Στην κεντρική αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου, ξεσπούν σε χειροκροτήματα, χαμόγελα και πανηγυρισμούς. Ο ελληνικός λαός έχει συνταχθεί με την θέση της κυβέρνησης και έχει απορρίψει την πρόταση των εταίρων, η οποία βέβαια δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Τα πανηγύρια και τα χαμόγελα έχει αποτυπώσει στο ντοκιμαντέρ του #ThisIsACoup, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον που ήταν παρών στο Μαξίμου.

Λίγα λεπτά αργότερα τα φώτα από τις κάμερες σβήνουν και όλοι βυθίζονται στις σκέψεις τους, κάνουν τους υπολογισμούς τους για τις επόμενες κινήσεις αλλά και για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν το αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο γραφείο του. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης στο δικό του, μαζί με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη. Στην αίθουσα συσκέψεων ο Τέρενς Κουΐκ, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέξης Χαρίτσης, συνεργάτες του Μαξίμου, η Θεανώ Φωτίου, ο τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς και άλλοι. Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέκος Φλαμπουράρης βγαίνει από το γραφείο του και κάθεται σκεπτικός σε ένα σημείο. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του στον προβληματισμό και την περίσκεψη.

Ο υπουργός Οικονομικών που έχει φτάσει στο Μαξίμου από το Υπουργείο Οικονομικών, μιλάει με κορυφαίο, τότε, υπουργό της κυβέρνησης. Εκείνος του λέει «Συγχαρητήρια Γιάνη, κερδίσαμε». Ο Βαρουφάκης του απαντάει «Τι κερδίσαμε ρε ... πριν τρία λεπτά ο Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή μου».

Κάπου εκεί είναι η στιγμή που «παγώνει» η αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου και επικρατεί βουβαμάρα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοινώνει σε όλους την αποχώρησή του από το Υπουργείο Οικονομικών. Παρούσα και η σύντροφός του, Δανάη Στράτου η οποία καθόταν για ώρα στην είσοδο του Μαξίμου.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, από το Υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω πανηγυρισμών, κάνει δήλωση προς τους δημοσιογράφους και φροντίζει να «παγώσει» εκείνος το Μαξίμου. Κάνει αποτίμηση του αποτελέσματος πριν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιτίθεται στους εταίρους και το χειρότερο όλων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσής παράλληλου νομίσματος. Δηλώσεις που κινούνταν πολύ μακριά από τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. Ήταν η τέλεια πάσα για να του ζητηθεί η παραίτησή του. Μία παραίτηση που θα λειτουργούσε κατευναστικά και στο μέτωπο των εταίρων, οι οποίοι είχαν ζητήσει την αποχώρησή του, αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μετριοπαθείς ζητούσαν επισταμένως την αντικατάστασή του.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, κλίμα εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνο που επικρατούσε στην πλατεία Συντάγματος, με τα πανηγύρια, τα καπνογόνα, τα τραγούδια και τους χορούς.

Το επόμενο πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοινώνει αυτό που γνώριζαν όσοι ήταν παρόντες το προηγούμενο βράδυ στο Μαξίμου και αυτό που είχαν υποψιαστεί όσοι διάβασαν δεύτερη φορά τις δηλώσεις του όταν πήγε στο Υπουργείο Οικονομικών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

Η περίοδος Βαρουφάκη στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας λήγει, Μαξίμου και δανειστές προτιμούν Τσακαλώτο, ο οποίος είναι και αυτός που τον διαδέχεται και ξεκινάει ο μαραθώνιος για την επίτευξη συμφωνίας.