ΕΝ ΤΕΛΕΙ… έβγαλε βρώµα η Ιστορία ότι ο πλανητάρχης τούς «ξόφλησε» µε το ίδιο νόµισµα! Ο Ερντογάν και µαζί του οι Γκρίζοι Λύκοι και οι κεµαλιστές συνεθλίβησαν. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, να εξοπλίσει τους Κούρδους µαχητές της Συρίας, που πολεµούν το ISIS, µε βαρύ οπλισµό, αγνοώντας τις απειλές της Αγκυρας, είναι τεράστιας γεωπολιτικής και γεωοικονοµικής σηµασίας, πολύ πέραν της Μέσης Ανατολής... Αυτός, λοιπόν, ο «απαίσιος» Αµερικανός πρόεδρος πήρε µια εξαιρετικά τολµηρή, γενναία, ορθή και δίκαιη απόφαση... αν φυσικά δεν είναι πυροτέχνηµα. Το «κουρδικό πρόβληµα» δηµιουργήθηκε στο τέλος του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου, όταν οι Αγγλοι και οι Γάλλοι αποικιοκράτες απέρριψαν, στην Ειρηνευτική ∆ιάσκεψη του Παρισιού το 1919, την πρόταση για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν και αποφάσισαν, αντίθετα, να διαµελίσουν τους Κούρδους ανάµεσα στην Τουρκία, της οποίας αποτελούν το 20% του πληθυσµού, το Ιράκ (15%-20%), τη Συρία (9%) και το Ιράν (7%).

ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ που ανατρέπει τα γεωπολιτικά δεδοµένα και αναζωπυρώνει εφιάλτες, καθώς παρεµποδίζει τον Ερντογάν να είναι αυτός που θα εισέλθει στη Μοσούλη. Είναι πασίγνωστες οι φιλοδοξίες και οι ακόρεστες επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας, µε όπλο τη µειονότητα των Tουρκοµάνων, να προσαρτήσει τη MΟΣΟΥΛΗ και το KΙΡΚΟΥΚ. H Aγκυρα, που δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται ότι θα ξαναβάλει πόδι στις πετρελαιοφόρες περιοχές του Kιρκούκ και της Mοσούλης, έχει τροµοκρατηθεί. O ιστορικός αυτός λαός, µετά από πολλούς αιώνες δυσµενών συνθηκών, αποκτά -αν δεν προδοθεί ξανάξεχωριστή, βαρύνουσα θέση στη νέα τάξη πραγµάτων στην περιοχή µε την απόφαση του Τραµπ.

H ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ, βεβαίως, της κουρδικής εθνότητας αποτελεί µακροπρόθεσµα κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα της Tουρκίας, καθώς περίπου 20 εκατ. Kούρδων ζουν στη γείτονα χώρα. Το PKK έχει τώρα µια παρουσία στην περιοχή που ελέγχεται από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ, καθώς και στη Συρία και το Ιράν. Το σοβαρό ενδεχόµενο να διαιρεθεί η Τουρκία έως το 2030, λόγω του κουρδικού παράγοντα, ήδη έχει επισηµανθεί στην έκθεση του αµερικανικού Εθνικού Συµβουλίου Πληροφοριών. Ενα από έξι σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση κάνει λόγο για τη δηµιουργία «µιας οντότητας µε βάση την περιοχή του Κουρδιστάν, που θα επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ενισχύοντας τον κίνδυνο διαίρεσής της». Ινσαλάχ.

ΟΙ ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν µια διπλή ήττα στο ISIS, καταλαµβάνοντας τη Ράκα και τη Μοσούλη στο Ιράκ τους επόµενους µήνες. Οι τζιχαντιστές του ISIS εξακολουθούν να αντέχουν στην παλιά πόλη της Μοσούλης, µετά από µια πολιορκία από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάµεις που διήρκεσε σχεδόν επτά µήνες. Το µεγαλύτερο µέρος της πόλης έχει πέσει, µε βαριές απώλειες από όλες τις πλευρές και σοβαρές καταστροφές. Η απώλεια της Ράκα και της Μοσούλης θα πυροδοτήσει όχι την ολική εξόντωση του ISIS, αλλά την καταστροφή του «ισλαµικού χαλιφάτου»... Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον Τραµπ για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον στις 16-17 Μαΐου και θα προσπαθήσει να τον πείσει να αναστρέψει την πολιτική του έναντι των Κούρδων της Συρίας, αλλά είναι απίθανο να το πετύχει. Αυτήν τη φορά, όµως, ο νταής Ερντογάν δεν τολµά να ακυρώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπως απαιτεί η αντιπολίτευση των κεµαλιστών.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ «βρυχάται» κατά των ΗΠΑ, που εξοπλίζουν τροµοκράτες... όπως αποκαλεί τους Κούρδους µαχητές της Συρίας, που στελεχώνουν το YPG. Ο Τραµπ ενέκρινε ένα σχέδιο τη ∆ευτέρα για να εξοπλίσει άµεσα τους Κούρδους µε βαριά πολυβόλα, αντιαρµατικά όπλα, ολµοβόλα, θωρακισµένα αυτοκίνητα και µηχανικό εξοπλισµό, ώστε να µπορέσει το κουρδικό YPG και οι Αραβες σύµµαχοί τους να επιτεθούν και να καταλάβουν τη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του ISIS στη Συρία. Η Τουρκία προσπάθησε µάταια να πείσει τις ΗΠΑ να διαλύσουν τη συµµαχία τους µε τους Σύριους Κούρδους, κατηγορώντας το YPG ότι είναι το συριακό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόµµατος (PKK), που διεξάγει ανταρτοπόλεµο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984.

* ΤΟ ΞΕΡΩ... ότι οι τρεις Κούρδισσες φίλες µου -η 54χρονη Σακινέ Τσανσίζ, η 32χρονη Φιντάν Ντογάν και η Λεϊλά Σοϊλεµέζχαµογελούν από τον «παράδεισο της Ελευθερίας». Ηγετικές µορφές και οι τρεις του αγώνα για την κουρδική ελευθερία. Η Σακινέ, εκ των ιδρυτών του PKK, η Φιντάν, εκπρόσωπος στη Γαλλία του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν, και η νεαρή ακτιβίστρια του PKK Λεϊλά δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ µέσα στο κτίριο του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, στην οδό Λαφαγιέτ, τον Ιανουάριο του 2013. Οι εκτελεστές τους, είπε το Παρίσι, πρέπει να αναζητηθούν στους κόλπους της διαβόητης MIT. Και η εκτέλεση αυτή παροµοιάστηκε µε την εκτέλεση της ηγετικής οµάδας των Αρµένιων αγωνιστών εδώ, στην Αθήνα. Μέχρι εκεί... ...ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ εδώ το ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ της Αθήνας κατά του ιστορικού έθνους των Κούρδων, όταν η κυβέρνηση Σηµίτη, µε υπουργό Εξωτερικών τον Πάγκαλο, συνήργησε τον Φεβρουάριο του 1999 στην παράδοση του Οτζαλάν στον µισητό τους εχθρό. Η συνωµοσία αποκαλύπτεται στο βιβλίο του πατριώτη Αντώνη Ναξάκη (αρχιπλοιάρχου ε.α.) µε τίτλο: «Οτζαλάν. Η παράδοση ενός συµµάχου». ∆ιαβάστε το (Εκδόσεις Μένανδρος). Από τότε ο Αµπντουλάχ Οτζαλάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σαπίζει στα κάτεργα της Τουρκίας.