμίζουν. Καλύτερο όλων είναι η βόλτα με την ανιψιά μου, Ιωάννα, στην οποία έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Τις πιο ήρεμες στιγμές απολαμβάνω ένα καλό βιβλίο για τη νεότερη Ιστορία ή μια βραδιά με φίλους και καλό φαγητό - που είναι η αδυναμία μου και παρόλο που είμαι κάπως ιδιότροπος, σύμφωνα με πολλούς φίλους μου, προσπαθώ να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Βλέπω αρκετά Netflix και τον τελευταίο καιρό κόλλησα με το «Bitter Daisies», το «Unbelievable» και το «Marcella». Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω το γήπεδο: πηγαίνω στο «Καραϊσκάκη» και το ΣΕΦ όσο πιο συχνά μπορώ.

Περίμενα με ανυπομονησία να ξεκινήσει ξανά το «Master Chef». Στην παρέα μου έχω τον τίτλο του δεινού ψήστη και αγαπημένοι μου καλλιτέχνες είναι ο Γιάννης Πάριος, ο Αντώνης Ρέμος και η Άννα Βίσση


Τι σας αρέσει στην τηλεόραση; Βλέπετε ριάλιτι;
Παρακολουθώ τηλεόραση και κυρίως πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές. Θέλω και οφείλω να είμαι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις. Από εκεί και πέρα, παρακολουθώ κάθε πρόγραμμα που έχει ένα ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείω και κάποια προγράμματα τύπου reality. Σίγουρα πάντως περίμενα με ανυπομονησία να ξεκινήσει ξανά το «Master Chef»!

Μαγειρεύετε; Ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή;
Μου αρέσει η μαγειρική και νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω πολύ καλά, μόνο που έχω συγκεκριμένα γούστα στο φαγητό, οπότε δεν θα ήμουν πολύ δημοφιλής σεφ. Εκεί που με παραδέχονται οι περισσότεροι είναι στο ψήσιμο, γιατί μου έμαθαν από μικρό τα μυστικά του μπάρμπεκιου. Επομένως, στην παρέα μου έχω τον τίτλο του δεινού ψήστη.

Αγαπημένοι τραγουδιστές και αγαπημένα τραγούδια…
Περνάω αρκετή ώρα ακούγοντας ραδιόφωνο, κυρίως στο αυτοκίνητο, οπότε ακούω πολλά και διαφορετικά τραγούδια συνέχεια. Η μεγαλύτερη αδυναμία μου είναι τα ’90s, ελληνικά και ξένα, και αγαπημένοι καλλιτέχνες ο Γιάννης Πάριος, ο Αντώνης Ρέμος και η Αννα Βίσση. Τώρα, το αγαπημένο μου τραγούδι θα σε αφήσω να περιμένεις για να το ακούσεις, όταν το χορέψουμε με την Κατερίνα στον γάμο μας.

Έμαθα ότι είστε προληπτικός. Τι ακριβώς κάνετε, δηλαδή;
Δεν κουνιέμαι από τη θέση μου όταν ακούω κάτι δυσοίωνο, αν αυτό σου ήρθε σαν εικόνα. Πιστεύω περισσότερο στο «γούρι» και στην καλή ακολουθία των πραγμάτων. Αν, για παράδειγμα, είμαι στο δικαστήριο και πάει μια υπόθεση πολύ καλύτερα από όσο περίμενα ή μου συμβεί κάτι αναπάντεχα καλό και το πρωί έχω πάρει καφέ από κάποιο μαγαζί ή έχω περάσει από έναν συγκεκριμένο δρόμο θα το έχω στο μυαλό μου να κάνω ακριβώς το ίδιο σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 1/2