Ήταν απόγευμα Δευτέρας, 25 Ιουλίου 1983 και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Βουλιαγμένη. Η παραλιακή ήταν μποτιλιαρισμένη από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού και όλοι οι Αθηναίοι και όχι μόνο πηγαίνανε σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι της Αθήνας που άφησε εποχή.
Ο λόγος για το πιο διαφημισμένο πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, μία βραδιά που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το «Woodstock της Αθήνας».

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης προετοίμαζε το πάρτι στη πλαζ της Βουλιαγμένης πολλούς μήνες και μάλιστα είχε ζητήσει τη βραδιά που θα του δώσουν την πλαζ να έχει πανσέληνο. «Σκεφτόμουν πάντα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να μαζευτούμε όλοι μια βραδιά με φεγγάρι, να ξαπλώσουμε στην αμμουδιά και να ακούμε μουσική όπου θα έρχεται από τη θάλασσα, να τα ψιλολέμε ενώ θα σκάζουν κάθε τόσο πυροτεχνήματα γύρω μας. Κι αν μας αρέσει, να σηκωθούμε και να χορέψουμε. Θα ήθελα μάλιστα να πετούσαν και χιλιάδες πυγολαμπίδες γύρω μας, αλλά δυστυχώς αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει», είχε πει ο Κηλαηδόνης.
Μέχρι το απόγευμα της 25ης Ιουλίου είχαν πουληθεί πάνω από 25.000 εισιτήρια – στην τιμή των 300 δραχμών. Ωστόσο ο αριθμός αυτών που παρευρέθηκαν στην πλαζ ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπολογίζεται ότι βρέθηκαν σχεδόν 100.000 άνθρωποι. Περίπου 4.000 άνθρωποι γύρισαν στο σπίτι τους το επόμενο πρωί με το λεωφορείο της γραμμής.



Η εξέδρα που βρισκόταν μέσα στη θάλασσα και περίπου 20 μέτρα από την ακτή ήταν από τις πιο θεαματικές εγκαταστάσεις της συναυλίας αν και δεν ήταν καθόλου εύκολο το στήσιμο. Καλώδια, όργανα, μικρόφωνα, ηχεία και φώτα πηγαινοέρχονταν ασταμάτητα με βάρκες. Στις 7 το απόγευμα οι πόρτες άνοιξαν και η παραλία άρχισε να γεμίζει με κόσμο. Πολλοί πηδούσαν τα κάγκελα της πλαζ, αγνοώντας τους μόλις 80 φύλακες που την περιφρουρούσαν. Στο τέλος οι πόρτες άνοιξαν και όσοι βρίσκονταν απ’ έξω εισέβαλαν στην αμμουδιά.

667

Με το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ξεσήκωσε τους χιλιάδες παρευρισκόμενους λέγοντας πριν ξεκινήσει η συναυλία στο μικρόφωνο «Καλωσορίσατε στο πάρτι μας». Μαζί με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη τραγούδησαν οι Βαγγέλης Γερμανός, Διονύσης Σαββόπουλος, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Νταλάρας, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μαντώ.

3υ

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους παρακολουθούσαν τη συναυλία μέσα από το νερό.. Η συναυλία άρχισε στις 9 και τελείωσε στις 2 τα ξημερώματα με πάνω από 4.000 άτομα εκείνο το βράδυ να κοιμούνται στην παραλία.

67

Το πρωί εκείνης της ημέρας το ραδιόφωνο έλεγε: «σήμερα είναι Δευτέρα 25 Ιουλίου, Κοίμησις Αγίας Άννης, Ευπραξίας, Ολυμπιάδος, Ανατολή Ηλίου στις 6.22′ Δύση στις 20.41′, Πανσέληνος». Στις δύο τα ξημερώματα της επομένης, από την πλωτή εξέδρα ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» τραγουδούσε: «όσοι πηγαίνουν στη Βουλιαγμένη λέει ένας νόμος παλιός, νύχτα με φεγγάρι και είναι λίγο φτιαγμένοι, πάντα τη βρίσκουν αλλιώς». Και όσοι βρήκαν τη δύναμη, μετά από τέτοιο ξεφάντωμα, να φύγουν από την παραλία, αποχώρησαν έχοντας στον μυαλό τους τον στίχο που άκουσαν από τον Νιόνιο: «να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε»…...