Η είσοδος στο Sidra Medical Centre, στο νοσοκομείου που βρίσκεται στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, απέναντι από το Qatar Foundation, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι.

Μεγάλος χώρος υποδοχής, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μια γυναίκα να παίζει μελωδίες σε πιάνο. Γυναίκες και άνδρες με την παραδοσιακή τοπική ενδυμασία και κυρίαρχη γλώσσα τα αραβικά. Αλλά και στην περίπτωση του Κατάρ επιβεβαιώνεται το χιλιοειπωμένο και χιλιογραμμένο «παντού υπάρχουν Ελληνες». Το εμιράτο, που απέχει από την Ελλάδα 2.971 χιλιόμετρα, είναι αρκετά πιο ζεστό και έχει μέγεθος περίπου σαν της Πελοποννήσου.

Δύο Ελληνες γιατροί, σε νευραλγικές θέσεις του νοσοκομείου, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Ελλάδα «παράγει» περισσότερα «μυαλά» από όσα μπορεί να «καταναλώσει», με αποτέλεσμα να τα εξάγει, όχι μόνο στις χώρες της Δύσης, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.


katar

Ο Μάριος Καμπούρης είναι διευθυντής Κλινικής και Μοριακής Γενετικής του Νοσοκομείου Sidra, έχοντας κάνει σπουδές στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’80 σε πανεπιστήμια όπως στην Ιατρική Σχολή του State University of New York at Buffalo και στο Indiana University School of Medicine, ενώ έχει εργαστεί στο νοσοκομείο Henry Ford των ΗΠΑ και στη Σαουδική Αραβία για 7 χρόνια και τα τελευταία 8 χρόνια διαμένει στο Κατάρ, έχοντας παρακολουθήσει βήμαβήμα την αλματώδη εξέλιξη της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Σπύρος Χουλιάρας από την άλλη είναι γυναικολόγος - μαιευτήρας, εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τη γυναικολογική αναπαραγωγική χειρουργική. Με σπουδές και επαγγελματική πορεία στη Μεγάλη Βρετανία, αποδέχθηκε την πρόταση της καταριανής κυβέρνησης να οργανώσει τη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης του νοσοκομείου Sidra Medical Centre.

Συναντήσαμε τους δύο Ελληνες γιατρούς στο Sidra Medicine, με τον Μάριο Καμπούρη να είναι κανονικά στην υπηρεσία του και τον Σπύρο Χουλιάρα να ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν για τη λειτουργία της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης, που θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημείο ταύτισης και για τους δύο ήταν η καλή αντιμετώπιση που έχουν από τους Καταριανούς. «Πολύ ζεστοί άνθρωποι, μας σέβονται και μας εκτιμούν», ανέφερε με νόημα ο κ. Χουλιάρας, με τον κ. Καμπούρη να προσθέτει ότι όλα τα χρόνια που ζει στην Ντόχα δεν αντιμετώπισε ποτέ κανένα πρόβλημα. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση επισήμαναν ότι οι Καταριανοί τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για τους Ελληνες, με τον έναν γιατρό να περιγράφει ένα ενδεικτικό περιστατικό. «Με είχε σταματήσει η αστυνομία για έλεγχο ρουτίνας στον δρόμο και, την ώρα που έψαχνα να τους δώσω όλα τα χαρτιά μου, τους ανέφερα κατά τύχη ότι είμαι από την Ελλάδα. Τότε ο αστυνομικός χαμογέλασε και μου είπε ότι μπορώ να φύγω, χωρίς ωστόσο να έχω δείξει όλα μου τα χαρτιά», ανέφερε με νόημα, προσθέτοντας ότι ο ελεύθερος χρόνος μετά το νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα ποιοτικός και έχει πολυάριθμες επιλογές. Μιλώντας για τη ζωή στην Ντόχα, οι δύο Ελληνες βρήκαν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο λαών, επισημαίνοντας ότι, μπορεί το Κατάρ να βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, απέχει όμως κατά πολύ από αυτό που έχει στο μυαλό του ο περισσότερος κόσμος, επηρεασμένος κυρίως από το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας αλλά και των Εμιράτων.


Η κουβέντα με τους δύο γιατρούς, ωστόσο, πήγε αναπόφευκτα και στην εντυπωσιακή δομή του νοσοκομείου, στα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και τα πλήρως αυτοματοποιημένα εργαστήρια στην κλινική όπου προΐσταται ο κ. Καμπούρης, καθώς και σε έναν τεράστιο προϋπολογισμό για την κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, Ολα αυτά σε ένα νοσοκομείο που είναι δημόσιο και λειτουργεί σε συνεργασία με το Qatar Foundation, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Κατάρ, ο οποίος χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει ως αρμοδιότητα θέματα εκπαίδευσης, επιστήμης και ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε τον εντυπωσιακό προϋπολογισμό των 7,9 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του. Το Sidra Medical Centre, λειτουργώντας όχι μόνο ως νοσοκομείο, αλλά και ως κέντρο έρευνας, μοιάζει -τηρουμένων των αναλογιών- με τα ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Weill-Cornell Medicine in Qatar, καθώς και με οργανισμούς όπως το Hamad Medical Corporation.