Ο ασηµένιος Παραολυµπιονίκης του Ρίο, Πάνος Τριανταφύλλου, πριν από λίγες ηµέρες κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο Παγκόσµιο Κύπελλο ξιφασκίας µε αµαξίδιο, που διεξήχθη στο Άμστερνταµ, και πλέον βρίσκεται ακόµα πιο κοντά στην εξασφάλιση του «εισιτηρίου» που οδηγεί στους Παραολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Λίγες ηµέρες πριν από τα Χριστούγεννα υποδέχθηκε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη και σε µιαεφ’ όλης της ύλης συνέντευξη µας µίλησε για το τροχαίο ατύχηµα που του συνέβη, τον πρόσφατο χωρισµό του, την Ελληνίδα που του αρέσει, αλλά και τι θέλει να του φέρει το 2020.

Πώς αισθάνεσαι που κατέκτησες το χρυσό µετάλλιο στο Παγκόσµιο Κύπελλο ξιφασκίας µε αµαξίδιο στην Ολλανδία;

Είναι πάρα πολύ µεγάλη η χαρά µου και η αγάπη που δέχοµαι από τον κόσµο µετά το µετάλλιο αυτό. Τρελάθηκα µε αυτό το χρυσό, γιατί κυνηγούσα να το πάρω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σε ατοµικό επίπεδο ήταν το πρώτο µου χρυσό µετάλλιο, που ήρθε χωρίς να το καταλάβω. Γιατί στις διακρίσεις µου είχα ασηµένια, χρυσά στο οµαδικό κοµµάτι της ξιφασκίας, ασηµένιο στους Παραολυµπιακούς, στην ύψιστη διοργάνωση, αλλά χρυσό ατοµικό δεν είχα, οπότε το χάρηκα ιδιαίτερα.

Παρόλο που η νίκη σου ήταν κάτι πολύ σηµαντικό για τον τοµέα του αθλητισµού και την Ελλάδα, δεν είχε την αντίστοιχη ανταπόκριση από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης. Σε ενόχλησε αυτό;

∆εν επιδίωξα ποτέ την ανταπόκριση από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης. Θεωρώ όµως ότι τα ΜΜΕ πρέπει να ασχολούνται µε όλα τα αθλήµατα και στον τοµέα των ατόµων µε αναπηρία, γιατί δεν υστερούν σε τίποτα έναντι όλων των άλλων αθληµάτων των αρτιµελών αθλητών. Χρειάζεται η προβολή για να «ανέβει» ο αθλητισµός µε αναπηρία και να έρθουν περισσότεροι χορηγοί να βοηθήσουν τον χώρο. Αυτό που µε ενόχλησε µόνο ήταν ότι την ίδια ηµέρα που πήρα το µετάλλιο γυρνούσαν και τα παιδιά που είχαν πάει στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Στίβου µε αµαξίδια, µε πολλά µετάλλια, και δεν έγινε ντόρος. Εγώ προσωπικά δεν άκουσα κάτι.

Τελικά όµως τι συνέβη και η µεγάλη σου νίκη έγινε ξαφνικά viral;

Πιστεύω ότι έγινε λόγω κάποιων άρθρων που βγήκαν και σύγκριναν τη δική µου τη νίκη µε αυτή του Τσιτσιπά. Ελεγαν µεταξύ άλλων: γιατί έγινε τόσος ντόρος για τον Τσιτσιπά και όχι για τον Τριανταφύλλου; Από εκεί πιστεύω ότι πιάστηκαν όλα τα ΜΜΕ.

Πότε και πώς συνέβη η µεγάλη ανατροπή µε το θέµα της υγείας σου;

Στις 21 Νοεµβρίου 2004, ύστερα από ένα τροχαίο. Ήμουν µαζί µε άλλους δύο φίλους και πέσαµε σε γκρεµό µεγάλου βάθους. Εγώ χτύπησα τη σπονδυλική µου στήλη. Συνειδητοποιώ στον γκρεµό κάτω ότι δεν µπορώ να κουνήσω τα πόδια µου. ∆εν πτοήθηκα. Μάλιστα, από την πρώτη στιγµή είπα ότι όλα θα πάνε καλά. Θα κάνω γυµναστική και θα ξαναπερπατήσω. Μάλιστα, και στο ασθενοφόρο και στους πυροσβέστες και στα νοσοκοµεία ήµουν µε το χαµόγελο και έκανα χαβαλέ από την πρώτη στιγμή. Το «μπαμ» έγινε από μια γιατρό μέσα στην Εντατική όπου ήμουν. Με ρώτησε τι έχω πάθει, της απάντησα και μου είπε: «Δεν θα ξαναπερπατήσεις ποτέ». Μου το είπε στην ψύχρα. Μέχρι τότε δεν είχα ακού - σει από κανέναν τίποτα. Ο γιατρός μου μού είπε ότι είναι δύσκολα τα πράγμα - τα, θα είναι μόνιμο, αλλά γίνονται και θαύματα. Πιστεύεις στα θαύματα;

Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα ξαναπερπατήσεις;

Πιστεύω ότι, επειδή εξελίσσεται πολύ η επιστήμη και η ιατρική και ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν κάποια πράγματα σε αυτόν τον τομέα, θα γίνει αυτό κάποια στιγμή.

Είσαι ερωτευμένος αυτή την περίοδο;

 Οχι, δεν είμαι. Είμαι μόνος μου. Είναι επιλογή μου να είμαι μόνος μου. Εχω βγει εδώ και μήνες από μια σχέση. Γενι - κότερα είμαι των μακροχρόνιων σχέσε - ων. Σίγουρα μου αρέσει η οικογένεια, τα παιδιά και ο γάμος, αλλά δεν είναι αυ - τοσκοπός. Τι τύπος γυναίκας σου αρέσει; Δυναμική και χαμογελαστή. Θέλω να εί - ναι ευχάριστος άνθρωπος. Να είναι δρα - στήρια και να μην είναι μίζερη και να πιάνεται από ανούσια πράγματα.

 Πώς είναι οι σχέσεις σου με τις γυναίκες; Σε φλερτάρουν;

Ναι. Μου κάνουν διάφορα κομπλιμέντα. Όλα ξεκινάνε με το «συγχαρητήρια» για τον αθλητισμό και μετά πηγαίνουν στο φλερτ.

Είσαι άνδρας κυνηγός ή περιμένεις να κάνει η γυναίκα το πρώτο βήμα;

Όχι, δεν περιμένω να κάνει την πρώτη κίνηση. Θα ενδώσω στην πρώτη κίνηση μόνο αν μου αρέσει πάρα πολύ. Γενικότερα, με απωθεί αν κάνει η γυναίκα την πρώτη κίνηση. Δεν μου αρέσει.

Έχεις κάποιο χόμπι;

Το πρώτο πράγμα που με χαλαρώνει είναι το ψάρεμα. Μου αρέσει πάρα πολύ. Ζω κοντά στη θάλασσα, οπότε το ψάρεμα το λατρεύω.

 Βλέπεις τηλεόραση; Σου αρέσει κάτι;

Δεν βλέπω τηλεόραση. Αρχικά, δεν έχω τον χρόνο και τις περισσότερες φορές θεωρώ ανούσια όσα έχω δει. Μου αρέσει να βλέπω ντοκιμαντέρ και ταινίες.

Ποια θεωρείς πολύ όμορφη Ελληνίδα;

Μου αρέσει σαν εξωτερική ομορφιά η ηθοποιός Αθηνά Οικονομάκου.

Τι θέλεις να σου φέρει το 2020;

Πρώτα από όλα υγεία και μετά το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο. Πιστεύεις στον Θεό; Πιστεύεις στα θαύματα; Πιστεύω στον Θεό. Έχω ζήσει το θαύμα γιατί επέζησα μετά από αυτό το τροχαίο ατύχημα και εγώ και τα άλλα δύο παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Πιτσιρικάς έλεγες τα κάλαντα;

Ναι, τα περιμέναμε πώς και πώς για να μαζέψουμε λεφτά.

Μαγειρεύεις;

Δεν μου αρέσει πολύ η μαγειρική, αλλά μου αρέσει πολύ να ψήνω στο barbeque.

Σε πήρε κάποιο πολιτικό πρόσωπο μετά το χρυσό που κατέκτησες στην Ολλανδία;

Όχι, δεν πήρε κάποιος. Μόνο είδα μία ανάρτηση από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, στο twitter.

 Βλέπω εδώ ένα μικρόφωνο. Τραγουδάς;

 Ναι, μου αρέσει πολύ η μουσική. Όλα τα είδη εκτός από όπερα. Μου αρέσει να τραγουδάω και ακούω πολλή μουσική και δυνατά.

Στην Ελλάδα υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρία;

Θεωρώ πως όχι. Το μοναδικό μέρος που γνωρίζω και από άλλα άτομα που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο είναι η Κομοτηνή. Γενικότερα, εδώ δεν υπάρχει προσβασιμότητα και δεν υπάρχει παιδεία ούτε σεβασμός. Δεν θα σεβαστεί ο άλλος μια αναπηρική θέση στάθμευσης, αλλά θα παρκάρει σε αυτή και θα πει ως δικαιολογία ότι δεν την είδε ή ότι άφησε το αυτοκίνητο για δύο λεπτά. Τώρα πάει κάτι να γίνει και εμείς από πλευρά μας ως αθλητές το κυνηγάμε. Πηγαίνουμε σε σχολεία και μιλάμε για τον αθλητισμό, για τα άτομα με αναπηρία και τι σημαίνει αναπηρία γενικότερα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/12