Πολλές οι αλλαγές στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με νέα πρόσωπα, αλλά και παλαιούς γνώριμους που θα ανταμώσουν στην Ολομέλεια μετά από χρόνια, ενδεχομένως και σε απέναντι έδρανα...

Η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα και με διπλάσια (σε σχέση με το 2015) δύναμη εδρών γεμίζει πάνω από τα μισά έδρανα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε σε διψήφιο αριθμό με πολλά στελέχη του να μένουν εκτός. Ακόμα και γνωστά πρόσωπα, τέως υπουργοί, στελέχη του κομματικού μηχανισμού κλπ. Ενδεικτικά: Ο Γιώργος Σταθάκης που ηττήθηκε από τον Παύλο Πολάκη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ που έκανε και ένα μικρό πέρασμα από το υπουργείο Τουρισμού.

Οι έδρες του ΚΙΝΑΛ («Δημοκρατική Συμπαράταξη» το 2015) από 19 έγιναν 22. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει, όπως και ο Χάρης Καστανίδης. Εκτός όμως έμεινε η Εύη Xριστοφιλοπούλου, ενώ από τη Βουλή απουσιάζει μετά από σχεδόν 25 χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντίθετα, ο επί 9 χρόνια δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μπαίνει για πρώτη φορά στην εθνική αντιπροσωπεία.

Οι έδρες του ΚΚΕ έμειναν σταθερές, περίπου τα ίδια πρόσωπα. Από τα πιο χαρακτηριστικά ήταν η εκλογή και η παραίτηση-εξπρές της Ελένης Γερασιμίδου, η οποία προτίμησε να αφήσει την έδρα στον έμπειρο Γιάννη Γκιόκα.

Παρελθόν αποτελούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κάθονταν στο πάνω δεξιό τμήμα της Ολομέλειας, προκαλώντας συχνά τους συναδέλφους τους, αλλά και το προεδρείο της Βουλής.

Παρελθόν και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝΕΛ, του Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων και του Σταύρου Θεοδωράκη από το Ποτάμι.

Ξεχωριστή παρουσία στη νέα Βουλή ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος συγκίνησε την Ολομέλεια το 2018 (τουλάχιστον τμήμα της) όταν σύρθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για να δώσει εξηγήσεις για την Novartis.

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γιώργος Γεροπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Άγγελος Συρίγος, εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή. Αντίθετα, ο καθηγητής Φορτσάκης (Επικρατείας ΝΔ το 2015) έμεινε εκτός. 

Στα έδρανα επιστρέφουν δύο γνώριμα πρόσωπα από την Α' Αθηνών: Θάνος Πλεύρης και Φωτεινή Πιπιλή. Στα έδρανα επιστρέφει και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή την περίοδο 2004-2008.

Οι προερχόμενοι από το Ποτάμι: ο Χάρης Θεοχάρης εξελέγη με τη ΝΔ και θα καθίσει στα έδρανα της κυβέρνησης (υπουργός Τουρισμού). Στα έδρανα της ΝΔ και επισήμως πλέον με την ψήφο των πολιτών ο Ιάσωνας Φωτήλας που εξελέγη στην Αχαΐα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Αμυρά, ο οποίος εξελέγη με τη ΝΔ στα Ιωάννινα. Ο κ. Αμυράς ήταν υποψήφιος και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, έδωσε σκληρή μάχη με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τελικά έχασε την έδρα στο Στρασβούργο από τον άλλοτε διεθνή ποδοσφαιριστή. 

Με τις λίστες της ΝΔ ήταν και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, ωστόσο, δεν εξελέγη.

Ο Γιάννης Τραγάκης, ο βετεράνος της πολιτικής ζωής, μπαίνει στη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει την έδρα στο Δυτικό Τομέα Αθήνας. Χαμόγελα λοιπόν για τον κ. Τραγάκη (ο κ. Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος και στην Β' Πειραιά), αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, στον Δυτικό Τομέα.

Στα Δωδεκάνησα εκλέγεται η Μίκα Ιατρίδη, παλιά γνώριμη της ΝΔ που πέρασε και από τους ΑΝΕΛ.

Στη Βουλή με τη ΝΔ επιστρέφει και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, που έχει θητεύσει σε πολλές κυβερνήσεις: υφυπουργός Εξωτερικών (2004), υπουργός Παιδείας και (2007), υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (2009), υπουργός Εσωτερικών (2014).

Αρκετοί και οι δημοσιογράφοι: Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Λοβέρδος. Και ένας μετεωρολόγος: ο Γιάννης Καλλιάνος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς ξεχωρίζει ο Βασίλης Βασιλικός, βραβευμένος συγγραφέας. Στη Βουλή για πρώτη φορά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου που πάτωσε στις δημοτικές εκλογές, κατάφερε να εκλεγεί με ρεκόρ σταυρών.

Από την Κουμουνδούρου, ο Κώστας Ζαχαριάδης εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Αντίθετα, έμεινε εκτός η Ράνια Σβίγγου. Σταθερά στη Βουλή ο Πάνος Σουρλέτης (γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ). 

Στα απέναντι έδρανα θα βρεθούν παλαιοί του ΠΑΣΟΚ που τώρα μπήκαν στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί θα ανταμώσουν τον παλαιό τους πολιτικό προϊστάμενο, Γιώργο Παπανδρέου. Ο λόγος για την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Θάνο Μωραΐτη.  

Στη Βουλή και η Ραλλία Χρηστίδου που προσπάθησε να μπει και στην Ευρωβουλή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Αλλά και από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου δεν λείπουν πρόσωπα. Ο Βασίλης Κόκκαλης εξελέγη στη Λάρισα και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τα κατάφερε μετά από σκληρό αγώνα απέναντι στον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Δημοσιογράφοι εξελέγησαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Χρήστος Γιαννούλης, που πάτωσε στις περιφερειακές εκλογές, η Δώρα Αυγέρη, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, o Nάσος Αθανασίου, ο Νίκος Φίλης.

Κάποιοι από την «απεύθυνση» δεν τα κατάφεραν: Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Τέρενς Κουίκ που μένουν εκτός Βουλής.

Άγνωστα θα είναι τα περισσότερα πρόσωπα που θα καθίσουν στα έδρανα της Ελληνικής Λύσης με εξαίρεση ασφαλώς τον Κυριάκο Βελόπουλο. 

Στα έδρανα θα ανταμώσουν όμως (κατά κάποιο τρόπο) ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά και η Σοφία Σακοράφα θα βρει παλαιούς γνωστούς από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα υπουργικά έδρανα θα βλέπουν παλαιούς και νέους συναδέλφους τους δύο εμβληματικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός Προστασίας του Πολίτη) και η Λίνα Μενδώνη, παλαιά καραβάνα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων θα υπάρχουν πέντε πρώην πρωθυπουργοί: Τσίπρας, Σαμαράς, Πικραμμένος, Καραμανλής, Παπανδρέου.