Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι αποκαλύψεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πολιτικός που «πήρε στο λαιμό του» τους συμπολίτες του με την απόφαση να κάνει δημοψήφισμα για το Brexit.

O Κάμερον εμφανίζεται στο τηλεοπτικό αφιέρωμα που του έχει κάνει το BBC (προβάλλεται ήδη στη Βρετανία με τίτλο «The Cameron Years») και μιλά για όλα τα θέματα που απασχόλησαν την πρωθυπουργία του μεταξύ 2010 και 2016.

Μεταξύ αυτών, το δημοψήφισμα που έγινε το 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. 

Ο Κάμερον αποκάλυψε ότι εκείνο το διάστημα είχε ζητήσει τη διακριτική παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ Β' υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως γνωστόν, η βασίλισσα τηρεί αυστηρή ουδετερότητα (δεν έχει καν δικαίωμα ψήφου) και απλώς δέχεται τις εισηγήσεις και συμβουλές της κυβέρνησής της.

Όμως λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Κάμερον ένιωσε ανασφάλεια, αν όχι πανικό, για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Και η αλήθεια ήταν ότι ο αρχικός «περίπατος» των δημοσκοπήσεων υπέρ της παραμονής της Σκωτίας, κάποια στιγμή μετατράπηκε σε ντέρμπι.

Εκεί κάπου μπήκε στη μέση η Μεγαλειότατη, η οποία κάλεσε τους συμπολίτες της «να σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον».  

Ήταν εξαιρετικά διακριτικός ο τρόπος της: Ενώ βρισκόταν στην ιδιωτική κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, η Ελισάβετ Β' συναντήθηκε έξω από Εκκλησία με έναν ντόπιο. Η συζήτηση προφανώς πήγε στο θέμα του δημοψηφίσματος και εκείνη -γενικώς και αορίστως- έκανε αυτή την παρότρυνση.

Κατά τον Κάμερον, η διακριτική αυτή παρέμβαση (που έγινε πρώτο θέμα) έπαιξε το ρόλο της. Τελικά, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55,3%.

Ιδού πώς αφηγείται ο τότε πρωθυπουργός το παρασκήνιο εκείνης της «παρέμβασης»: 

«Θυμάμαι τις συζητήσεις που είχα με τον γραμματέα μου και εκείνος με τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας, αλλά και τη δική μου συνομιλία με τον δεύτερο. Δεν ζητούσα τίποτα που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισυνταγματικό. Ένα 'κλείσιμο του ματιού', ακόμα και ελαφρύ κλείσιμο, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.» 

(σ.σ. στα αγγλικά η έκφραση είναι «σήκωμα του φρυδιού» και ο πρωθυπουργός ζητούσε ακόμα και ένα πολύ χαλαρό «σήκωμα» λίγων χιλιοστών...)

Προφανώς, το «βασιλικό φρύδι» έκανε τη διαφορά και ο Κάμερον -ομολογεί- ένιωσε «μοναδική ευτυχία».

Στην ίδια εκπομπή, ο Κάμερον αναφέρεται και στα γεγονότα του άλλου δημοψηφίσματος, για το Brexit. Εκεί δεν υπήρξε παρέμβαση «με φρύδι» και ο ίδιος αποδείχθηκε μοιραίος. Επιμένει όμως ότι η απόφασή του να κάνει δημοψήφισμα ήταν ορθή. Τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι κάποιοι δεν θα του το συγχωρέσουν ποτέ...

Ενόχληση στο Παλάτι

Οι αποκαλύψεις του Κάμερον δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα Ανάκτορα. Πηγές του Παλατιού που επικαλέστηκε το BBC εξέφρασαν την ενόχλησή τους. «Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός να γίνονται γνωστές λεπτομέρειες από τις συνομιλίες της βασίλισσας με τον πρωθυπουργό» ήταν το σχόλιο.

Παραδοσιακά στη Βρετανία ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κάθε βδομάδα τη βασίλισσα. Το τι λέγεται, όμως, πίσω από τις βαριές πόρτες των Ανακτόρων δεν ανακοινώνεται.

Ο Κάμερον απάντησε στο συγκεκριμένο σχόλιο, λέγοντας ότι το έκανε καλοπροαίτερα, γιατί ήθελε να είναι ειλικρινής για τα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ίσως είπε περισσότερα από όσα έπρεπε...