To Ηνωμένο Βασίλειο ζει σε ρυθμούς εκλογών με το περίφημο Brexit να είναι σχεδόν στον αέρα. Την ώρα που Μπόρις Τζόνσον (Συντηρητικοί) και Τζέρεμι Κόρμπιν (Εργατικοί) γυρίζουν τη χώρα για να μαζέψουν ψήφους, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εκεί σημειώθηκε μια σχεδόν ιστορική αλλαγή. Το Σώμα εξέλεξε νέο πρόεδρο (speaker στον αγγλοσαξωνικό κόσμο), κλείνοντας το κεφάλαιο Τζον Μπέρκοου. Ο τελευταίος υπήρξε πρόεδρος για 10 έτη και άφησε ιστορία με τις... πολύχρωμες γραβάτες του, τις δηλητηριώδεις ατάκες προς τους βουλευτές, το εξαιρετικά πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά και την κραυγή «order!» (ησυχία!).

Υπήρξε όμως εξαιρετικά θεσμικός. Αν και μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, εξελέγη επί πρωθυπουργίας του Εργατικού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν (2007-2010) και επανεξελέγη με άνεση επί των κυβερνήσεων των Συντηρητικών με πρωθυπουργούς Ντέιβιντ Κάμερον (2010-2016), Τερέζα Μέι (2016-2019) και Μπόρις Τζόνσον (2019).

Πρόσφατα εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του με τις πρακτικές του νυν πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον: Διαφώνησε με το «λουκέτο» στη Βουλή των Κοινοτήτων (που κρίθηκε παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο), ενώ εμπόδισε «ανούσιες» ψηφοφορίες επί του σχεδίου Brexit.

Δείτε ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές της περιόδου 2009-2019:

Η Βουλή των Κοινοτήτων κλήθηκε να αποφασίσει για τον νέο πρόεδρο. Κινήθηκε όμως μάλλον εκ του ασφαλούς, αφού έβαλε στην καρέκλα του τον αντιπρόεδρο σερ Λίντσεϊ Χόιλ. Προερχόμενος από τους Εργατικούς, ο Χόιλ έλαβε 325 ψήφους, έναντι 230 για τον έτερο υποψήφιο Κρις Μπράιαντ.

Ο 62χρονος Χόιλ, όπως παρατηρούν στο Λονδίνο, δεν έχει ασφαλώς το ταμπεραμέντο του προκατόχου του. Έχει όμως αποδείξει τις αρετές του στο να επαναφέρει στην τάξη το Σώμα, ενώ είναι αγαπητός από όλα τα κόμματα. 

«Επιθυμώ αυτό το Σώμα να γίνει σεβαστό σε όλη την επικράτεια και όλο τον κόσμο. Θα είμαι αντικειμενικός και διαφανής. Δεσμεύομαι η Βουλή να αλλάξει προς το καλύτερο» είπε στην πρώτη του τοποθέτηση.

Πάντως, η εκλογή του έγινε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού το Σώμα διαλύεται για τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Όμως η παράδοση -το ιερό δισκοπότηρο των Βρετανών- θέλει τη Βουλή των Κοινοτήτων να έχει πάντα πρόεδρο. Ούτε μία μέρα κενή δεν πρέπει να μείνει η θέση...