Ένα πυροτέχνημα φάνηκε να εκτοξεύεται στη συζήτηση στη Βουλή για τις δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Ηταν εκκωφαντικό επειδή ακριβώς μας γύρισε πίσω δύο χρόνια στην επάρατη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον αρχιτέκτονα της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών με την εκχώρηση της «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ετσι, λοιπόν, αναγνωρίζεται η ευφυής ιδέα του Κοτζιά, και εύχομαι σύντομα να ανακοινωθεί ότι αποτελεί και αυτός μυστικοσύμβουλος του Κυριάκου. Ωστόσο, αυτό που προσωπικά με ενδιαφέρει είναι αν θα υιοθετηθεί και η ιδέα του Κοτζιά να επεκταθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο!

Τον Οκτώβριο του 2018, αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς εκτόξευσε τα περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Αιγαίο και εμείς νομίζαμε ότι πρόκειται για ένα ακόμη άθλιο σόου. Το παρουσίασε δηλαδή ως ένα ακόμη από τα πολλά επιτεύγματα της θητείας του. Ομως, αποδείχτηκε ότι το έκανε ώστε η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα να τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός του, έστω και αν ο περιστασιακός πανικός στην Αθήνα από την ανακίνηση του τουρκικού casus belli φάνηκε σαν καψώνι σχεδιασμένο στα μέτρα του Τσίπρα. Ούτε, βεβαίως, είχε επίγνωση ο Κοτζιάς της ειρωνείας ότι μια σύγκρουση με τους Τούρκους για την αιγιαλίτιδα ζώνη θα ήταν ένα πρώτης τάξεως βάπτισμα του πυρός για τον διάδοχό του Κατρούγκαλο, ο οποίος αναρωτιόταν δημοσίως, ο αστοιχείωτος, αν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα... Γεγονός, πάντως, είναι ότι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ο Κοτζιάς το μεταχειρίστηκε σαν ένα φτερό, που το φοράει στο καπέλο του και καμαρώνει (με τη συνήθη μεγαλαυχία του το ονόμασε μάλιστα «πρώτη διεύρυνση της ελληνικής κυριαρχίας μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων»...).
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη του κόσμου (πλην της Ελλάδας...) επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα

Να επισημανθεί ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά την παραίτησή του στις 17 Οκτωβρίου του 2018, μίλησε στο κυπριακό κανάλι Σίγμα, ομολογώντας ότι «οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα. Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι. Το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε», δήλωσε τότε αυτάρεσκα ο Νίκος Κοτζιάς. Οπως τόνισε, «η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό και καλά προετοιμασμένη»! Αυτά.

Την ίδια ημέρα, κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου του στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που προειδοποίησε: «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής, καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων». Αυτά.

Η αιγιαλίτιδα ζώνη (γνωστή και ως χωρικά ύδατα) είναι μια θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στις ακτές ενός κράτους. Περιλαμβάνει το νερό, τον βυθό, το υπέδαφος και τον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Στη ζώνη αυτή, το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη του κόσμου (πλην της Ελλάδας...) επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια. Ο εθιμικός αυτός κανόνας αποτυπώθηκε και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Βεβαίως, η απειλή της Τουρκίας περί casus belli είναι εντελώς παράνομη. Δεν μπορούμε όμως να μη τη λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Εμείς, όμως, έχουμε φτάσει στην άλλη άκρη. Συνεχώς κάνουμε τα στραβά και πρέπει να τα αλλάξουμε όλα..


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 29 Αυγούστου