Με το πιο αναπάντεχο γεγονός σφραγίστηκε το πρώτο crash test για το νεοσύστατο παράρτημα της Loudos Fine Art, που φέτος έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση του πολυτελούς resort στην Κέρκυρα «Domes Miramare», όπου και στεγάζεται η γκαλερί. Η επίσκεψη, που οι περισσότερες γκαλερί στον κόσμο επιδιώκουν, συνέβη εντελώς τυχαία, δίνοντας μεγάλη αβάντα τόσο στους εμπόρους όσο και στην ευρύτερη αγορά.
Πρόκειται για τον εικαστικό Jeff Koons, της πιο εμπορικής -βάσει των τιμών πωλήσεων των έργων του- υπογραφής, αλλά και του επιχειρηματία Δάκη Ιωάννου (JP & Αβαξ, Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ), τον οποίο το «Forbes» έχει κατατάξει ανάμεσα στους κορυφαίους 100 συλλέκτες έργων Τέχνης στον κόσμο.
Οι μυημένοι στην art business γνωρίζουν πως τον Μάιο ο Koons κατέκτησε την υψηλότερη τιμή στον κόσμο για το 2019 με το γλυπτό «Rabbit», που πωλήθηκε μέσω του Οίκου Christie’s.

rabbit

Αγγιξε τα 91.000.000 δολάρια, ενώ η αξία του κυμαινόταν αρχικά στα 50.000.000 δολάρια. Τα έργα του βρίσκονται συχνά στην κορυφή των αγοραπωλησιών, μοιράζοντας καλές αποδόσεις στους επενδυτές, ενώ η πορεία των τιμών τους, όσες φορές έχει συγκριθεί με εκείνη του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, είναι συντριπτική. Koons και Ιωάννου διατηρούν μακρά φιλία, με τον πρώτο να έχει τελέσει προσωπικός χρηματιστηριακός σύμβουλος του Ιωάννου, αλλά και... εκείνος που φιλοτέχνησε την ιδιωτική θαλαμηγό του με την ονομασία «Guilty».
koons_ioannou


guilty


«Ηταν ίσως η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας μου. Αιφνιδιαστήκαμε! Δεν ξέραμε ότι θα έρθουν», αποκάλυψε σε επικοινωνία του με τη στήλη ο Θάνος Λούδος, έμπορος έργων Τέχνης, δημοπράτης και ιδιοκτήτης της Loudos Fine Art.
loudos1


«Είχα ένα ραντεβού εκείνη την ώρα και ξαφνικά είδα μπροστά μου τον Jeff Koons και τον Δάκη Ιωάννου! Τα έχασα», παραδέχεται και, περιγράφοντας την αναπάντεχη συνάντηση, ανέφερε πως οι δύο άνδρες έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη νέα γκαλερί. «Ο κ. Ιωάννου ρωτούσε πώς πάει γενικά η Loudos Fine Art κι αν οι τουρίστες ανταποκρίνονται, ενώ συνεχάρη τον Κώστα Μπιμπλή (σ.σ.: γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου)». Ως προς το ποια έργα τράβηξαν την προσοχή των δύο ισχυρών ανδρών της Τέχνης, ο κ. Λούδος αποκάλυψε πως το βλέμμα τους στάθηκε στα γλυπτά. Ο Koons ξεχώρισε, μάλιστα, την «Ελιά» του Κωνσταντίνου Βαλαή και το «Κεφάλι Αλόγου» του Σπύρου Κοντούλη, του οποίου η αξία κυμαίνεται περίπου στα 20.000 ευρώ.
Spiros_Contoulis


Στην ερώτηση εάν τελικά προχώρησαν σε κάποια αγορά, ο κ. Λούδος αρνήθηκε να σχολιάσει, θέλοντας να τηρήσει την εχεμύθεια των πελατών.
Image_1


Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο connoisseurs βρήκαν αντικείμενα του γούστου τους. Η Loudos Fine Art ειδικεύεται στη Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη και ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς φέρνει τα πιο περιζήτητα κομμάτια. «Στόχος μας είναι να προβάλλουμε κυρίως έργα Ελλήνων εικαστικών», σχολιάζει ο κ. Λούδος, αναφερόμενος σε μερικές από τις υπογραφές των οποίων τα έργα εμπορεύονται: Κωνσταντίνος Βαλαής, Στάθης Αλεξόπουλος, Πασχάλης Αγγελίδης, Stephen Antonakos, Αντώνης Καστρινάκης, Cacao Rocks, Chryssa (Vardea), Elizabeth Aslanis, Στέφανος Φωλίνας, Ιωάννης Αστερίου, Χρήστος Λαχανάς, Εμμανουέλα Λιάγκου, Χαρούλα Νικολαΐδου, Νίκος Βαβάτσης, John Valyrakis, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Μανώλης Πολυμέρης, Μάριος Σιμόπουλος, Σπύρος Γελέκας, Σπύρος Κοντούλης, Μαρία Σπυράκη, Εμιλία Ξανθοπούλου, Ερμίνα Αβραμίδου, Helen Mudie Ioannidou.

Σύμβουλος, άλλωστε, της γκαλερί είναι ο πολύπειρος art dealer Τάκης Ευσταθίου, με βαθιές γνώσεις στη Σύγχρονη Τέχνη.

Για την αλλαγή της κυβέρνησης και τον δρόμο προς την ανάπτυξη, ο κ. Λούδος παρατηρεί πως έχει φέρει ένα άλλο κλίμα.
«Η διάθεση έχει αρχίσει και αλλάζει. Ίσως η αγορά Τέχνης αργήσει περισσότερο να δει αποτελέσματα ανάπτυξης, αλλά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θεωρώ ότι θα δούμε διαφορά», επισημαίνει, εξηγώντας ότι πλέον έχει γίνει ένα ξεκαθάρισμα, καθώς όσοι έχουν μείνει στον χώρο ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com


*ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ LUX & ART BUSINESS/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦ/ΔΑΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»