Το βροχερό πρωινό της Δευτέρας, 29 Ιανουαρίου 1979 η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ δεν είχε όρεξη να πάει στο σχολείο. Αντ’αυτού,  αποφάσισε να πάρει την καραμπίνα  που της είχε κάνει δώρο ο πατέρας της και να πυροβολήσει τους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου.

Η Σπένσερ σκότωσε τον διευθυντή και τον σχολικό φύλακα ενώ παράλληλα τραυμάτισε οκτώ μαθητές. Αμέσως μετά παραδόθηκε στην αστυνομία και οδηγήθηκε στο τμήμα, «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες» είπε στους ανακριτές  ατάραχη και ανέκφραστη.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι αρχές, η νεαρή κοπέλα ζούσε πολύ φτωχικά σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με τον πατέρα της. Ορισμένα μέσα της εποχής που κάλυψαν την ιστορία αναφέρουν ότι ο πατέρας της ήταν ένας μέθυσος που την ανάγκαζε να κοιμάται μαζί του σε ένα μικρό στρώμα.

Λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος η Μπρέντα δικάστηκε ως ενήλικας και ακόμη βρίσκεται στην φυλακή.

Το τραγούδι «I don't like Mondays»

Ο τραγουδιστής των Boomtown Rats, Bob Geldof, την ημέρα της δολοφονίας έδινε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όταν άκουσε να μεταδίδεται η θρυλική φράση «I don’t like Mondays» (Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες) εμπνεύστηκε το γνωστό τραγούδι που κυκλοφόρησε λίγο καιρό αργότερα.

Η απάθεια της νεαρής δολοφόνου του έκανε τρομερή εντύπωση.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως σίνγκλ στις  21 Ιουλίου 1979. Έκανε τεράστια επιτυχία στην Βρετανία ωστόσο λίγοι γνωρίζουν την τραγική ιστορία που κρύβεται πίσω από τους στίχους.