Όταν οι σύγχρονες «κερκόπορτες» ετοιμάζονταν να ανοίξουν στη Θράκη και η Συνθήκη της Λωζάννης κινδύνευε να γλιστρήσει μέσα από τα δικά μας χέρια..., ο Αρειος Πάγος μονάχος του, αλλά με ομόθυμο πνεύμα, αντιμετώπισε την τουρκική δολιότητα που επί 30 χρόνια με όλα τα μέσα προσπαθούσε να επιβάλλει την ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας. Με μια ιστορική απόφαση, στις 30 Ιουνίου 2021, απέρριψε ομόφωνα (5-0) το αίτημα της «Τουρκικής Ενωσης Θράκης» να χρησιμοποιήσει στην ονομασία της τον όρο «τουρκική». Μια απόφαση με τεράστια εθνική σημασία, καθώς αποτρέπει το ολοκληρωτικό «ξήλωμα» της Συνθήκης της Λωζάννης, ένα «ξήλωμα» που άρχισε η Τουρκία με την εξόντωση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, χωρίς αντίδραση από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η «Τουρκική Ενωση Θράκης» με τη στήριξη της Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης, που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε οδηγήσει την υπόθεση στον Αρειο Πάγο.

Η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει ότι οι δύο μειονότητες που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 ονομάζονται «μουσουλμανική» και «χριστιανική» και είναι εγκατεστημένες αντίστοιχα στη Δυτική Θράκη, εκτός Νομού Εβρου, και στην Κωνσταντινούπολη. Και ενώ οι Τούρκοι κεμαλιστές φρόντισαν να αφανίσουν κυριολεκτικά τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης από το 1955 έως το 1970 περίπου, καταργώντας συγκεκριμένα άρθρα της Συνθήκης, δεν υπήρξε ανάλογη απάντηση από την Ελλάδα. Ετσι ζει τώρα στη χώρα μας ένας μουσουλμανικός πληθυσμός, σε συνθήκες ισότητας πλέον, που όμως η Τουρκία επιθυμεί να χαρακτηριστεί «τουρκικός», για να τον χειραγωγεί πλήρως και ανοιχτά, αλλά και για να υλοποιήσει τη στρατηγική δημιουργίας ενός μουσουλμανικού/τουρκικού τόξου σε όλα τα Βαλκάνια, ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης. Η τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία αποτελεί το 10%-15% του πληθυσμού της, στα Σκόπια ζει αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα, ενώ είναι γνωστή η επιρροή της Αγκυρας στην Αλβανία, στο Κόσοβο και στη Βοσνία. Στις ευρωπαϊκές χώρες με πολλούς Τούρκους μετανάστες, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, το τουρκικό καθεστώς τούς κατευθύνει μέσω ισλαμικών δικτύων.

H έννοια του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, καθώς «δημιουργεί» εθνική μειονότητα, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια ασφάλειας της χώρας μας
Η Αγκυρα του Ερντογάν, το Βερολίνο της Μέρκελ, οι τουρκόφιλοι ελλαδίτες εντός και εκτός Θράκης και Αθήνας, οι μειονοτικοί βουλευτές των εθνομηδενιστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ (της Ξάνθης ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ) και ΚΙΝ.ΑΛ. (της Ξάνθης ο Μπουρχάν Μπαράν και της Ροδόπης ο Ιλχάν Αχμέτ), η σκύλα πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (που επικράτησε πλήρως στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019), Τσιγδέμ Ασάσογλου, που αυτοαποκαλείται υπερήφανα Τουρκάλα, και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ήταν σίγουροι -ναι, όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι- ότι ο Αρειος Πάγος στο τέλος θα υποκύψει στις έντονες πιέσεις και θα αναγνωρίσει την «Τουρκική Ενωση Θράκης». Την αγωνιώδη παρακολούθηση του θέματος και των αποκρουστικών μηνυμάτων που είχα από Κωνσταντινούπολη και Γερμανία σας τα μετέφερα στα άρθρα μου με τίτλο «Ο ορισμός μιας εθνικής και διπλωματικής φάρσας» (29 Μαΐου, 2021) και «Γιατί θυσιάζεται η Θράκη; Το ερώτημα αναδύεται αδυσώπητο...» (8 Μαΐου, 2021).

Η Ελλάδα δεν αρνείται τον «ατομικό αυτοπροσδιορισμό» κάθε μειονοτικού στη Θράκη. Ωστόσο, η έννοια του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, καθώς «δημιουργεί» εθνική μειονότητα, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια ασφάλειας της χώρας μας. Η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Δυστυχώς, υπάρχουν, σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε βάρος της χώρας μας, που αδυνατεί μονίμως να υπερασπιστεί το δίκαιό μας. Συνεχείς και έντονες προς τον Αρειο Πάγο ήταν οι πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναγνωρίσει όλους τους μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης ως «τουρκικούς». Η «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» με έτος ίδρυσης το 1927, η «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», που ιδρύθηκε το 1928, και ο σύλλογος «Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», το 1936, ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Ν. Ροδόπης» και πρόσφατα ο σύλλογος «Τούρκων Γυναικών Ξάνθης» έχουν εξαντλήσει μέσα σε 30 χρόνια όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Αϊ σιχτίρ...