Τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, το προσφυγικό με αφορμή τον εμφύλιο στη Συρία, εξελίχθηκε στον μεγάλο «πονοκέφαλο» της Ευρώπης, σκορπίζοντας αμηχανία σε ισχυρές κυβερνήσεις, όπως της καγκελαρίου Μέρκελ.

Παράλληλα, προκάλεσε την άνοδο πολιτικών δυνάμεων που τάσσονταν ξεκάθαρα κατά της παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην ίδια τη Γερμανία το ξενοφοβικό AfD εκτοξεύθηκε στην λαϊκή ψήφο και η παρουσία του, τόσο στο Βερολίνο, όσο και στα τοπικά κοινοβούλια εδραιώθηκε.

Στην Ιταλία, η Λέγκα του Βορά έφτασε στην εξουσία, στην Ουγγαρία ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν προλαβαίνει να καταγράφει εκλογικές νίκες, ενώ ακόμα και στη Δανία, οι σοσιαλιστές ήρθαν στην εξουσία, υιοθετώντας σκληρότερες θέσεις στο μεταναστευτικό.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη: Το δράμα των ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε μέσο να φτάσουν στην Ευρώπη. Συνήθως πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε δουλέμπορους στην Τουρκία ή σε χώρες της Αφρικής. Χιλιάδες πνίγονται στη Μεσόγειο. 

Η πρόσφατη υπόθεση του φορτηγού με τα 39 πτώματα, στο Έσεξ της Βρετανίας, φωτίζει ίσως την πιο φρικτή πτυχή στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας: Άνθρωποι στοιβάζονται σε κοντέινερ, κρύβονται σε ρεζέρβες ή καρότσες φορτηγών με στόχο να περάσουν τα σύνορα, να μπουν σε λιμάνια, να ξεγελάσουν τον έλεγχο. Έναντι αμοιβής, ασφαλώς...  

Ας θυμηθούμε μια εξίσου τραγική ιστορία. 

Στις 27 Αυγούστου 2015, σε μια περίοδο που το προσφυγικό ήταν σε έξαρση στην Ευρώπη, οι Αρχές στην Αυστρία ανακάλυπταν ένα παρατημένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της χώρας. Όταν έσπευσαν να ανοίξουν την πόρτα του βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα: Τις σορούς 71 ανθρώπων σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Μεταξύ αυτών, γυναίκες και μικρά παιδιά.
Σημειώνεται ότι αρκετά χρόνια αργότερα, δικαστήριο στην Ουγγαρία καταδίκασε τέσσερα άτομα σε ισόβια κάθειρξη και άλλα δέκα άτομα σε μικρότερες ποινές, όλοι μέλη δικτύου δουλεμπόρων. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι μπορούσαν να σταματήσουν το φορτηγό και να ανοίξουν τις πόρτες να μπει οξυγόνο...

Αλλά και μια ακόμα τραγική ιστορία από τη Βρετανία, που μας γυρίζει πίσω στο 2000: Στο λιμάνι του Ντόβερ οι Αρχές είχαν ανακαλύψει μέσα σε φορτηγό τις σορούς 58 νεαρών Κινέζων.

Το φορτηγό είχε μπει στη Βρετανία από λιμάνι του Βελγίου. Τραγική ειρωνεία: οι Αρχές στο Βέλγιο είχαν εντοπίσει αρκετά από αυτά τα άτομα σε έλεγχο για παράνομη είσοδο στη χώρα. Δεν τους είχαν συλλάβει, αλλά τους είχαν δώσει διορία λίγων ημερών να εγκαταλείψουν τη Ζώνη Σένγκεν…