Συγκαταλέγεται στα νέα πρόσωπα του Κινήματος Αλλαγής, που ανέλαβαν κεντρικό ρόλο και πέτυχαν. Ο λόγος για τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος δείχνει να συμβολίζει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), ενώ έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό στο London School of Economics στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Πολιτική Οικονομία και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα «Π» τον συνάντησαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Τον ρωτήσαμε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και για το αν έχει τατουάζ.

Τι επιδιώκετε με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έχει εξαγγελθεί για τις 23 και 24 Νοεμβρίου και ποιος είναι ο στόχος του;

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει προκηρυχθεί ήδη από το 2017, όμως η πρόταξη των διαδικασιών συγκρότησης και εξωστρέφειας του νέου φορέα, του Κινήματος Αλλαγής, ενόψει και των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, καθυστέρησαν τη διεξαγωγή του, ενώ αντίστοιχα η λήξη της θητείας των οργάνων του ΠΑΣΟΚ έθεσε τον ανυπέρβλητο χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου ανακοινώθηκε τελικά το Συνέδριο. Το Συνέδριο αυτό έχει ουσιαστικά ως στόχο να επισφραγίσει τις συλλογικές αποφάσεις του χώρου για μια δύσκολη διαδρομή από το ’15 μέχρι σήμερα, στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Έχει ως στόχο να εναρμονίσει θεσμικά και καταστατικά τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην ενιαία, συντεταγμένη και συγκροτημένη λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής, όπως ομόφωνα αποφάσισαν τα μέλη μας και στο τελευταίο Συνέδριο του Μαρτίου. Φυσικά, όμως, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι το ΠΑΣΟΚ, οι αρχές και οι αξίες του, η ιστορική του διαδρομή και η πολιτική του παρακαταθήκη δεν σβήνουν. Παραμένουν ζωντανά, σε μία παράταξη που αποτελεί τη φυσική του συνέχεια, αλλά παράλληλα ξεφεύγει από τη λογική της στείρας νοσταλγίας και προτάσσει τον ριζοσπαστισμό του ’74 στις προκλήσεις και τις απαντήσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα, για τα καθημερινά της προβλήματα. Σκοπός είναι το Συνέδριό μας να βάλει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και να αποτελέσει το έναυσμα για την πραγματική δουλειά στην κοινωνία, που έχουν ανάγκη ο χώρος και η παράταξη.

Πώς κρίνετε την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τις προσυνεδριακές διαδικασίες;

Προσωπικά, τη θεωρώ τελείως λανθασμένη. Είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Ενώ όλοι μας αποδεικνύεται στην πράξη ότι συμφωνούμε στην πολιτική στρατηγική του χώρου, ότι η παράταξη πρέπει να προχωρήσει με το Κίνημα Αλλαγής μπροστά και βασικό πρωταγωνιστή του το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν μπορεί να υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα δυισμού στη λειτουργία μας με παράλληλα όργανα και πιθανές αντικρουόμενες αποφάσεις, που θα θολώσουν τα πολιτικά μας μηνύματα προς την κοινωνία, και ενώ ο ίδιος δηλώνει ρητά πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ηγεσίας, επιλέγει έναν κλεφτοπόλεμο «επί της διαδικασίας», ο οποίος μάλιστα δεν εδράζεται και στις διατάξεις του καταστατικού που περιγράφουν τον τρόπο διενέργειας του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο χώρος έχει ανάγκη από εξωστρέφεια. Έχει ανάγκη από σύνθεση θέσεων, προτάσεων και ιδεών που θα διαμορφώσουν ένα σύγχρονο και ριζοσπαστικό αφήγημα, ικανό να δώσει ξανά δυναμική στην παράταξη. Και αν χρειαστεί, να χύσουμε εσωκομματικό αίμα επ’ αυτού, να διαφωνήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε. Και πάντα αντιλαμβανόμενοι ότι ο χώρος γι’ αυτή την πολιτική αντιπαράθεση είναι οι δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες και όχι τα τηλεοπτικά πάνελ και τα μικρόφωνα των ραδιοφώνων. Καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις για να προχωρήσει η παράταξη μπροστά.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ως γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής;

Το καλοκαίρι περάσαμε από τέσσερις πολύ δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις. Αναμετρήσεις που από τη μία αποτύπωσαν τα ισχυρά κοινωνικά ερείσματα της παράταξης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από την άλλη μας έδωσαν μια βάση πολιτικής διακριτότητας σε ένα πολιτικό σύστημα που προδιαγράφεται με εντελώς νέα δεδομένα. Το θέμα λοιπόν για εμάς είναι πώς η παράταξη ανασυγκροτείται για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα δεδομένα αυτά και ακόμη περισσότερο στον πολιτικό χώρο και χρόνο που υπάρχει πλέον μπροστά μας να διεκδικήσει την ανάκτηση της παραδοσιακά ισχυρής της δυναμικής. Στο πολιτικό σκέλος, επενδύοντας στον πολιτικό μας αυτοπροσδιορισμό, μακριά από τις ίσες αποστάσεις, στον παρεμβατικό μας ρόλο και στη σύγχρονη πολιτική ατζέντα και, παράλληλα με αυτό, οργανωτική δουλειά που θα δομήσει ξανά σε όλα τα επίπεδα την κομματική μας λειτουργία. Συγκρότηση των δυνάμεών μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργία οργανώσεων στους χώρους δουλειάς και στενή διασύνδεση με τη συνδικαλιστική μας εκπροσώπηση, επανεκλογή τοπικών και νομαρχιακών οργάνων και σοβαρές διαδικασίες διαλόγου και παραγωγής πολιτικής στη βάση, ενεργοποίηση των μελών μας, σοβαρή λειτουργία των τομέων πολιτικής και φυσικά μετά από πολλά χρόνια συγκρότηση εκ νέου της νεολαίας της παράταξης. Νέα γενιά και νέα στελέχη, που μπορούν να δώσουν ξανά πνοή στον χώρο.

To ΚΙΝ.ΑΛ. θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας;

Υπάρχει ένας «άγραφος νόμος», χάριν της απαιτούμενης συναίνεσης, που θεσμικά οφείλει να συγκεντρώνει αλλά αντίστοιχα και να συμβολίζει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η πρόταση από την εκάστοτε κυβέρνηση αφορά πρόσωπα προερχόμενα από αντίθετο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο. Αν κάτι τέτοιο τηρηθεί από τη Ν.Δ., προτείνοντας Πρόεδρο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ο οποίος φυσικά θα συγκεντρώνει και τα απαιτούμενα πολιτικά χαρακτηριστικά για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, η παράταξή μας είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει αντίστοιχα συναινετικά για την εκπλήρωση της διευρυμένης πλειοψηφίας που απαιτείται. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι προφανές ότι θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, η οποία ακριβώς θα αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά αυτά.

Έχετε τατουάζ; Και τι συμβολίζει το καθένα; Θα κάνατε τατουάζ το όνομα της συντρόφου σας;

Η αλήθεια είναι ότι έχω από αρκετά χρόνια πριν. Είναι μία φράση στα λατινικά, που τυχαίνει συμπτωματικά να είναι απόλυτα συμβατή με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί σήμερα και ο πολιτικός μας χώρος. «Να μην ακολουθεί, να ηγείται και να οδηγεί τις εξελίξεις». Πιστεύω όμως ότι όλα αυτά αφορούν προσωπικά τον καθένα και γι’ αυτό τα προτιμώ και σε σημεία μη εμφανή. Πάντως, εγώ δεν θα έκανα τατουάζ το όνομα της κοπέλας μου. Η αγάπη, τα συναισθήματα και η προσωπική μας ζωή δεν θεωρώ πως χρειάζονται μια οποιαδήποτε φαινομενική επισφράγιση. Ετσι και αλλιώς, «scripta manent» και αυτό δεν είναι πάντοτε καλό.

Εχω μάθει ότι μαγειρεύετε υπέροχα. Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ τον εαυτό μου πολύ καλό μάγειρα, χωρίς βέβαια να συμφωνούν πάντα και οι υπόλοιποι σε αυτό. Στην κανονική μου ζωή -πριν γίνω γραμματέας- ήταν μάλιστα κάτι που το έκανα συχνά. Το ξεκίνησα από ανάγκη, όταν έμενα μόνος μου στο Λονδίνο, και μου άρεσε πολύ. Και η αλήθεια είναι πως, όταν μένεις μόνος σου, σπεσιαλιτέ δεν υπάρχει. Αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά από το τι έχει μείνει στο ντουλάπι και στο ψυγείο και φυσικά από τη διάθεσή σου να αυτοσχεδιάζεις. Γιατί στο κάτω-κάτω πρέπει να ζήσουν και τα delivery.

Πώς είναι η σχέση σας με τις γυναίκες; Σας φλερτάρουν; Είστε άνδρας «κυνηγός»;

Η αλήθεια είναι ότι το αντικείμενό μου προϋποθέτει τη συναναστροφή με πάρα πολύ κόσμο και προφανώς η συναναστροφή αυτή εκτός από πολιτική είναι και προσωπική. Τα όρια μεταξύ μιας καλής κουβέντας και του φλερτ δεν είναι πάντα ευδιάκριτα, αλλά αφορούν τον τρόπο με τον οποίο το βλέπει ο καθένας, κάθε φορά. Δυστυχώς, τα προγράμματά μου είναι τέτοια που τουλάχιστον για την ώρα η προσωπική μου ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Συνεπώς και οι πρωτοβουλίες.

Οι άνδρες σάς την «πέφτουν»; Σας έχουν φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση;

Αυτό είναι κάτι που διά ζώσης δεν μου έχει τύχει. Αλλά στη μορφή που έχουν πάρει πλέον τα social media, μου έχει συμβεί αρκετές φορές. Η αλήθεια είναι πως μου δημιουργεί αμηχανία, αλλά σιγά-σιγά συνηθίζεις να το διαχειρίζεσαι απλά, ευγενικά.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο ωραία γυναίκα στον κόσμο;

Η Πέρσα. Κοντό τρίχωμα, τέσσερα πόδια και βλέμμα που σκοτώνει. Πληροφορίες στο προφίλ μου στο Instagram.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 9/11