Αποτελεί µία από τις εκπλήξεις της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς, αν και εκλεγµένος «γαλάζιος» βουλευτής, προερχόµενος από το Ποτάµι, επελέγη αµέσως µετά τις εκλογές του Ιουλίου από τον πρωθυπουργό για το υπουργείο Τουρισµού, έχοντας µάλιστα επιτελέσει σηµαντικό έργο στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Ο λόγος για τον κ. Χάρη Θεοχάρη, τον οποίο συναντήσαµε στο χριστουγεννιάτικο Σύνταγµα, όπου µας µίλησε για την ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας και τα πεπραγµένα του στο υπουργείο Τουρισµού, ενώ αποκάλυψε και τα συναισθήµατά του για το «λουκέτο» στο κόµµα του Στ. Θεοδωράκη, από το οποίο αναδείχθηκε πολιτικά. Ο ίδιος µιλά για τον µυστικό γάµο του στην Κύθνο, αλλά και για τη µεγάλη του οικογένεια.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας όσον αφορά τον τουρισµό της επόµενης χρονιάς;

Η ελληνική οικονοµία παρουσιάζει τα πρώτα σηµάδια ανάκαµψης, καθώς πλέον µια σειρά αλλαγών που φέραµε ως κυβέρνηση δηµιούργησε ένα περιβάλλον φιλικό για επιχειρήσεις και επενδυτές. Ο τουρισµός είναι στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής, κάτι που κατέστη σαφές και στις πρόσφατες οµιλίες και επαφές που είχα στις ΗΠΑ. Εµείς καταφέραµε να κλείσουµε φέτος τη χρονιά µε µονοψήφια αύξηση σε επισκέπτες στη χώρα µας και µε διψήφια αύξηση από άποψη τουριστικών εσόδων. Συγκεκριµένα, ήδη πιάσαµε τα έσοδα του 2018 στο 9µηνο. Αυτό είναι αποτέλεσµα των επενδύσεων σε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία και όχι µόνο. Θα συνεχίσουµε προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσωπικά, είµαι αισιόδοξος πως το 2020 θα είναι ακόµα καλύτερη χρονιά συγκριτικά µε το 2019 όσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις.

Πόσο επηρέασε τις καλοκαιρινές αφίξεις το άνοιγµα νέων αγορών αλλά και η επιστροφή της Τουρκίας;

Κατά την έναρξη της φετινής χρονιάς υπήρχε µεγάλη ανησυχία µε το άνοιγµα των χωρών της Βόρειας Αφρικής, όπως για παράδειγµα της Αιγύπτου, αλλά και λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας. Οπως φάνηκε, πράγµατι ο ανταγωνισµός ήταν αρκετά σκληρός καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όµως η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και η δυνατή διαφηµιστική καµπάνια του δεύτερου εξαµήνου του 2019 έφεραν αποτελέσµατα και επέτρεψαν στη χώρα µας όχι µόνο να κρατήσει µια ισχυρή θέση, αλλά και να σηµειώσει ανοδική πορεία µέσα στη χρονιά αυτή.

Πώς επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες η παραµονή προσφύγων και µεταναστών σε µονάδες που είχαν σηµαντική τουριστική κίνηση στο παρελθόν;

∆εν έχουµε περιπτώσεις στις οποίες τουριστικά καταλύµατα σε περιοχές µε υψηλή τουριστική ανάπτυξη να προορίζονται για τη φιλοξενία µεταναστών. Όπως καταλαβαίνετε, τα καταλύµατα κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήµατα µε το να µένουν εντός της τουριστικής δραστηριότητας και, συνεπώς, δεν έχει ούτε καν οικονομική λογική ένα τέτοιο μέτρο για να υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως εξελίσσεται, δεν επηρεάζει τις τουριστικές περιοχές και εμείς βέβαια θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε, παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί. Πρώτο μας μέλημα είναι οι περιοχές με ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον και γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάζουμε ειδική καμπάνια για τα νησιά που σήκωσαν το βάρος του Μεταναστευτικού.

Αισθάνεστε περίεργα με το πολιτικό «λουκέτο» του Ποταμιού;

Αισθάνομαι θλίψη που μια όμορφη πολιτική προσπάθεια είχε αυτό το άδοξο τέλος. Μπορεί να ήμουν από τους πρώτους που επεσήμαναν την αυτοκαταστροφική αυτή πορεία, όμως σας διαβεβαιώνω πως αυτό καθόλου δεν με κάνει χαρούμενο. Θα προτιμούσα να είχα κάνει λάθος εκτίμηση. Αυτά όμως -πολιτικά- λίγη σημασία έχουν σήμερα, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκφράζουν το ισχυρό μεταρρυθμιστικό ρεύμα που χρειάζεται η χώρα, αλλά και τις δυνάμεις της δημιουργίας, που θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Και για τον στόχο αυτόν εργαζόμαστε όλοι.

Σας έχει μείνει πικρή γεύση από τη θητεία σας ως γενικού γραμματέα Εσόδων;

Αντιθέτως, ήταν μια πολύ δημιουργική περίοδος, στην οποία δώσαμε πολλές μάχες -κερδίσαμε αρκετές, χάσαμε άλλες-, αλλά σίγουρα ήταν μια περίοδος που έχει περάσει στη μεταρρυθμιστική ιστορία του τόπου με θετικό πρόσημο. Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που συνέβαλα και εγώ σε αυτές τις αλλαγές.

Κάποιοι σας θεωρούσαν κεντροαριστερό. Τελικά, πολιτευτήκατε με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα γίνατε υπουργός. Τόσο πολύ έχει μετεξελιχθεί το κυβερνών κόμμα;

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή εκφράζει πολιτικά έναν ευρύ χώρο, από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Κεντροδεξιάς μέχρι την παραδοσιακή λαϊκή Δεξιά. Αυτό είναι δείγμα ζωντάνιας και είναι πολύ θετικό, διότι η συνένωση όλων αυτών των δυνάμεων πίσω από το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κρίσιμη παράμετρος που έλειπε ώστε τα ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας να βρουν ανταπόκριση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει έρθει να συναντήσει την κοινωνία στο πεδίο των αναγκών της και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, ώστε η χώρα μας να βρει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα.

Τι θέλετε να σας φέρει το 2020;

Πρώτα από όλα, υγεία και ευτυχία στην οικογένειά μου και σε όλο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να μου δοθεί η δυνατότητα να συμβάλω στον μετασχηματισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε πιο ποιοτικούς άξονες. Μέσα στο 2020 θα παρουσιάσουμε το στρατηγικό πλάνο για την επόμενη δεκαετία. Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Είμαι αισιόδοξος ότι το 2020 θα είναι ακόμα καλύτερη χρονιά συγκριτικά με το 2019 όσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις


Πώς είναι να μεγαλώνεις τέσσερα παιδιά;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, από τα 3 έως τα 16 έτη. Έχουν διαφορετικές ανάγκες, σου ζητάνε πράγματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις και νιώθεις μονίμως πως ο χρόνος είναι λίγος για να προλάβεις να ικανοποιήσεις τις ανάγκες όλων. Από την άλλη, είναι και το πιο όμορφο συναίσθημα του κόσμου όταν μαζεύονται και παίζουν και περνάμε όλοι μαζί όμορφες στιγμές, είτε βλέποντας μια ταινία είτε πηγαίνοντας κάποια βόλτα.

Γιατί αποφασίσατε να παντρευτείτε μυστικά στην Κύθνο;

Και εγώ και η Δήμητρα δεν θέλαμε να αφήσουμε τη δημοσιότητα να παρεισφρήσει σε όλες τις πτυχές της προσωπικής μας ζωής. Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει η προσωπική ζωή να γίνεται «εργαλείο» στα χέρια ενός δημόσιου προσώπου. Προτιμώ να προσπαθώ να κρατήσω, όσο μπορώ, κάποια στεγανά, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ισορροπία. Γι’ αυτό επιλέξαμε ο γάμος μας να γίνει στην Κύθνο με τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και λίγους -μετρημένους στα δάχτυλα- φίλους. Ήταν η δική μας στιγμή και θέλαμε να την κρατήσουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Και εγώ και η Δήμητρα δεν θέλαμε να αφήσουμε τη δημοσιότητα να παρεισφρήσει σε όλες τις πτυχές της προσωπικής μας ζωής


Τι θαυμάζετε σε εκείνη;

Θαυμάζω την αστείρευτη δύναμη που έχει να στηρίζει χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα. Όχι μόνο προς εμένα, αλλά προς τα παιδιά, προς τους ανθρώπους γύρω της. Είναι ένας άνθρωπος ανοικτός, που μόλις τη γνωρίσει κάποιος θέλει να της ανοίξει την καρδιά του και την ψυχή του. Γιατί ξέρει να ακούει και να στηρίζει τους ανθρώπους.

Μικρός λέγατε τα κάλαντα; Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;

Ναι, έλεγα τα κάλαντα. Θυμάμαι τον παππού μου, ο οποίος είχε αγοράσει ένα βιβλιαράκι που είχε τα κάλαντα και μου τα μάθαινε μέσα από αυτό. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’70 θυμάμαι πως για έναν ολόκληρο μήνα έκανα πρόβες για να βγω να τα πω. Ήταν πολύ διαφορετικά στη γειτονιά, γιατί τότε κυκλοφορούσαμε χωρίς φόβο και δεν χρειαζόταν η συνοδεία των γονιών για να πεις τα κάλαντα, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει τώρα.

Ήταν διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα για εσάς;

Ναι. Και καλύτερα αλλά και δυσκολότερα. Δυσκολότερα, επειδή ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τη μητέρα μου. Ήταν η πρώτη φορά που μαζευτήκαμε στο σπίτι των γονιών μου και εκείνη δεν μας είχε ετοιμάσει φαγητά και ειδικά τα τσουρέκια που έφτιαχνε κάθε χρόνο. Φέτος αποφάσισα να τα κάνω εγώ για να συνεχίσω την παράδοσή της και να μη χαθεί η συνταγή από την οικογένεια. Επίσης, νιώθω ένα βάρος ευθύνης, με αρκετές έγνοιες στο μυαλό μου, και αυτό με βαραίνει αναγκαστικά, δεν με αφήνει απλά να «κλείσω τον διακόπτη» και να μη σκέφτομαι τίποτα. Από την άλλη είναι και πιο ήρεμα, γιατί νιώθω πως έχω βρει τη θέση μου, τον δρόμο μου. Πέρασα από πολλές αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο.