Γιορτάζει σήμερα η κουζίνα που...«ταϊζει» όλο τον πλανήτη. Μια κουζίνα γεμάτη καρυκευματα και αρώματα, είναι ίσως η πιο φημισμένη κουζίνα στο κόσμο.

Τα πιάτα και οι συνταγές της, δημιουργούνται περισσότερο από γιαγιάδες και όχι από σεφ, και για αυτόν τον λόγο πολλές συνταγές είναι προσαρμοσμένες στην οικιακή κουζίνα της νοικοκυράς.

Η ιταλική κουζίνα είναι γνωστή για την ποικιλία της σε τοπικό επίπεδο, όπως και την αφθονία στη γεύση και στα καρυκεύματα, είναι, επίσης η πιο φημισμένη στο κόσμο , με επιρροές σε διεθνές επίπεδο.

Θα ήταν αδύνατο να αναφερθούμε στην Ιταλική κουζίνα και να μην μιλήσουμε για τα ζυμαρικά. Μια από τις πιο αγαπημένες τροφές όλου του κόσμου, δεν τα χορταίνουμε.

Μακαρονάδες μπολονέζ, καρμπονάρα, ριζότο και νιόκι είναι λίγα μόνο από τα παραδοσιακά πιάτα που λατρεύουμε να τρώμε ξανά και ξανά.

Τορτελίνια

Μια δικιά τους κατηγορία αποτελούν τα τορτελίνια. Τα γεμιστά πουγκάκια ζυμαρικών πρωτοφτιάχτηκαν από φτωχές νοικοκυρές της Βόριας Ιταλίας.

τορτ


Λαζάνια

Πρόκειται για αρχαιότατο ζυμαρικό που μάλιστα έχει Ελληνική προέλευση. Μαγειρεύονται στο φούρνο με κιμά η λαχανικά. Αποτελούν παραδοσιακό πιάτο της Νότιας Ιταλίας.

λαζανια


Μακαρόνια Μπολονέζ

Η γνήσια συνταγή περιλαμβάνει ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι.

μπολονεζ


Η αγαπημένη μακαρονάδα γεννήθηκε στην Μπολόνια. Μια αληθινή σάλτσα μπολονέζ περιλαμβάνει μικρή ποσότητα σε ντομάτες ή πελτέ ενώ είναι πλούσια σε κρέας και άλλα συστατικά.

Καρμπονάρα

Η αυθεντική συνταγή καρμπονάρας όσο παράξενο και αν ακούγεται δεν είναι με κρέμα γάλακτος!
Πρόκειται για έναν συνδυασμό ωμού αυγού με μπέικον και ελάχιστο λευκό κρασί. Δύσκολο κανείς να το πετύχει με αυτό το τρόπο αλλά πραγματικά πεντανόστιμο

καρμποναρα


Πίτσα

Ένα φαγητό - λατρεία για πολλούς. Η αφράτη αυτή ιταλική ζύμη καλύπτεται από δεκάδες διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών και ικανοποιεί ακόμα και τον πιο αυστηρό κριτή.

Η πίτσα Μαργαρίτα, μια κλασσική ναπολιτάνικη πίτσα, αποτελεί μια αγαπημένη κλασσική επιλογή.

Γαρνιρισμένη με ντομάτα, μοτσαρέλα (μοτσαρέλα στην παραδοσιακή πίτσα Μαργαρίτα , δεν είναι εκείνη με του βουβαλιού αλλα με γάλα αγελάδας), βασιλικό φρέσκο, αλάτι και λάδι.

Σίγουρα αντιπροσωπεύει το κατ'εξοχήν σύμβολο (ανάμεσα στις πολλές γεύσεις) της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιταλικής γαστρονομίας, δημοφιλής για τη φήμη της σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις παραλλαγές της.

Ριζότο

ριζ


Το ριζότο γεννήθηκε στην βόρεια Ιταλία, μαγειρεύεται σε ζωμό και αποκτά μια κρεμώδη υφή. Πολλοί τύποι ρυζότο περιέχουν βούτυρο, κρασί και κρεμμύδι.


Οσομπούκο

Η παραδοσιακή αυτή συνταγή, για την οποία δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς μαγειρεύτηκε για πρώτη φορά και που έχει δεχθεί χιλιάδες παραλλαγές όχι μόνο στον τρόπο παρασκευής της, αλλά μέχρι και στον τρόπο γραφής της (osso bucco, ossobucco, osobuco) έγινε γνωστή έξω από τα σύνορα της Λομβαρδίας από τον 19ο αιώνα και μετά.

οσομπουκο


Ουσιαστικά είναι μια χειμωνιάτικη συνταγή, κατάλληλη για τις παγωμένες μέρες της συγκεκριμένης εποχής κι είναι κοκκινιστό βοδινό κότσι με κόκκαλο στη μέση.

Πολέντα

H πολέντα δεν είναι τίποτα άλλο από χυλός καλαμποκάλευρου με νερό ή γάλα και είναι πολύ διαδεδομένη στην ιταλική κουζίνα. Ανταγωνίζεται έντονα τα ζυμαρικά και ο λόγος είναι ότι ταιριάζει ιδανικά με βότανα και μυρωδικά, αποτελώντας καλό «όχημά» τους σε μια συνταγή.

πολεντ



Τζελάτο

τζελατο


Ο βασιλιάς των γλυκών, το ιταλικό παγωτό, τζελάτο. Με όλες τις αλμυρές γέυσεις της η Ιταλική κουζίνα μας πρόσφερε και το τζελάτο, κανένας άλλος ζαχαροπλάστης στον κόσμο δεν μπορεί να φτιάξει τόσο νόστιμο παγωτό όσο οι Ιταλοί.

Τιραμισού

Το γλυκό του καφέ! Ένα σχετικά καινούργιο γλυκό καθώς  συνταγή για τιραμισού δεν εμφανίζεται στα βιβλία πριν από τη δεκαετία του εξήντα.

τιραμισου


Το λεξικό της ιταλικής γλώσσας Sabatini Coletti κάνει την πρώτη αναφορά στο όνομά του το 1980.