Αλ καπόνε, ο νούμερο ένα γκάνγκστερ της Αμερικής. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1899 και σε ηλικία 14 ετών ήταν ήδη μέλος δυο συμμοριών.

Έμεινε γνωστός ως «Σημαδεμένος» λόγω των ουλών που είχε στο αριστερό του μάγουλο, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πως τις απέκτησε.

Παντρεύτηκε νέος και μετακόμισε με την γυναίκα του στο Σικάγο το 1920. Δωροδοκούσε, εκφόβιζε και επηρέαζε όλη την πολιτική σκηνή της εποχής. Το λαθρεμπόριο αλκοόλ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης ήταν βασικός πυρήνας των εισοδημάτων του.

capone3


Στις 14 Φεβρουαρίου 1929, στην γνωστή «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», ένα μακελειό μεταξύ συμμοριών, η αστυνομία καταφέρνει για πρώτη φορά να τον παγιδέψει και να τον φυλακίσει.

καπονε2


Πέθανε το 1947 από σύφιλη. Ο άνθρωπος που αψηφούσε τους νόμους και τους κανόνες, που βρισκόταν πάνω από όλους και από όλα, ηττήθηκε από ίδιο του το σώμα.

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του φυλακισμένος, σε ένα υπερπολυτελές κελί, χωρίς ωστόσο να έχει οποιαδήποτε αντίληψη της πραγματικότητας καθώς υπέφερε από συφιλιδική παράνοια.

kapone

Η ζωή και το έργο του έχουν προβληθεί σε πολλές ταινίες και βιβλία.