Η φράση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί με πολλαπλούς τρόπους, ιδίως αν φέρουμε στη μνήμη μας τις «εικόνες» των τελευταίων ημερών. Σταχυολογώντας, θα μιλούσαμε για την υποστήριξη στον Παύλο Πολάκη στις χυδαιότητες που εκστόμισε κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στον κυνικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε (και) το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρωδία στο κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, στην εξαγορά του Θανάση Θεοχαρόπουλου μέσω της υπουργοποίησής του, στις φωτογραφίες του πρωθυπουργού με τα πούρα σε κότερο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.

Τα προαναφερθέντα μπορεί να μην μοιάζουν μεταξύ τους ως γεγονότα αλλά συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ της προσωπικότητας του κ. Τσίπρα και κατατείνουν στο συμπέρασμα πως μιλάμε για έναν κυνικό πολιτικό, που δεν τον νοιάζει τίποτα. Τον έχουν πει κομμουνιστή, επαναστάτη, ριζοσπάστη αριστερό, μεταλλαγμένο, λάιτ σοσιαλδημοκράτη. Λυπάμαι, αλλά ο Τσίπρας δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που δεν πιστεύει τίποτα, πάρα μόνο σε αυτά που μπορούν να τον διατηρήσουν στην καρέκλα της εξουσίας.

Είναι ένας πολιτικός που εξαγοράζει μέσω αξιωμάτων, ρουσφετιών και διορισμών τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Θα μου πεις, βρίσκει και τα κάνει. Προφανώς, αλλά επειδή πιστεύω ακράδαντα πως η πολιτική έχει και διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα, θεωρώ πως ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που με τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική και τους σπρώχνει σε απολίτικες και εντέλει, επικίνδυνες επιλογές. Διότι μετατρέπει την άσκηση της εξουσίας σε ένα παιχνίδι δούναι και λαβείν, χωρίς ίχνος αρχών και αξιών. Είναι η άλλη όψη της λογικής πως «όλα έχουν την τιμή τους». Ο Θεοχαρόπουλος, για παράδειγμα, μέχρι προχθές, έσουρνε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα τα εξ’ αμάξης. Μόλις η Φ. Γεννηματά δεν του έδωσε το Επικρατείας που εναγωνίως διεκδικούσε, έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και άρχισε να «γλύφει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για όσα έλεγε μέχρι προχθές, τον φώναξε και τον έκανε υπουργό. Το ίδιο έχει κάνει και με όλους τους υπόλοιπους που έχει μαζέψει στη λεγόμενη προοδευτική συμμαχία ή, για να ακριβολογούμε, «συμμαχία των ανερμάτιστων».

Και όλοι αυτοί ισχυρίζονται πως κάνουν την προοδευτική συμμαχία για να αντιμετωπίσουν το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Από το κότερο, λοιπόν, και καπνίζοντας τα πούρα του, ο Αλέξης θα ξεκινήσει την επανάσταση για να γκρεμίσει τον καπιταλισμό και να ξορκίσει το φάντασμα της ακροδεξιάς. Ε, είναι να μην σχολιάσει κανείς πως αυτός ο πολιτικός πιάνει πουλιά στον αέρα;