Απομένουν δύο ημέρες για να στηθούν οι κάλπες για το Δημοψήφισμα και στις 2 Ιουλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει την Έκθεσή του για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού χρέους.

Στο παρασκήνιο, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για προσπάθειες χωρών της Ευρωζώνης να σταματήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το να εκδώσει την ανάλυσή για το χρέος της Ελλάδας, το οποίο η αριστερή κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι δικαιώνει την έκκλησή της προς τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τους όρους διάσωσης.

Η ανάλυση του ΔΝΤ ανέφερε με νόημα «υπό τις παρούσες συνθήκες "μη βιωσιμο” το χρέος της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα μπει προς συζήτηση για τον απλούστατο λόγο οτι δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί και κατά συνέπεια απαιτεί μία αξιόπιστη λύση».


Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός –ακόμα- Οικονομικών της κυβέρνησης, γράφει την επόμενη ημέρα στο site του για την έκθεση του Ταμείου και την υιοθετεί πλήρως.

Στον επίλογό του άρθρου του αναφέρει με νόημα «ποτέ στο παρελθόν ένα πραγματικά σημαντικό θεσμικό όργανο δεν έχει υποστηρίξει πολιτικές που συγκρούονται τόσο εξόφθαλμα με τις δικές του έρευνες. Ποτέ στο παρελθόν το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει στην οικονομική του ανάλυση με μία κυβέρνηση που προσπάθησε να καταστρέψει».


Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε την έκθεση του ΔΝΤ ως «δικαίωση για την κυβέρνηση» η οποία είχε αποφασίσει κατά δήλωσή του «να μην αποδεχτεί μια συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον ζήτημα του χρέους».


Στη δεδομένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση είναι μόνη της. Ευρωπαίοι εταίροι και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την έχουν αφήσει μόνη της και περιμένουν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση «πνιγμένη» ψάχνει να βρει μία σανίδα σωτηρίας, «τσιμπάει» το «τυράκι» του χρέους και υιοθετεί τις απόψεις του Ταμείου.


Από το 2015, η κυβέρνηση πήρε «αγκαζέ» τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «κούρεμα» του χρέους χωρίς να ακολουθήσει τις εξελίξεις οι οποίες προφανώς την άφησαν πίσω. Όπως φάνηκε η βεβιασμένη τότε απόφαση να πορευθεί με την θέση του ΔΝΤ για το χρέος, σήμαινε και την a la carte αποδοχή και των υπόλοιπων θέσεων του Ταμείου, όπως η μείωση των συντάξεων. Εκτός αυτού, εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως μία λανθασμένη απόφαση, αφού και αιματηρές μειώσεις έγιναν αλλά και το χρέος δεν κουρεύτηκε. Αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν ημίμετρα τα οποία προβλέφθηκαν στην απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα οποία μάλιστα δεν χρησιμοποιήθηκαν και όλα.